Turska gradi novi zatvor za članove PKK

10/11/2009

Nakon deset godina provedenih u samici, lider terorističke PKK dobija novo mesto boravka.

Esra Erduran za Southeast European Times iz Ankare -- 10/11/09

photo

Čovek drži sliku lidera kurdskih pobunjenika koji se nalazi u zatvoru Abdulaha Odžalana tokom demonstracija prošlog meseca. [Geti Imidžis]

Abdulah Odžalan, zloglasni lider Kurdistanske radničke stranke (PKK), dobiće, kako se očekuje, društvo, prvi put posle otprilike jedne decenije. PKK -- koja je odgovorna za preko 35.000 žrtava u sukobima sa turskim snagama bezbednosti -- Sjedinjene Države i EU smatraju terorističkom organizacijom.

Od kada su ga 1999. godine u Keniji uhapsile turske elitne snage, Odžalan je jedini zatvorenik u malom zatvoru na ostrvu Imrali koje se nalazi u južnom Mramornom moru. On je čekao pogubljenje zbog izdaje, dok 2002. godine nije ukinuta smrtna kazna u sklopu mera koje je Turska preduzela radi harmonizacije svojih zakona sa zakonodavstvom EU.

Izdržavajući doživotnu zatvorsku kaznu, on provodi dane iza rešetaka u zatvoru sa maksimalnim merama bezbednosti tipa F na tom ostrvu, bez mogućnosti pomilovanja.

Međutim, dani izolacije su gotovi. Odžalan će biti prebačen u novi zatvor na ostrvu, zajedno sa nekoliko drugih kriminalaca.

Prema izveštaju turskog informativnog portala soL, među zatvorenicima koji su podneli zahtev za transfer na to ostrvo su: Sakir Akurt, Četin Arkaš, Jašar Činbaš, Nihat Ekmez, Lokman Ladžin, Mustafa Okdžul, Nedim Ozalp, Naif Ozkilič, Husein Jildirim i Sait Jildirim -- svi osumnjičeni članovi PKK koji su osuđeni na doživotne zatvorske kazne ili strog zatvor.

Ministri pravosuđa rekli su da će lista biti smanjena na osam osoba, u skladu sa rezultatima testova koji su dati desetorici zatvorenika.

Prema izvorima, Odžalan će biti sam u svojoj ćeliji, ali će mu biti dozvoljeno da se u slobodno vreme druži sa zatvorenicima koji se nalaze u njegovoj zoni. Prema nekim izveštajima, Odžalan će imati televizor.

Slični tekstovi

Loading

Ministarstvo pravosuđa počelo je građevinske radove na novom zatvoru posle procene Komiteta Saveta Evrope za sprečavanje torture i nehumanog ili degradirajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT).

Delegacija CPT-a posetila je Odžalana i intervjuisala ga o njegovim uslovima života. Delegacija se takođe sastala sa Odžalanovim advokatima koji su se žalili da im je teško da posete svog klijenta u trenutnim uslovima.

Ovi novi događaji odigrali su se u trenutku kada turska vlada preduzima demokratsku inicijativu -- u pokušaju da pokaže dobru volju prema Kurdima.

Prema CNN Turku, novi objekat košta oko 3,3 miliona evra.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam