Turska bi mogla da uđe u nuklearnu arenu Jordana

08/03/2011

Utirući put tešnjim odnosima sa Jordanom, Turska je potpisala sporazum o nuklearnoj saradnji sa tom kraljevinom.

Alakbar Raufoglu za Southeast European Times -- 3.5.2011.

photo

Jordan zavisi od spoljašnjih izvora za većinu svoje energije. [Arhivski snimak]

Jordan, koji oskudeva u energiji, većinom se oslanja na uvoz od svojih suseda -- kraljevina 95 odsto zavisi od uvoza nafte i nalazi se među zemljama sa najmanjim zalihama vode za piće na svetu. Aman želi da gradi nuklearnu elektranu da bi zadovoljio svoje sve veće energetske potrebe i smanjio te troškove, koji odnose oko 20 odsto godišnjeg budžeta.

U svojoj trci da postane sledeća nuklearna sila u arapskom svetu kasnije u ovoj deceniji, Jordan je potpisao sporazume o saradnji sa Turskom i 11 drugih zemalja -- Kinom, Rusijom, Britanijom, Francuskom, Južnom Korejom, Kanadom, Španijom, Argentinom, Japanom, Rumunijom i Italijom.

Sporazumima se omogućava stranim kompanijama da podnesu ponude za izgradnju nuklearnih objekata u kraljevini.

Sporazum sa Turskom su na svečanosti u Amanu potpisali jordanski ministar energetike Kalid Tukan i predsednik turske Agencije za atomsku energiju Zafer Alper prošlog meseca.

U intervjuu za SETimes, Alper je detaljno izložio planove.

„Područja na kojima ćemo sarađivati -- kao što su rad i održavanje nuklearnog reaktora, pružanje usluga vezanih za ciklus nuklearnog goriva, istraživanje uranijuma i zaštita od radijacije -- miroljubiva su“, rekao je on.

„Organizovaćemo zajedničku radnu grupu da sprovede niz projekata na polju naučnog istraživanja i razmene tehničke i naučne ekspertize, te uputiti jordanske studente i stručnjake u te miroljubive aktivnosti", dodao je Alper.

Za Tursku je prvi korak u toj saradnji da ponudi Jordanu laboratorijske usluge iz svojih centara za nuklearno obrazovanje, rekao je on.

U međuvremenu, neki analitičari u Ankari izražavaju određene sumnje.

„Čak i ako su nuklearne ambicije Jordana podstaknute ekonomijom, sporazum sa Turskom zvuči uglavnom simbolično“, rekao je Nuri Jesiljurt, jordanski analitičar na Univerzitetu u Ankari, za SETimes. „Sama Turska nema nuklearni kapacitet; razvija ga uz pomoć Rusije.“

Slični tekstovi

Loading

Učešće Ankare u tom procesu, nastavlja Jesiljurt, važno je za ambicije Turske u pogledu regionalnog liderstva.

„U načelu, zalivske zemlje nisu imale ništa protiv prozapadne politike Turske, ali su brinule oko njene saradnje sa Hamasom i Hezbolahom“, rekao je on, dodajući da je vreme da Ankara promeni tu percepciju. „Stoga Turska potpisuje ovu vrstu simboličnog sporazuma i zadržava vizni režim sa arapskim svetom.“

"Nuklearnim sporazumom sa Jordanom smanjuje se opasnost za Tursku u njenom regionu", rekao je Kan Dilek, koordinator za Bliski istok u Institutu za strateška razmišljanja, sa sedištem u Ankari.

„Sa jedne strane, Turska, koja već dugo pokušava da ublaži iransku politiku, želi da pokaže da podržava samo miroljubive nuklearne aktivnosti u regionu“, rekao je on za SETimes. „Sa druge strane, zemlja želi da ima koristi od saradnje Jordana sa Izraelom.“

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam