Brisel preplavljen pismima u kojima se brani identitet Makedonije

03/11/2011

Spontani protest protiv zapažene negacije makedonskog etničkog i nacionalnog identiteta u korist Grčke dobija na zamahu.

Miško Taleski za Southeast European Times iz Skoplja -- 3.11.2011.

photo

Protesti treba da budu održani ispred zgrade delegacije EU u Skoplju 8. novembra. [Miško Taleski/SETimes]

Izostavljanje prideva „makedonski“ u izveštaju EK o napretku zemlje, objavljenom u oktobru, a potom i nazivanje makedonske delegacije u EK „Skopljancima“ koji govore „većinski jezik“, izazvalo je gnev u Makedoniji.

Besna javnost upućuje stotine pisama komesaru za proširenje EU Štefanu Fileu protestujući zbog, kako kaže, sistematskog političkog negiranja makedonskog naroda pod maskom evropske integracije.

„Ovo je spontani revolt u kojem se oglašavaju ozbiljne institucije, kao i učene, popularne ličnosti, sportske ličnosti i renomirani strani eksperti. Oni govore istinu koju niko više ne može da ignoriše. Očigledno je da ova kampanja dovodi zvaničnike EU [koji se bave pridruživanjem] u nezavidnu situaciju“, rekao je za SETimes politički analitičar Dimitar Mirčev.

U pismima se navodi da EU krši osnovno pravo na izražavanje identiteta, za koji se i sama zalaže kao za nešto nepovredivo.

„Duboko osmo uvređeni najnovijim koracima EK, kojima se poriče naš makedonski identitet. To je sramotno ponižavanje nas“, navodi se u pismu koje je košarkaška reprezentacija zemlje uputila Fileu.

Makedonska akademija nauka i umetnosti (MANU) navela je u svom pismu da očekuje da EU na svim nivoima poštuje, a ne da politizuje naučne činjenice.

„Makedonski jezik je zajednički imenilac kulturnog, etničkog i nacionalnog identiteta. Njime se određuju makedonski konstitutivni i državni identitet, uključujući identifikovanje države u međunarodnoj komunikaciji“, navodi MANU.

Ministar inostranih poslova Nikola Popovski inicirao je sastanak sa Fileom prošle nedelje u Strazburu i rekao mu tom prilikom da je ovaj propust EK u suprotnosti sa evropskim vrednostima.

„Postojanje makedonskog identiteta i jezika ne može da se ignoriše i ta evropska realnost ne može da se promeni brisanjem prideva u izveštaju o napretku“, rekao je Popovski.

Nakon dve nedelje, koliko već traje kampanja upućivanja pisama, Fileova kancelarija je saopštila da će odgovoriti na pisma na prikladan način.

Kancelarija je odbacila sve optužbe da koristi drugačiju metodologiju oko korišćenja naziva Makedonije ili prideva nakon preporuke iz izveštaja 2009. godine.

„EK potpuno poštuje rezoluciju UN o rešavanju pitanja prava na ime i zato ćemo nastaviti da koristimo privremeni naziv 'BJRM' ili 'Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija' dok se ne pronađe uzajamno prihvatljivo rešenje“, rekao je portparol EK Peter Stano.

Darko Kostadinovski, spoljnopolitički savetnik predsednika Đorđa Ivanova, izjavio je za SETimes da je od suštinskog značaja da Makedonija i EK imaju prijateljske odnose, zasnovane na otvorenoj i iskrenoj razmeni mišljenja.

Slični tekstovi

Loading

„EK mora da shvati da odustajanje od prakse korišćenja prideva 'makedonski' utiče na pregovarački proces u Njujorku na način koji ne doprinosi uspešnom ishodu, jer se to odnosi na pitanja identiteta Makedonaca, koja ne mogu da budu deo bilo kakvih razgovora“, rekao je Kostadinovski.

Ilija Andonov, sin prvog makedonskog predsednika Metodija Andonova-Čenta, rekao je da se njegov otac zalagao da Makedonija bude ravnopravan partner u Jugoslaviji, a ne podređena.

„I mi bi danas trebalo da se borimo za postizanje toga da budemo ravnopravni partneri u EU, a ne podređeni“, rekao je Andonov za SETimes.

Miroljubiv protest zakazan je za 8. novembar ispred prostorija delegacije EU u Skoplju.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Trgovina ljudima i dalje problem na BalkanuTrgovina ljudima i dalje problem na Balkanu

Regionalna saradnja između nevladinih organizacija i policije može da zaustavi sve rasprostranjeniji fenomen, kažu eksperti.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li mislite da se čini dovoljno da bi se ljudi odvratili od pomaganja nasilnim ekstremističkim grupama?

Da
Ne
Ne znam