Turizam i ekonomija u Albaniji ugroženi zbog političke krize

01/03/2011

Analitičari kažu da bi potencijalni turisti mogli da odustanu od posete Albaniji ako tu zemlju vide kao nestabilnu.

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Tirane – 24.2.2011.

photo

Nedavni nemiri mogli bi da se negativno odraze na albanski turizam. [Linda Karadaku/SETimes]

Milioni turista posetili su Albaniju prošle godine, privučeni atraktivnom i egzotičnom destinacijom. Turizam i putovanja najjači su sektor u albanskoj ekonomiji.

Da li će, međutim, višegodišnja politička kriza odvratiti potencijalne posetioce? Neki analitičari smatraju da takav rizik postoji.

Prema rečima Artana Hodže, predsednik Poslovnog univerziteta u Tirani, Albanija se čini manje stabilnom i bezbednom zbog prizora nasilnih protesta.

„Takva percepcija parališe privatne investicije i zapošljavanje, bilo da je reč o albanskim ili inostranim inicijativama“, kaže ona. „To plaši strane turiste, a banke oklevaju, što sve ima dugotrajne posledice po budući ekonomski razvoj.“

Artan Đerđi, izvršni direktor Fondacije za ekonomske slobode, kaže za SETimes da politička kriza ima široke implikacije.

„Kada imidž neke zemlje biva uništen, to neizbežno utiče na ekonomiju. Paradoksalno je to što su potrebne godine rada i angažovanja na međunarodnom nivou da bi se imidž izgradio, a tek nekoliko sati da se taj isti imidž upropasti“, kaže on.

Iako bi negativne posledice mogle da se osete, to verovatno neće biti na duži rok.

„Nadajmo se da ćemo imati dovoljno vremena da se što bolje oporavimo od tog hendikepa, snažnom marketinškom kampanjom koja pokazuje pozitivnu stranu turizma u Albaniji“, kaže Đerđi.

Broj posetilaca je poslednjih godina stalno rastao. Pošto zvanični podaci pokazuju da je broj turista udesetostručen od 2004, premijer Salji Beriša pokušao je da tom sektoru prida najveću važnost. Milijarde se ulažu u sređivanje albanske obale i arheoloških nalazišta.

Bum turizma pomogao je Albaniji i da izdrži globalnu finansijsku krizu, iako se mišljenja stručnjaka o tome da li su prihodi značajno povećani razlikuju.

Slični tekstovi

Loading

Prema Hodžinim rečima, prerano je govoriti sa sigurnošću o tome u kojoj meri će politička kriza uticati na ekonomski rast.

„Stvarni i direktni efekti nisu vezani samo za ljudsku i materijalnu štetu, već i za energiju potrošenu na gluposti i pogrešne namere, koja je mogla bolje da bude iskorišćena za kreiranje politike, upravljanje, bolje poslovne ideje i društvene aktivnosti“, kaže on.

Ipak, on je mišljenja da se albanska ekonomija pokazala izdržljivom, pošto su ključni pokazatelji ostali stabilni čak i za vreme svetske finansijske krize. Iako bi put mogao da bude trnovit, kaže Hodža, malo je verovatno da će doći do sloma.

„Politički, institucionalni i pravni sistem, ekonomija i društvo i dalje se opiru negativnim efektima ove političke krize i malo je verovatno da će mračne prognoze i ostvariti“, kaže on za SETimes.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam