Južni tok i Trans-anatolijski gasovod: Kraj Nabuka?

11/01/2012

S obzirom da su Južni tok i Trans-anatolijski gasovod spremni da transportuju ruski i azerbejdžanski gas, Turska učvršćuje svoju poziciju kao regionalno energetsko čvorište.

Džonatan Livak za Southeast European Times iz Istanbula -- 11.1.2012.

photo

Gasovod Južni tok i Trans-anatolijski cevovod mogli bi da prenose čak 70 milijardi kubnih metara (bcm) prirodnog gasa svake godine. [Rojters]

Turski ministar energetike imao je u decembru pune ruke posla. Ubrzo nakon potpisivanja sporazuma sa Azerbejdžanom o izgradnji Trans-anatolijskog cevovoda za prirodni gas, koji će iznositi 5 milijardi dolara, Taner Jildiz se rukovao sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom oko sporazuma kojim se Rusiji omogućava izgradnja gasovoda Južni tok ispod Crnog mora, uz korišćenje turskih teritorijalnih voda.

Oba sporazuma odnose se na prenos gasa iz zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza u Evropu. Teoretski, oni bi trebalo da doprinesu izloženom cilju Evrope o energetskoj diversifikaciji i dodatno istaknu geopolitički značaj Turske.

Zaista, čini se da je Turska na putu da postane istinski energetski igrač u regionu. Prema energetskom istraživaču Olguu Okumušu iz CERI Sajenses Po u Francuskoj, „ti cevovodi su konkretni indikatori da je Turska na putu da postane značajna tranzitna zemlja“.

Ta dva sporazuma mogla bi da dovedu do toga da u Evropu godišnje ulazi oko 70 milijardi kubnih metara (bcm) gasa. Međutim, potpisivanjem ta dva sporazuma dovodi se u pitanje održivost projekta Nabuko, koji je pokrenula Evropa. Tim projektom vrednim više milijardi dolara prenosio bi se gas iz raznih izvora do centralnoevropskog gasnog čvorišta u Austriji.

Mnogi analitičari videli su Južni tok kao rivalski projekat Nabuka, ali, prema Okumušovim rečima, stvarni konkurent Nabuku je Trans-anatolijski gasovod.

„Cilj Trans-anatolijskog gasovoda je prenošenje gasa u Evropu iz istih izvora kao Nabuko“, objašnjava on.

Za razliku od Nabuka, rekao je Okumuš za SETimes, Trans-anatolijski gasovod imaće zagarantovanu zalihu gasa.

„Najvažniji partner u projektu Trans-anatolijskog cevovoda je SOCAR [Državna naftna kompanija Azerbejdžana], koja vodi gasno polje Šah Deniz II sa BP. Drugim rečima, Trans-anatolijski cevovod neće imati problem sa snabdevanjem, jer dominantan snabdevač regiona ima udela u njemu.“

Novi stav Turske je, čini se, u velikom kontrastu sa prethodnom podrškom Nabuku za donošenje gasa iz raznih izvora pravo u srce Evrope.

Međutim, prema profesoru Ahmetu Evinu iz istanbulskog Političkog centra, to nije puni zaokret. „Između 2002. i 2009. godine Turska nije signalizirala veliku podršku ni za [Nabuko]. Turska je, posebno pod sadašnjim ministrom Tanerom Jildizom, shvatila da je Nabuko projekat privatnog sektora.“

Ako privatni sektor ne može da je izgradi, pitanje je zašto bi Turska ušla u to? Za razliku od Nabuka, prednosti Trans-anatolijskog gasovoda za Tursku su očigledne. Od 16 bcm gasa koji je određen za taj cevovod na godišnjem nivou, 6 bcm biće rezervisano za tursko unutrašnje tržište, po potencijalno niskim cenama. Dodatnih 10 bcm biće distribuirano zemljama preko granice, među kojima će potencijalno biti Bugarska, Rumunija, Mađarska i Austrija.

Slični tekstovi

Loading

Kada je u pitanju Južni tok, na prvi pogled su beneficije za Tursku manje očigledne. Njime će se godišnje prenositi do 60 bcm ruskog gasa ispod Crnog mora do Bugarske, a onda do centralne i do istočne Evrope.

Stoga, trenutnom rutom nije predviđen gas za Tursku. Međutim, Jildiz je javno rekao da je Turska dobila koncesije na postojeće sporazume sa Rusijom, ali je, zbog njihove prirode, nemoguće reći koliko su značajne.

Prema Okumušu, „s obzirom da Turska nije dobila ništa zvanično od Južnog toka, možemo pretpostaviti da je ministar bar ispregovarao cenu postojećih kupovnih ugovora ili izmenio uslov 'uzmi ili plati'“.

Ali, Evin tvrdi da je, uprkos potencijalnim koncesijama, sporazum „očigledno politički motivisan. Razmišljajte o njemu kao o paketu dogovora sa Rusijom“.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam