Turske žene napuštaju posao zbog porodičnog života

22/06/2011

Pritisak na žene da se udaju i imaju decu jedan je od faktora koji doprinose niskoj stopi učešća žena, mada neke osporavaju tu tradiciju.

Alina Lehtinen za Southeast European Times iz Istanbula – 22.6.2011.

photo

Radno sposobne žene čine samo 25 odsto radne snage. [Rojters]

U malom turskom gradu Masukije, oko 120 kilometara istočno od Istanbula, 32-godišnjoj ženi po imenu Ozlem proriče se sudbina. Prema tradiciji, posle ispijanja turske kafe prevrće se šoljica i čita se sudbina iz taloga.

„Ovo je tvoja poslednja šansa“, kaže joj žena koja tumači sudbinu.

Ozlem, koja je zabrinuta da se nikada neće udati, upravo je počela novu emotivnu vezu. U Turskoj se žene u proseku udaju sa 23 godine. Ozlem smatra da postaje prestara i nada se da će veza biti uspešna.

Mnoge žene u Turskoj osećaju pritisak da se udaju i imaju decu -- od porodice, društva, pa čak i premijera Redžepa Tajipa Erdogana, koji je pozvao svaku tursku ženu da ima najmanje troje dece. Mnoge žene prestaju da rade nakon što se udaju i zasnuju porodicu.

Ajša Gunasuj, feministkinja i članica izvršnog odbora Asocijacije za ljudska prava u Turskoj, objašnjava da nije tursko društvo to koje vrši veliki pritisak na žene da se udaju i imaju decu. Pre se radi o unutrašnjem pritisku koji dolazi od samih žena, tvrdi ona.

„Percepcija žene pre svega kao supruge i majke toliko je već usađena da nema potrebe za pritiskom društva, jer žene same žele da napuste poslove i brinu o svojoj deci“, rekla je ona.

Gunasuj je istakla da su žene koje imaju decu, ne samo u Turskoj, nego i širom sveta, sklone da vide sebe pre svega kao majke, pa tek onda kao nešto drugo.

„Mnoge žene mogu da osete to [da ih ocenjuju kao loše majke zato što nisu napustile posao], zbog vrlo stare percepcije žena kao majki, ne samo u Turskoj, nego svuda u svetu“, objasnila je Gunasuj.

Prema dokumentu iz 2010. godine „Noviji trendovi u učešću ženske radne snage u Turskoj“, koji su izradili Organizacija državnog planiranja Republike Turske i Svetska banka, samo oko 25 odsto radno sposobnih žena aktivno je na tržištu rada.

Većina žena koje rade su u poljoprivrednom sektoru, što objašnjava zašto žene koje žive u gradovima imaju manju stopu radnog učešća (21,4 odsto) od žena koje žive na selu (35,8 odsto).

Međutim, Gunasuj je rekla da broj zaposlenih majki u stvari raste, ne samo među bogatim porodicama, nego i u delovima društva sa nižim prihodima.

„Neke industrije, kao što je na primer tekstilna, u velikoj meri zavise od zaposlenih majki“, rekla je ona.

Međutim, u zemlji sa mladim stanovništvom, koja se rapidno menja, tradicije nisu za svakoga i konstantno se osporavaju.

Šejda Gunduz Inan, udata žena u kasnim dvadesetim godinama, kaže da nikada neće popustiti pod pritiskom da prestane da radi nakon što dobije dete.

Slični tekstovi

Loading

„Tu gde ja živim život je skup i podizati dete bez dovoljno novca je teško“, objasnila je ona. „Ja sam dobro obrazovana građanka i to treba da koristim zarad svog naroda.“

Banu Karakaš, 23-godišnja studentkinja iz Istanbula, kaže da neće da se uda, uprkos pritisku roditelja. Umesto toga, ona želi da bude učiteljica. Čak i ako odluči da rodi dete, neće odustati od pronalaženja dobrog posla. „Brak u Turskoj deo je lanca života“, dodala je Karakaš, izražavajući nadu da će ona prekinuti taj lanac.

Za druge se tradicija nastavlja.

Ozlem će se konačno ispuniti želja. Udaje se u julu.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam