Putin u Beogradu razgovarao o energetici i investicijama

24/03/2011

Ruski premijer toplo je dočekivan tokom svoje posete. Ali, da li su nade vezane za pomoć Moskve prevelike?

Bojana Milovanović za Southeast European Times iz Beograda – 24.3.2011

photo

Predsednik Srbije Boris Tadić (desno) pozdravlja ruskog premijera Vladimira Putina u sredu (23. mart) u Beogradu. [Rojters]

Da srpska javnost ima visoka očekivanja od Moskve pokazalo se ove nedelje raskošnim dočekom koji je priređen ruskom premijeru Vladimir Putinu. On je doputovao u Beograd u sredu (23. mart), kako bi se sastao sa predsednikom Borisom Tadićem i drugim visokim zvaničnicima.

Stotine ljudi okupilo se ispred Palate Srbije, gde su vođeni razgovori, da pozdravi ruskog lidera. Kada se Putin pojavio na fudbalskoj utakmici između dva podmlatka -- beogradske Crvene zvezde i moskovskog Zenita -- lokalni navijači počeli su da pevaju rusku pesmu „Kaljinka" i razvili su transparente sa porukama dobrodošlice. Igra je okončana vrlo diplomatskim rezultatom 1:1.

Poslednjih godina uticaj Rusije se održao velikim investicijama, kao što su Gazprom njeftova kupovina većinskog udela u naftnoj kompaniji NIS i planovi da gasovod Južni tok prolazi kroz Srbiju. Izgledi za investiranje i ekonomska saradnja bili su visoko na dnevnom redu i tokom Putinove posete.

On je potvrdio da će ruske kompanije pomoći Srbiji da gradi pruge. U međuvremenu, srpski građevinski radnici učestvovaće u pripremama za Zimsku olimpijadu u Sočiju 2014, kao i za Svetsko prvenstvo FIFE 2018. godine.

„Voleli bismo da iskoristimo veliko iskustvo naših srpskih partnera u izgradnji turističkih objekata“, rekao je Putin.

Tadić je izjavio da je dobio uveravanja da će projekat Južni tok biti sproveden narednih godina. Taj gasovod, je, rekao je on, od velikog značaja za celokupan evropski kontinent.

On je takođe ukazao da je Gazpromovo investiranje u NIS donelo rezultate, jer kompanija pravi profit. Obe zemlje su zainteresovane za učešće NIS-a na regionalnim tržištima, rekao je Tadić, dodajući da u budućnosti očekuje investicije u naftnoj rafineriji u Pančevu.

On je izrazio zahvalnost Srbije Rusiji zbog davanja kredita od 200 miliona dolara za pomoć Srbiji u suočavanju sa globalnom ekonomskom krizom, kao i zbog podrške Beogradu oko pitanja Kosova.

Međutim, prema političkom analitičaru Vladimiru Goatiju, javnost ne bi trebalo da precenjuje sposobnost Moskve da pomogne srpskoj ekonomiji.

Rusija se, rekao je on, „nosi sa sopstvenim problemima; zato ne treba očekivati da -- uprkos svojoj želji -- investira u Srbiji više nego što je do sada činila“, izjavio je on za SETimes. Rusko rukovodstvo nekada precenjuje svoje ekonomske i diplomatske mogućnosti, podgrevajući tako velika očekivanja, dodao je on.

Energija ostaje pokretač u odnosima Beograda i Moskve, bez obzira na bilo koja druga pitanja koja se iznesu na sto, rekao je Goati.

„Neophodno je za Srbiju da gasovod Južni tok prelazi preko njene teritorije i, prema mom mišljenju, u tome leži značaj Putinove posete“, rekao je on.

Slični tekstovi

Loading

Integracija u EU takođe je bila ključna tema razgovora tokom posete. Ruski lider je insistirao da Moskva nije zabrinuta u pogledu ambicija Srbije da se pridruži bloku.

„Pažljivo ćemo pratiti i zajedno ćemo raditi na tome da se spreči da evropska integracija naruši rusko-srpske odnose“, rekao je on.

Tadić je odgovorio da, mada je Srbija rešena da stekne članstvo, takođe ima „strateški interes u saradnji sa Rusijom“.

„Ne vidim način da EU reši svoja energetska piranja bez partnerstva sa Rusijom“, rekao je Tadić. „I Srbija će biti deo tog aranžmana“.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam