Rumunski premijer i vlada podneli ostavku

06/02/2012

Rumunski premijer Emil Bok podneo je ostavku u ponedeljak, u trenutku protesta protiv mera štednje, koje je njegova vlada morala da uvede poslednjih godina u toj drugoj članici EU po siromaštvu.

(Rojters, AFP, DPA, BBC, HotNews.ro, RFE/RL, VOA - 6.2.2012)

photo

Rumunski premijer Emil Bok podneo je ostavku u ponedeljak (6. februara), nakon talasa protesta protiv mera štednje. „Znam da sam doneo teške odluke, ali rezultati su počeli da se vide“, rekao je on. [Gabrijel Petresku/SETimes]

Rumunski premijer Emil Bok podneo je ostavku u ponedeljak (6. februara), rekavši da želi da ublaži političke i socijalne tenzije u zemlji nakon višenedeljnih nemira i demonstracija protiv mera štednje u više desetina gradova.

„Odlučio sam da podnesem ostavku svoje vlade kako bi se ublažile političke i socijalne tenzije i očuvala teško stečena stabilnost Rumunije“, izjavio je premijer na sastanku vlade koji je direktno prenošen, javlja AFP.

AFP je izvestio da je ministar pravosuđa Katalin Predoju imenovan za privremenog premijera i da mu je povereno formiranje nove vlade. Bok je pozvao zakonodavce da što pre odobre novu vladu kako bi se sprečila nestabilnost u vreme krize u evrozoni.

Bok, koji je i lider stranke centra Demokratsko liberalne stranke (PDL), došao je na funkciju u decembru 2008. godine. Samo tri meseca kasnije zemlja je bila primorana da traži finansijsku pomoć od MMF, EU i Svetske banke da bi sprečila očekivanu ekonomsku krizu.

U zamenu za paket kredita u iznosu od 20 milijardi evra, Rumunija je uvela seriju nepopularnih mera štednje da bi smanjila javnu potrošnju. Pored smanjenja plata i broja radnih mesta u državnom sektoru 2010. godine, vlada je takođe zamrzla penzije u toj zemlji, inače jednoj od najsiromašnijih članica EU. Ti rezovi doveli su do protesta širom zemlje, sličnih onima koji su zahvatili Grčku, Španiju i druge zemlje.

Bok je prošlog meseca smenio ministra inostranih poslova Teodora Bakonšija zato što je demonstrante nazvao „ljudima zatupljenim televizijom“, ali to nije puno umirilo demonstrante. Oni su takođe tražili ostavku predsednika Trajana Baseskua.

photo

Demonstranti pozivaju vladu da podnese ostavku tokom demonstracija u Bukureštu u nedelju (5. februara). Premijer Emil Bok podneo je ostavku u ponedeljak. [Rojters]

Uoči parlamentarnih izbora krajem 2012, javna podrška PDL se smanjuje, a prema nemačkoj novinskoj agenciji DPA, trenutno iznosi 15 odsto, u poređenju sa 21 odsto u decembru.

„Politička odluka morala je da bude doneta do kraja ovog meseca, jer, što kasnije to gore. U junu imamo lokalne izbore i da je ostavka podneta kasnije zakomplikovala bi unutrašnje poslove zemlje“, rekao je za SETimes Marius Spinu, zakonodavac PDL.

Analitičari kažu da je cilj Bokove ostavke da se obnovi poverenje birača uoči parlamentarnih izbora, koji se očekuju krajem 2012. godine. Levičarski savez USL navodno ima podršku preko 50 odsto birača u zemlji. U izveštaju agencije Rojters preneta je izjava lidera koalicije Viktora Ponte, predsednika rumunske Socijaldemokratske partije, koju je prošle nedelje dao toj agenciji, da želi vanredne izbore.

Slični tekstovi

Loading

George Patrasku, vlasnik malog preduzeća, izjavio je za SETimes da je takva Bokova sudbina bila neizbežna.

„Mali ekonomski napredak koji je ostvaren kao rezultat mera štednje mogao bi da bude upropašćen, ukoliko ova ostavka napravi prostor za haos na političkoj sceni“, rekao je on. „Jer, znamo kako politika ovde zamršeno funkcioniše i stranački interesi su uvek na prvom mestu.“

Septimius Pirvu, zamenik direktora Prodemokratske asocijacije, vodeće rumunske nevladine organizacije, kaže da su i demonstracije i unutrašnja politika doveli do Bokove ostavke.

„Sledeća vlada treba da ima dovoljno mudrosti da obrati pažnju na ono što je Bokova vlada zanemarila -- glas ulice. Mislim da je najbolji izbor u pogledu sledeće vlade kombinacija političke i tehnokratske, sa time da ovi drugi popune ključne pozicije, na kojima u Bokovoj vladi nije bilo profesionalaca“, rekao je Pirvu za SETimes.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam