Regionalni centar za vanredne situacije nalaziće se u Srbiji

15/02/2010

U intervjuu za Southeast European Times, šef Sektora za vanredne situacije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Predrag Marić ističe da projekat u Nišu nema vojnu komponentu. Zemlje učesnice uskoro će biti saopštene na samitu u Beogradu.

Bojana Milovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 15/02/10

photo

Načelnik Sektora za vanredne situacije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Predrag Marić. [Nikola Barbutov/SETimes]

U Beogradu će u sredu (17. februara) biti održana konferencija za ministre unutrašnjih poslova iz zemalja cele jugoistočne Evrope. Svaka zemlja učesnica razmotriće svoju ulogu u stvaranju regionalnog centra u jugoistočnoj Srbiji, kao i koje protokole slediti u reagovanju na prirodne katastrofe i druge značajne probleme.

Načelnik Sektora za vanredne situacije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Predrag Marić rekao je Southeast European Timesu da će centar pomoći susednim zemljama u koordinisanju reagovanja na požare, poplave i zemljotrese.

Centar, čije je otvaranje planirano 2012. godine, ima podršku Rusije, sudeći po dokumentima koje su prošle godine potpisali srpski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ruski Ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu.

SETimes: Kada možemo očekivati početak rada centra u Nišu i kojim će se aktivnostima on baviti?

Predrag Marić: Centar treba da bude završen do 2012, ali će do tada verovatno, jedan po jedan, biti uvođeni novi sadržaji, dok centar ne bude dobio svoj konačni oblik. Ideja je da Niš, zbog svoje povoljne geografske pozicije i mogućnosti brzog dolaska na razne druge lokacije, postane centar za vanredne situacije u jugoistočnoj Evropi.

Koje će zemlje biti uključene biće otkriveno posle [konferencije] 17. februara. Pored bivših jugoslovenskih republika, takođe očekujemo učešće ministara iz Italije, Grčke, sa Kipra i iz Albanije. Bilo je puno neproverenih informacija o tom centru … da se otvara vojna baza, što apsolutno nije tačno.

Ideja je da se u Nišu održava regionalna obuka i da se od toga napravi centar u kojem će se okupljati eksperti i iz kojeg će biti upućivani [kada] je to potrebno, u krizne situacije … da bi bilo više [stručnosti] i raznih timova, kao što su timovi za čišćenje mina i spasilački timovi za slučajeve poplava, zemljotrese i ruševine. Ako morate da evakuišete pola grada, gde ćete relocirati sve te ljude? Morate imati objekte za vanredni smeštaj, šatore, električne jedinice, kuhinje … sve to će se nalaziti u Nišu.

SETimes: Kakav je trenutno kvalitet regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi kada su u pitanju ozbiljne vanredne situacije?

Marić: Mi [nismo] nikada obraćali pažnju na etničku pripadnost u sektoru za vanredne situacije. Saradnja sa drugim zemljama u regionu je dobra i nadamo se da će je otvaranje centra u Nišu dodatno poboljšati. Svaka zemlja u regionu je posebna i pojedinačno [stručna] na određenim poljima. Sve ono u čemu smo dobri treba da se spoji.

SETimes: Krajem 2009. Srbija je usvojila novi Zakon o vanrednim situacijama. Šta je novo u tom zakonu?

Marić: Srbija se suočava sa zastarelim [zakonima] prilagođenim potpuno drugačijoj državi koja je odavno prestala da postoji -- Jugoslaviji. Imali smo zakon o zaštiti od prirodnih katastrofa iz 1977. sa Titovom slikom u Članu 5; i zakon o zaštiti od požara iz 1988. godine. Nije postojala nijedna institucija koja bi se bavila zaštitom građana u slučajevima prirodnih katastrofa. Pokušaji da se dobije novi zakon o zaštiti u vanrednim situacijama trajali su pet godina i zakon je konačno usvojen upravo pred kraj 2009. godine. Zakonom se uvodi sistem [za reagovanje] na vanredne situacije i jedinstvena služba za te aktivnosti.

Zakonom se takođe predviđa bliska saradnja lokalnih vlada i sektora za vanredne situacije u ministarstvu unutrašnjih poslova. Gradonačelnici i osoblje sedišta za vanredne situacije, koja će sada biti uspostavljena u svim opštinama i gradovima, moraće da prolaze obuku za planiranje reakcija na vanredne situacije. Zakon je zasnovan na prevenciji, tako da više nemamo velike katastrofe kao što je poplava u selu Jaša Tomić i eksplozija u fabrici oružja Prvi Partizan u Užicu, u kojoj je sedam osoba izgubilo život. [Centar] će prvi put imati sopstveni budžet, u okviru budžeta ministarstva unutrašnjih poslova.

Slični tekstovi

Loading

SETimes: Trenutno je u toku opsežna reforma sektora za vanredne situacije. Koliko dugo će to trajati?

Marić: Reformom sektora želimo da pokažemo da možemo da učinimo puno toga pre ulaska u EU. Novi zakon je otvorio put uvođenju jedinstvenog evropskog telefonskog broja 112 za vanredne situacije. Očekujemo da će prve aktivnosti biti obavljene [do kraja] ove godine. Jedinstveni evropski telefonski broj treba prvo da se uvede u velikim gradovima, pre svih u Beogradu, a potom i u ostalim delovima zemlje. Projekat će trajati tri do četiri godine.

SETimes: Šta je, po Vašem mišljenju, najveći problem sa kojim se Srbija suočava u sektoru za vanredne situacije?

Marić: Srbija ima 3.000 vatrogasaca, ali bi trebalo da ima 7.000. Interesovanje je raslo u poslednjih šest meseci, kada je vanredna služba počela da se formira. Sada smo u mogućnosti da primimo 300 ljudi ove godine i poslaćemo ih u one jedinice u kojima je situacija najkritičnija.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam