Srpski potrošači snose posledice visokih maloprodajnih cena; vlada interveniše

14/01/2012

Potezom vlade privremeno je smanjena trgovačka marža za neke prehrambene proizvode u Srbiji, gde su plate među najnižima u regionu.

Katica Đurović i Igor Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 14.1.2012.

photo

Neki ekonomisti kažu da nedovoljna konkurencija nepravedno podiže cene hrane u Srbiji. [Rojters]

Uredba kojom hrana -- bar za sada -- postaje pristupačnija smanjila je trgovačke marže za brašno, šećer, ulje za kuvanje, mleko i meso na 10 odsto. Međutim, izazvala je i protest Unije poslodavaca, koja upozorava da će taj propis dovesti do zatvaranja mnogih malih i srednjih preduzeća.

Uredbom, koja je stupila na snagu ovog meseca, a ističe 1. jula, smanjuju se trgovačke marže na neke prehrambene proizvode sa čak i do 30 odsto. Srbija je među zemljama sa najnižim platama u jugoistočnoj Evropi, a stanovnici u proseku potroše polovinu plate na maloprodajnu robu.

Zvaničnici se nadaju da će smanjenje marži podstaći potražnju i omogućiti ljudima da više kupuju.

„Niko nije zadovoljan kada su potrebne administrativne mere za regulisanje tržišta, ali postoje situacije u kojima nije moguće na bilo koji drugi način uspostaviti balans na tržištu, kada se nedostatak stvarne konkurencije reflektuje u velikim maržama“, kaže ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović.

Neki analitičari sumnjaju da će uredba doneti dugoročne rezultate.

„U Srbiji je hrana uglavnom skupa zbog skupe proizvodnje, preciznije zbog male produktivnosti“, kaže za SETimes Marica Vuković, urednica ekonomske redakcije Novinske agencije Beta.

„Kada su u pitanju osnovni poljoprivredni proizvodi, oni su skuplji nego u Evropi jer su državne subvencije manje. [Dok] sve zemlje subvencioniraju poljoprivredu da bi zaštitile građane od nestašica, poljoprivredni budžet u Srbiji je manji i u nominalnom i u procentualnom smislu, u poređenju sa BDP drugih zemalja.“

Ona kaže da je glavni razlog usvajanja uredbe predstojeća predizborna kampanja. U Srbiji opšti izbori moraju da se održe najkasnije do maja meseca.

Ona ne očekuje ni da uredba donese suštinske rezultate, s obzirom na njeno ograničeno trajanje. Osim toga, „uštedu u budžetu domaćinstva osetiće samo veće porodice, koje kupuju velike količine hleba, mleka, jogurta i ulja za kuvanje“, rekao je Vuković.

Ekonomista Mahmut Bušatlija sa Instituta za ekonomiju u Beogradu takođe ne očekuje bilo kakve značajne rezultate.

„Hrana u Srbiji je skupa zbog monopola na njen uvoz. Samo nekoliko kompanija radi na tome, a one često ne nabavljaju proizvode od evropskih proizvođača, nego od nekih posrednika iz bescarinske zone. Zbog toga cene uvezenih proizvoda deluju nerealno visoko i novac se odliva iz Srbije“, rekao je Bušatlija za SETimes.

photo

Prosečne plate u zemljama jugoistočne Evrope. [ilustracija SETimes]

Prosečna plata u Srbiji iznosi oko 376 evra, sa inflacijom od 8,1 odsto. Nezaposlenost je oko 20 odsto. U jugoistočnoj Evropi samo su u Makedoniji prosečne plate manje nego u Srbiji. Na primer, u Sloveniji prosečna plata iznosi 975 evra, a u Hrvatskoj 715 evra.

„Na cene proizvoda u našim supermarketima utiče tržište: one zavise od tipa proizvoda, brenda, kategorije, kupovne moći i drugih troškova, kao što su transport, električna energija i skladištenje“, rekao je Slobodan Rudan za SETimes. On je direktor operacija u Delez grupi, koja vodi maloprodajne lance Maxi i Tempo u jugoistočnoj Evropi.

Pre nego što je kontrola cena stupila na snagu ovog meseca, cena šećera u srpskim samoposlugama iznosila je 111 do 113 dinara po kilogramu, što je oko 10 odsto više nego u Podgorici i Skoplju. Cene mleka u većim gradovima regiona kreću se od 70 do 80 evro centi po litri, dok su potrošači u srpskim samoposlugama plaćali od 85 do 90 evro centi.

Pokret za zaštitu potrošača kaže da srpski trgovci donose odluku o nivou trgovačkih marži, što je vrlo haotično, zbog nedovoljne kontrole.

„Svi proizvoljno utvrđuju marže. Zato isti proizvod može da ima drugačiju cenu u beogradskoj samoposluzi u odnosu na malu prodavnicu u centralnoj Srbiji“, rekao je za SETimes direktor Pokreta Petar Bogosavljević.

Prema Bogosavljeviću, kada kupovna moć padne, trgovci imaju tendenciju da smanjuju cene i marže kako bi privukli potrošače i povećali profit. Međutim, u Srbiji su cene konstantno u porastu, rekao je on.

Slični tekstovi

Loading

Bogosavljević navodi da je glavni razlog konstantnog porasta marže manjak konkurencije. Dolazak novih megamarketa u zemlju značio bi veću konkurentnost, manje marže i niže cene.

„To je cena koju plaćamo zbog maloprodajnog monopola, koji im omogućava da ubiru profit bez straha od konkurencije“, izjavio je za SETimes Dragan Milićević, autor analize maloprodajnih marži u Srbiji.

Najnezadovoljniji visokim cenama su potrošači, od kojih su mnogi voljni da idu u potragu za boljim ponudama.

„Povremeno putujem u Temišvar, u Rumuniji, da kupim elektronske aparate, odeću, cipele i hranu za moje domaćinstvo. Maloprodajni lanci u Rumuniji su jeftiniji i nastaviću da odlazim u Rumuniju dok jeftini supermarketi ne stignu i u Srbiju ili dok domaći proizvođači ne smanje cene“, izjavila je SETimes-u penzionisana bankarska službenica Vesna Vlajić.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam