EU poziva na dalje pravosudne reforme u Bugarskoj i Rumuniji

10/02/2012

Pravosudne reforme i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala oblasti su kojima je potrebno posvećivati dodatnu pažnju.

Svetla Dimitrova za Southeast European Times iz Sofije -- 10.2.2012.

photo

Rumunija i Bugarska postigle su određeni napredak u pravosudnom sektoru, kaže EK. [Rojters]

Bugarska i Rumunija su postigle određeni napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali obe zemlje treba da reše nekoliko pitanja da bi uskladile svoja pravosuđa sa standardima EU, navela je Evropska komisija (EK) u sredu (8. februara).

Rumunija treba da nastavi sa koracima za sprovođenje Krivičnog zakona, unapredi odgovornost pravosuđa i donese sudske odluke kojima se sprečava korupcija, saopštila je EK. U izveštaju se navodi da Bugarska treba da usvoji sveobuhvatan zakon o zapleni imovine, unapredi pravosuđe i uhvati se u koštac sa korupcijom.

EU formalno nadgleda dve zemlje od kada su se pridružile Uniji 2007. godine, kako bi im pomogla da izađu na kraj sa manjkavostima u pravosuđu, korupcijom i unutrašnjim poslovima, i objavljuje izveštaje o napretku dva puta godišnje. Konačni izveštaj EK u julu pokazaće da li nadzor u okviru njenog Mehanizma saradnje i provere (CVM) treba da se okonča.

„Sve opcije su na stolu i zato je tako važno da dve zemlje, sa vrlo različitim preporukama koje su dobile, postignu napredak narednih meseci“, izjavio je SETimes-u portparol EK Mark Grej.

„Nikada nismo poredili dve zemlje i nemamo nameru da to sada činimo. One će biti ocenjene na leto na osnovu sopstvene, a ne situacije druge zemlje u mehanizmu.“

EK je ukazala na specijalni sud i tužilaštvo za organizovani kriminal, koji su počeli sa radom prošlog meseca, kao i na „značajne rezultate“ Komisije za identifikovanje i zaplenu imovine stečene kriminalnim radnjama, kao na neke od glavnih događaja u Bugarskoj od jula 2011. godine.

Takođe je pomenula novo telo koje se bavi sukobom interesa, koje je donelo „svoje prve odluke“, kao i da je ta balkanska zemlja preduzela mere za unapređivanje pravosudne prakse, organizaciju tužilaštva i saradnju između različitih agencija.

Borislav Cekov, direktor sofijskog Instituta za savremenu politiku, rekao je za SETimes da je jedan od najkritičnijih zaključaka izveštaja da Bugarska i dalje „treba da osigura transparentnost postavljenja zvaničnika u pravosuđu“, dok ministarstvo unutrašnjih poslova mora da preduzme urgentne korake da unapredi nivo profesionalizma tokom policijskih akcija, a pominju se i „slobodni i pravedni izbori“.

Kada su u pitanju tvrdnje koje se odnose na izborne prevare, Grej je rekao za SETimes da to „pitanje zabrinjava“ komisiju. On je pozvao „tužilačke službe u Bugarskoj da preispitaju te iznete tvrdnje o izbornoj prevari“.

U izveštaju EK o Rumuniji kao neki od glavnih događaja posle jula 2011. ističu se sprovođenje novog građanskog zakona, koraci za ubrzavanje suđenja u korupcionaškim slučajevima visokog nivoa i napredak koji je parlament postigao u pravcu usvajanja zakona o široj zapleni.

Pohvaljene su Nacionalna direkcija za borbu protiv korupcije i Nacionalna agencija za integritet, zbog konstantnog rada na nizu važnih slučajeva, uključujući „znatan broj istaknutih političara i zvaničnika“.

Upitan da komentariše dvogodišnju kaznu koja je nedavno izrečena bivšem rumunskom premijeru Adrijanu Nastaseu zbog korupcije, Grej je ukazao da je ovo ipak prvostepena presuda, na koju će verovatno biti uložena žalba.

„Ono što je važno u ovom kontekstu jeste da ono što radimo treba da se posmatra kao konzistentan trend progresa“, rekao je on.

Slični tekstovi

Loading

Prema Aleksandru Kampanasu, direktoru nevladine organizacije Asocijacija za sprovođenje demokratije, njegovoj zemlji ne treba ukidati CVM.

„To ostaje jedini instrument koji se koristi kao sredstvo pozitivnog pritiska kako bi se ustanovilo da vlada sprovodi reforme, da sprovodi promene na polju pravosuđa“, izjaivo je on za SETimes.

„Istina je da je sada manje efektivan nego pre pridruživanja Rumunije, ali bez toga ne bismo imali bilo kakav napredak na tom polju. Mislim da su zaključci današnjeg izveštaja o pravosudnom statusu Rumunije dobro utemeljeni.“

Dopisnik SETimes Pol Kikoju doprineo je ovom izveštaju.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam