U trenutku nasilja EULEKS pokušava da učvrsti vladavinu zakona

30/09/2011

Misija EU sada je pod pritiskom sa svih strana.

Muhamet Brajšori za Southeast European Times iz Prištine -- 30.9.2011.

photo

EULEKS i kosovska policija zajedno su sproveli istragu ubistva kosovskog policajca. [Rojters]

S obzirom da EULEKS obećava istraživanje prošlonedeljnog nasilja na severnom Kosovu, incident pruža još jedan test sposobnosti misije da pomogne u jačanju vladavine zakona.

„Tužioci EULEKS-a istraživaće okolnosti događaja u Jarinju, što će zavisiti od obima istrage i ko će biti ispitan“, rekao je novinarima portparol Nikolas Hoton.

Analitičari kažu da je od vitalnog značaja za misiju EU da pokaže da može da obavlja svoj mandat kada se nađe suočena sa takvim izazovima.

„Nedavni postupci trebalo bi da budu deo održivih napora za uspostavljanje vladavine zakona“, rekao je izvršni direktor Instituta za balkansku politiku (IPOL) Seb Bitići, ukazujući na ulogu EULEKS-a u hapšenju šest osumnjičenih osoba koje su bile tražene u vezi sa julskim ubistvom kosovskog policajca.

Hapšenja su izvršena uz podršku KFOR-a, tokom operacije obavljene krajem avgusta.

Takvi incidenti, kaže Bitići, pokazuju da „paralelne strukture i organizovani kriminal na severu nisu bez direktnih žrtava“.

„[EULEKS] bi trebalo da je u stanju da se efektivno bori protiv organizovanog kriminala koji je povezan sa paralelnim strukturama na severu, a posebno kada podrška Beograda tim strukturama više nije održiva. Sada je trenutak da EULEKS dokaže da je u stanju da ostvaruje svoj mandat i da nije već postao nefleksibilna organizacija koja služi samoj sebi“, dodao je on.

Fatlum Sadiku, politički komentator, slaže se da je u opasnosti kredibilitet misije EULEKS.

„Sve oči su uprte u EULEKS“, rekao je on. „On odmah treba da postigne napredak.“

Mada bi vlada u Prištini volela da misija EU preduzme oštre korake prema paralelnim strukturama koje vode Srbi, srpski komentatori, međutim, upozoravaju na opasnost od otuđivanja lokalnih stanovnika u većinom Srbima naseljenim delovima severa.

Slični tekstovi

Loading

„EULEKS mora da pridobije poverenje kosovskih Srba, kao i Albanaca“, upozorava novinar Dragan Krstić. Da bi to učinio, rekao je on, mora da sarađuje sa srpskom vladom.

„Ljudi zavise od Beograda. Oni dobijaju plate i druge beneficije od Srbije. I, ako Beograd pristane na bilo kakvu operaciju na severu koju sprovodi EULEKS, oni [stanovnici severa] će pozitivno reagovati. Ali, ako to ne bude slučaj, može se očekivati eskalacija“, rekao je Krstić.

Istraživač Mergim Peci izjavio je za SETimes da će nedavni nalozi za hapšenje i buduća optužnica stvoriti probleme između Beograda i EULEKS-a.

„Osobe protiv kojih je izdat nalog pobeći će u Srbiju ili će ih zaštititi srpski MUP koji funkcioniše na severu. To će stvoriti problem rukovodstvu u Beogradu, koje neće olakšati njihovu predaju EULEKS-u kada Srbija uđe u izborni period naredne godine. EULEKS će insistirati na [izručenju] jer bi, ako doživi neuspeh u ovom slučaju, to naštetilo njegovom imidžu i sposobnostima“, rekao je Peci.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region radi na rešavanju stambenog pitanja RomaRegion radi na rešavanju stambenog pitanja Roma

Zemlje se uredsređuju na pomoć Romima da legalizuju svoja naselja.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Neke balkanske zemlje sarađuju u reagovanju na ilegalne aktivnosti poput sajber kriminala. Da li biste voleli da vidite povećanje te saradnje?

Da
Ne
Ne znam