Nevladin sektor u Makedoniji osramoćen?

19/08/2011

S obzirom da se neke organizacije suočavaju sa optužbama zbog obmanjivanja javnosti ili služenja poslovnim i političkim interesima, kritičari traže veću proveru.

Goran Trajkov za Southeast European Times iz Skoplja – 19.8.2011.

photo

Međunarodna organizacija raspuštena je 2007. godine. [IHC]

Kontroverza oko toga što se jedna lokalna organizacija predstavlja kao podružnica Međunarodne helsinške federacije za ljudska prava rasplamsala je raspravu u Makedoniji o nevladinom sektoru, što je podstaklo pozive na oštrije standarde i odgovornost.

Ta međunarodna organizacija za ljudska prava više ne postoji, s obzirom da je raspuštena 2007. godine posle finansijskih malverzacija i bankrotstva. Međutim, ta grupa je u Makedoniji navodno nastavila da koristi to ime četiri godine nakon raspuštanja, zbog čega su postavljena pitanja o njenoj svrsi, kao i statusu.

„Mi smo nezavisna nevladina organizacija i pravno lice. Dobijamo novac od ambasade Bugarske, Helsinškog odbora Švedske i odgovaramo njima i državi“, istakao je Helsinški odbor Makedonije u svom saopštenju.

Međutim, prema rečima agenta za patente Mirjane Stanković, odbor nije prošao test transparentnosti.

„Ono što se događa nije ni legitimno, ni zakonski utemeljeno. Da bi se izbegli nesporazumi, Helsinški odbor Makedonije treba jasno da kaže javnosti da deluje kao nezavisna nevladina organizacija, a ne kao ogranak međunarodne organizacije koja više ne postoji“, rekla je ona za SETimes.

Kritičari kažu da je skandal oko Helsinškog odbora Makedonije odraz stanja u kojem se nalazi sektor civilnog društva. Oni tvrde da je izvestan broj nevladinih organizacija formiran planski tokom perioda tranzicije devedesetih godina kako bi koristio interesima poslovnih krugova i vladajućih političkih stranaka.

„Najpoznatiji primer zloupotrebe je organizovanje štrajkova podrške političkim interesima“, izjavio je za SETimes analitičar Vele Mitanovski.

Posebno očigledni primeri dogodili su se tokom referenduma o teritorijalnoj reorganizaciji Makedonije 2004. godine, rekao je Mitanovski. „Mnoge nevladine organizacije radile su tada u ime vlade, ali i opozicije“, rekao je on.

U međuvremenu, podrška poslovnih interesa može da bude kritična za opstanak krhkih nevladinih organizacija, izjavio je za SETimes Naum Stoiljkovski, urednik Makedonske državne televizije.

„Takve nevladine organizacije su [dozvoljavale], i još uvek dozvoljavaju, da budu iskorišćene. Čak su i neki pisani i elektronski mediji u poslednje vreme radili na promovisanju poslova obavljanih pod maskom civilnog sektora. Uz pojedine izuzetke, interesi građena sve više se nalaze na dnu prioriteta nevladinih organizacija“, rekao je Stoiljkovski.

Civilno društvo je dodatno osramoćeno nedavnim otkrićem da je Vladimir Milčin, šef makedonskog ogranka Instituta za otvoreno društvo Džordža Soroša, bio špijun jugoslovenske tajne policije.

Slični tekstovi

Loading

„Jednostavno rečeno, kada donatori predaju novac, oni koji ga primaju niti pitaju, niti ih zanima kredibilitet donatora“, izjavio je za SETimes novinar Aleksandar Spasovski.

Milčina su mediji često kritikovali zbog navodnog finansiranja predizbornih kampanja Socijaldemokratskog saveza novcem od fondacije.

Makedonskim Zakonom o izborima jasno je precizirano da udruženja građana, nevladine organizacije, verske grupe i fondacije ne mogu da učestvuju u predizbornim kampanjama ili ih finansiraju na bilo koji način. Vodeća kolumnistkinja Mirka Velinovska ukazala je na, kako kaže, „medijsko-nevladinu“ zloupotrebu od strane snaga koje su nameravale da nametnu svoje političke agende tokom izbora ovog juna.

„Makedonija je bukvalno bila izložena visokim nivoima toksične propagande, koju su prodavale specijalizovane agencije, nevladine organizacije, eksperti za ovo ili ono i navodno profesionalni novinari“, rekla je ona. „Takve agende koštaju puno novca i nesumnjivo su zaista velike sume „crnog novca“ ubačene u to. Institucije za sprovođenje zakona moraće da raspletu i tu paukovu mrežu kako bi zaštitile javnost od propagandnog terorizma.“

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam