Grčka poriče špekulacije oko restrukturiranja duga

18/04/2011

„Muke i troškovi restrukturiranja bili bi veći od beneficija“, rekao je u nedelju ministar finansija Jorgos Papakonstantinu.

(AGI, Ajriš tajms, Ajriš independent, Ajriš san, CNBC – 18.4.2011; ANA-MPA, eKatimerini, Glob end mejl – 17.4.2011)

photo

MMF odbacuje špekulacije o planovima za restrukturiranje grčkog duga. [Rojters]

Ministar finansija Jorgos Papakonstantinu porekao je u nedelju (17. aprila) da je Atina zatražila od EU i MMF da otvore razgovore o restrukturiranju njenog duga, rekavši da bi takav potez bio nepovoljan po njegovu zemlju.

„Muke i troškovi restrukturiranja bili bi veći od beneficija“, rekao je on novinarima posle sastanka sa generalnim direktorom MMF Dominik Štraus Kanom u Vašingtonu. „Restrukturiranje nije stav grčke vlade.“

On je to izjavio usred sve većih špekulacija na tržištu da Grčka neće biti u stanju da izbegne neizvršenje svoje dužničke obaveze, koja trenutno iznosi 340 milijardi evra, a očekuje se da će se popeti na 375 milijardi evra u 2013. godini.

Zemlja trenutno sprovodi program mera štednje na koji je pristala pre otprilike godinu dana, u zamenu za paket spašavanja ekonomije u iznosu 110 milijardi evra, koji je dobila od EU, Evropske centralne banke (ECB) i MMF, što efektivno znači još kredita. Međutim, te mere još nisu donele opipljive rezultate.

Grčka je prošle nedelje iznela planove za budžetsku uštedu od 26 milijardi evra u narednih pet godina, kao i za prikupljanje 50 milijardi evra od prodaje imovine, obećavajući da će saopštiti detalje tog programa privatizacije posle uskršnjih praznika.

U međuvremenu, dok su glasine o mogućem restrukturiranju duga nastavljale da se šire, prinos na grčke desetogodišnje obveznice popeo se u petak na rekordnih 13,83 odsto. To je podstaklo nove sumnje da će zemlja biti u stanju da se vrati na međunarodna tržišta kapitala do početka 2012, da pozajmi 27 milijardi evra koliko joj je potrebno za servisiranje duga.

U poslednje vreme je bilo špekulacija da bi trojka EU-ECB-MMF mogla da odloži sledeću tranšu iz kreditnog paketa od 110 milijardi evra zbog kašnjenja reformi.

U izveštaju Volstrit žurnala od nedelje pominju se dva neimenovana izvora koja kažu da je Atina nedavno iznela ideju o restrukturiranju duga trojci EU-ECB-IMF, ali da su je evropski zvaničnici odbacili zbog potencijalno negativnog uticaja takvog koraka na druge zemlje evrozone.

Međutim, dnevnik Elefterotipija izveštava da je Grčka već podnela zahtev u tom smislu i citira visokog zvaničnika MMF koji je rekao da će razgovori o tom pitanju verovatno početi u junu.

Slični tekstovi

Loading

Nakon što je u četvrtak izrazio uverenje da se Grčka kreće u pravom smeru, Štraus-Kan je tokom vikenda podržao Papakonstantinua, rekavši da neće biti potrebe da se dug zemlje restrukturira, sve dok se Grčka drži svog programa.

„Ništa se nije promenilo. Tačka“, rekao je on.

Komesar za ekonomska i monetarna pitanja EU Oli Ren takođe je odbacio mogućnost restrukturiranja grčkog duga u svojoj izjavi u četvrtak, rekavši da Unija ne vidi to kao „opciju“.

Međutim, nemački zvaničnici su dali neke dvosmislene izjave o tom pitanju prošle nedelje, kada je ministar finansija Volfgang Šojbl rekao listu Velt da će „možda morati da se preduzmu dodatne mere“, ako Grčka ne prođe sledeću kontrolu trojke u junu. Takođe je preneta izjava zamenika nemačkog ministra inostranih poslova Vernera Hojera, u kojoj je nagovešteno da restrukturiranje grčkog duga „ne bi bila katastrofa“.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam