Turska požurila da pomogne Somaliji

23/08/2011

Turska je pokrenula niz humanitarnih kampanja za pomoć Somaliji, koja je pogođena glađu, ali neki tvrde da vlada igra političku igru.

Alakbar Raufoglu za Southeast European Times – 23.8.2011.

photo

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan, u pratnji svoje supruge Emine, prvi je neafrički lider koji je posetio Somaliju u poslednjih više od 20 godina. [Rojters]

Kada je premijer Redžep Tajip Erdogan, u pratnji svoje porodice i pet ministara, sleteo u petak (19. avgust) u ratom razoreni Mogadiš, uputio je poruku o turskom liderstvu i dobročinstvu u muslimanskom svetu, kako domaćoj javnosti, tako i međunarodnoj zajednici.

Turska vodi međunarodna nastojanja da se poveća pomoć Somaliji pogođenoj sušama, gde je otprilike 3,2 miliona stanovnika u opasnosti od gladi, a 400.000 dece u opasnosti od smrti, navode UN.

Posle sastanka 57-člane Organizacije islamske saradnje u Istanbulu, Erdogan je saopštio da su muslimanske zemlje obećale 350 miliona dolara pomoći. To je dodatna suma, pored 115 miliona dolara privatnih donacija turskih građana tokom svetog meseca Ramazana.

Prvi turski brod sa 7.000 tona pomoći -- uključujući zdravstvenu opremu, odeću, šatore, ćebad, kao i ambulantna kola i generatore -- isplovio je iz Istanbula za Somaliju prošle nedelje.

„Još jedan brod otputovaće za Somaliju za nekoliko dana“, rekao je za SETimes Ajdin Ozdemir, specijalista Crvenog polumeseca Turske koji vodi program humanitarne pomoći za Somaliju. On navodi da je Crveni polumesec već postavio 2.000 šatora u Somaliji i da će ostati tamo koliko je neophodno.

Prema Oružanim snagama Turske, jedna fregata pratiće brod sa humanitarnom pomoći, a potom će se pridružiti međunarodnim snagama u tom regionu u borbi protiv pirata.

Kada je u pitanju doprinos Turske, Erdogan je obećao otvaranje bolničkog kompleksa, izgradnju puteva, škola i bunara, pored druge pomoći.

Ali Aslik, poslanik iz Erdoganove Partije pravde i razvoja (AKP) kaže da premijerova poseta dovodi do većeg interesovanja javnosti za humanitarnu pomoć.

„Vreme ističe za somalijski narod i ne možemo da ćutimo o tome“, rekao je on za SETimes, dodajući da je Erdoganova poseta ubrzala i međunarodnu pomoć.

Mehmet Altan, glavni kolumnista turskog dnevnika Star, koji je putovao sa Erdoganom u Somaliju, kaže da iza posete, mada ona jeste imala humanitarnu svrhu, stoje i neke političke dimenzije.

„Čini se da je, za neke naše političare, pomoć Somaliji verovatno deo političke propagande koju podržava vlada“, kaže on, tvrdeći da je besmisleno dokazivati da je pomoć Turske Somaliji najveća na svetu.

Postoje dva pristupa u Turskoj vezana za pomoć Somaliji, kaže Altan.

„Za one koji podržavaju vladu AKP distribucija te pomoći je dokaz muslimanskog jedinstva i islamske osećajnosti, dok je većina drugih ljudi zapravo dala pomoć zbog svojih humanitarnih osećanja“.

Slični tekstovi

Loading

Za Ajtuna Čiraja, člana parlamentarnog Odbora za socijalna pitanja iz glavne opozicione stranke Republikanske narodne stranke (CHP), pomoć Turske Somaliji ne deluje sistematski, zbog unutrašnjih političkih interesa turske vlade.

„Humanitarna pomoć ne treba da se koristi za političku reklamu; ovo ne treba pretvarati u šou“, izjavio je on za SETimes. „Trebalo bi odmah da pomognemo tim ljudima. Umiranje somalijske dece od infekcije nije prihvatljivo“, rekao je on.

Humanitarna pomoć Somalijcima trebalo bi da se pokrene pod međunarodnim mandatom, kao što je UN-ov, rekao je Čiraj, a ne od strane nekih pojedinaca.

U međuvremenu, on je pozvao svoje birače da aktivno doprinesu kampanji za Somaliju. Lider CHP Kemal Kiličdaroglu otputovaće u Mogadiš 30. avgusta -- prvog dana ramazanskog slavlja 'Šeker Bajrama'.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam