Rumunski ministar inostranih poslova otpušten zbog uvredljivih izjava

24/01/2012

Rumunski ministar inostranih poslova Teodor Bakonši bio je na sastanku sa kolegama iz EU u ponedeljak kada je smenjen.

(Rojters, DPA, MSNBC, Dojče vele, Agerpres, HotNews.ro, Sofija eho, RFE/RL, VOA, Medijafaks -- 23.1.2012; Devet sati -- 22.1.2012)

photo

Bakonši je smenjen sa funkcije ministra inostranih poslova zbog grubih izjava o demonstrantima. [Rojters]

Rumunski premijer Emil Bok smenio je šefa diplomatije zemlje u ponedeljak (23. januara), zbog njegovih uvredljivih izjava o demonstrantima koji protestuju protiv vlade.

„Doneo sam odluku da smenim ministra inostranih poslova Teodora Bakonšija i prosledio sam predlog rumunskom predsedniku da ga oslobodi dužnosti, zbog komentara koje je davao“, rekao je premijer na vanrednoj sednici parlamenta, prenosi Rojters.

Nakon početka tekućih demonstracija protiv mera štednje koje je uveo kabinet, kao i planiranih reformi u zdravstvu, Bakonši je u svom blog postu 15. januara opisao demonstrante kao „ljude zatupljene televizijom“.

Mada su mitinzi u proteklih deset dana bili uglavnom mirni, bilo je sporadičnih slučajeva nasilja, kada su policiju napali demonstranti sa ciglama i Molotovljevim koktelima. Bakonši je nazvao te ljude „nesposobnim i nasilnim uličarima“, prenosi Rojters.

Saopštavajući svoju odluku u parlamentu u ponedeljak, Bok se izvinio Rumunima zbog neprikladnih izjava njihovog ministra.

„Iskreno mi je žao zbog gafova koje su napravile neke moje kolege u vezi sa demonstrantima“, rekao je on, javlja nemački Dojče vele.

Joan Oltean, generalni sekretar Liberalno-demokratske partije (PDL), glavne stranke tročlane vladajuće koalicije, izjavio je za SETimes da Bakonšijeva smena verovatno neće zadovoljiti demonstrante na ulicama.

„Jedino rešenje koje predviđam je da vlada počne dijalog sa civilnim društvom, sa predstavnicima demonstranata i sa svakim ko ima nešto da kaže u ovim okolnostima“, rekao je on, dodajući da je do sada dijalog bio „nedovoljan“.

Bakonši je prisustvovao sastanku ministara inostranih poslova EU u Briselu. On je, kako se izveštava, informisan o svojoj smeni preko telefona, a Bok je svoju odluku opisao kao političku, koja nema bilo kakve veze sa njegovim učinkom na ministarskoj funkciji, javlja Sofija eho.

U izjavi rumunskoj Realitate TV kasnije istog dana, Bakonši nije pokazao da se kaje zbog svojih komentara.

„Kažem ono što mislim i mislim ono što kažem“, izjavio je on, prenosi DPA.

Kristijan Kampeanu, urednik spoljnopolitičke redakcije u listu Romania libera, izjavio je za SETimes da Bakonši nije trebalo da bude smenjen, bez obzira što je dao neprimerene izjave o demonstrantima.

„Kada imate unutrašnju krizu, ne rešavate je tako što otpustite ministra inostranih poslova. I ne činite to preko telefona, posebno ne kada ministar inostranih poslova prisustvuje važnom sastanku EU oko naftnog embarga Iranu“, kaže on.

„Tako prenagljen potez utiče na imidž zemlje. Sklon sam da pomislim da je Bakonšijeva smena bila samo žrtveni obred“, dodao je on.

Protesti su počeli 12. januara u znak podrške doktoru Raedu Arafatu, poreklom Palestincu, koji je ranije ovog meseca podneo ostavku na mesto državnog podsekretara u ministarstvu zdravlja protestujući zbog vladinih planova vezanih za reforme u zdravstvenom sektoru. Međutim, oni su se brzo pretvorili u antivladine demonstracije, uz pozive predsedniku Trajanu Baseskuu i Bokovom kabinetu da podnesu ostavke, kao korak ka vanrednim izborima.

Obraćajući se zakonodavcima prilikom debate u parlamentu u ponedeljak, Krin Antonesku, lider opozicione Nacionalno liberalne stranke (PNL), rekao je da se Rumuni nalaze na ulicama zbog svog nezadovoljstva ukupnim trenutnim političkim establišmentom zemlje.

„Tražili smo ovu debatu jer smatramo da je većina Rumuna nezadovoljna, da većina Rumuna osporava političku vlast, jer slogan 'Dole Basesku' znači da žele drugog predsednika, jer 'Dole vlada' znači da žele drugu vladu, a 'Vanredni izbori' znače da žele drugi parlament“, izjavio je on, a prenosi rumunska novinska agencija Agerpres.

Prema istraživanju agencije Avangarde, koje je citirala Realitatea.net, dve trećine građana zemlje podržava proteste.

Slični tekstovi

Loading

Istraživanje je takođe pokazalo da 27 odsto ispitanika krivi Baseskua za trenutnu situaciju, a 23 odsto je optužilo vladu, dok 37 odsto smatra da bi ostavka predsednika mogla da okonča proteste, piše list.

Jedan demonstrant, 45-godišnji nastavnik Andrei Margarit, rekao je da vlada treba da prizna da demonstranti iznose legitimne zabrinutosti i da ih ne treba stavljati u istu kategoriju sa huliganima odgovornim za nerede u centru Bukurešta.

„Možda bi Bakonšijeva smena mogla da baci određeno svetlo na naše manifestacije, pa da i građani i političari načulje uši da čuju naše zahteve“, izjavio je on za SETimes.

Dopisnik SETimesa Pol Čočoju doprineo je ovom izveštaju.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam