Srbi i vojnici KFOR-a povređeni u sukobima na graničnom prelazu

27/09/2011

KFOR i srpski demonstranti sukobili su se na jednoj od barikada u blizini graničnog prelaza Jarinje, koji Srbi blokiraju protestujući zbog raspoređivanja kosovskih carinika.

Linda Karadaku i Igor Jovanović za Southeast European Times iz Prištine i Beograda – 27.9.2011.

photo

Nemački pripadnici KFOR-a dolaze sa aparatima za gašenje vatre na zatvoreni granični prelaz Jarinje između Srbije i Kosova u utorak (27. septembra). [Rojters]

Najmanje deset osoba povređeno je u utorak (27. septembra) u sukobima između lokalnih Srba i pripadnika KFOR-a na prelazu Jarinje na severnom Kosovu.

Dok su vojnici pokušavali da sklone barikade koje su Srbi postavili u julu u blizini graničnih prelaza, okupljeni su bacali Molotovljeve koktele i kamenice. KFOR je odgovorio gumenim mecima i suzavcem.

Portparol mirovnih snaga NATO-a Kaj Gudenoge rekao je da su četiri vojnika ranjena nakon što je na njih bačena bomba ručne izrade. Prema njegovim rečima, jedan je teško ranjen i evakuisan je helikopterom.

Srpski predstavnici i KFOR izneli su različite verzije o tome kako je sukob počeo. Srbi tvrde da je njihov protest bio miran, a KFOR kaže da su na vojnike bačene kamenice i da su bili primorani da reaguju.

„Reagovali smo u samoodbrani, ako oni pucaju, mi uzvraćamo. Reagovaćemo u samoodbrani u zavisnosti od ponašanja okupljenih. Reagujemo u zavisnosti od okupljenih“, rekao je Gudenoge za SETimes.

U međuvremenu, direktor bolnice u Kosovskoj Mitrovici Milan Jakovljević izjavio je za SETimes da je šest ranjenih Srba primljeno u bolnicu sa „ranama nanetim borbenom municijom“.

Tenzije na prelazu Jarinje su velike od ponedeljka popodne, kada je KFOR uklonio jednu od barikada koje drže Srbi. Demonstranti su reagovali postavljanjem novih blokada i sopstvenim telima su onemogućili pristup KFOR-u.

Mada je noć protekla mirno, u utorak ujutru KFOR je bacio suzavac na okupljene Srbe i uhapsio nekoliko njih, nakon čega je upotrebio mehanizaciju da ukloni neke od barikada. Međutim, Srbi su se vratili na prelaz, postavili nove blokade i u vreme incidenta na barikadama je bilo oko 1.000 Srba.

Slični tekstovi

Loading

U Briselu u utorak treba da se održi nova runda razgovora između Beograda i Prištine. Na pitanje SETimesa da li će razgovori biti otkazani zbog događaja u Jarinju, šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović odgovorio je da situacija na terenu „otežava dijalog“.

„Neki pokušavaju da učine sve da nateraju Beograd sa se povuče iz dijaloga, nakon čega bi bio optužen da ne želi miroljubivo rešenje kosovske krize.“

EULEKS je rekao da barikade treba da se uklone i da je akcija izvedena u utorak bila zajednička akcija KFOR-a i EULEKS-a. Portparolka EULEKS-a Irina Gudelević ukazala je da barikade treba ukloniti jer su one prepreka slobodnom kretanju ljudi i robe.

EULEKS je bio prisutan na prelazu zajedno sa kosovskom policijom i carinicima.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam