Dok traje tenzija na granici sa Kosovom, Beograd poziva na dijalog

27/07/2011

Kriza na graničnom prelazu dovodi u pitanje razgovore Prištine i Beograda.

Igor Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 27.7.2011.

photo

Kosovo je poslalo jedinice specijalne policije na većinski srpski sever kako bi sprovelo zabranu uvoza iz Srbije. [Rojters]

Pokušaj snaga kosovske specijalne policije da preuzmu granične prelaze Jarinje i Brnjak na severnom Kosovu izazvao je žestoku debatu u Beogradu u utorak (26. jula), kada su dve opozicione stranke napustile parlamentarnu sednicu zbog odbijanja vladajuće većine da razgovara o dešavanjima na Kosovu.

Do intervencije, koja je naišla na otpor lokalnih Srba, došlo je zbog odbijanja EULEKS-a i srpskih pripadnika kosovske policije stacioniranih na granici da sprovedu nedavno uvedenu zabranu Prištine na uvoz iz Srbije.

Srpski ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef vladinog tima za pregovore sa Kosovom Borislav Stefanović odmah su doputovali na sever Kosova, u pokušaju da smire tenzije, ali su ujedno pozvali Srbe da ostanu na barikadama dok se specijalne jedinice ne povuku.

Predsednik Srbije Boris Tadić takođe je pozvao na smirenost i zatražio od EU i SAD da zaustave operaciju Prištine. „Verujem da nema dileme o tom pitanju u centralnim američkim institucijama, ali je sasvim moguće da neki ljudi iz američke administracije podstiču Prištinu na takve poteze“, rekao je Tadić tokom posete Pragu u utorak.

Tadić je rekao da bi postupak Prištine mogao da ugrozi dijalog između Srbije i Kosova koji je počeo u martu i u okviru kog su nedavno postignuti prvi dogovori.

On je, međutim, odbacio mogućnost eskalacije sukoba. „Srbija neće ratovati, ali upozoravamo sve ostale da upotreba sile podrazumeva veliki rizik“, rekao je on.

U izveštajima medija se citira šef diplomatije Vuk Jeremić, koji je rekao da je Srbija zatražila vanrednu sednicu Saveta Bezbednosti UN.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Predrag Simić kaže za SETimes da Beogradu ne preostaje ništa drugo nego da se žestoko bori diplomatskim sredstvima. Prema njegovim rečima, postupci Prištine imaju za cilj da isprovociraju vladu u Beogradu, pred kojom su iduće godine opšti izbori. „Loša vest za Beograd je to što će, posle Haškog tribunala, najveća prepreka na putu ka EU biti Kosovo“, kaže Simić.

Događaji na Kosovu doveli su do novih podela među strankama u Srbiji. Dve vodeće opozicione političke partije, Demokratska stranka Srbije i Srpska radikalna stranka napustile su sednicu skupštine zbog toga što vlada nije želela da pokrene hitnu raspravu o krizi na Kosovu.

Treba napomenuti i da je je potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić zatražio da se Beograd ne vraća za pregovarački sto sa Prištinom ako se situacija ne normalizuje.

Slični tekstovi

Loading

„Srpska vlada mora da insistira na tome da se situacija vrati u stanje pre odluke kosovske vlade da zabrani uvoz srpske robe na Kosovo. U protivnom, Beograd će u nastavku pregovora biti matiran“, kaže Samardžić za SETimes.

Opozicija takođe traži da vlada otvoreno kaže šta bi uradila ako kosovske vlasti pokrenu masovan napad na Srbe na severu.

Analitičar Aleksandar Radić kaže za SETimes da Beograd nema puno manevarskog prostora. „Sporazum kojim je završen rat 1999. propisuje da NATO vodi računa o bezbednosti na Kosovu, a ne Srbija i Beograd tu ne može gotovo ništa“, kaže on.

Takođe, srpski ministar poljoprivrede Dušan Petrović odbacio je optužbe Prištine da odbijanjem da prizna kosovske carinske pečate Srbija sprečava ulazak robe sa Kosova. Petrović je za medije izjavio da roba može da uđe u Srbiju sa pečatom UNMIK-a, koji se vlada Kosova obavezala da koristi kada se priključila Sporazumu o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi CEFTA.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam