Turska gradi novi zatvor za članove PKK

10/11/2009

Nakon deset godina provedenih u samici, lider terorističke PKK dobija novo mesto boravka.

Esra Erduran za Southeast European Times iz Ankare -- 10/11/09

photo

Čovek drži sliku lidera kurdskih pobunjenika koji se nalazi u zatvoru Abdulaha Odžalana tokom demonstracija prošlog meseca. [Geti Imidžis]

Abdulah Odžalan, zloglasni lider Kurdistanske radničke stranke (PKK), dobiće, kako se očekuje, društvo, prvi put posle otprilike jedne decenije. PKK -- koja je odgovorna za preko 35.000 žrtava u sukobima sa turskim snagama bezbednosti -- Sjedinjene Države i EU smatraju terorističkom organizacijom.

Od kada su ga 1999. godine u Keniji uhapsile turske elitne snage, Odžalan je jedini zatvorenik u malom zatvoru na ostrvu Imrali koje se nalazi u južnom Mramornom moru. On je čekao pogubljenje zbog izdaje, dok 2002. godine nije ukinuta smrtna kazna u sklopu mera koje je Turska preduzela radi harmonizacije svojih zakona sa zakonodavstvom EU.

Izdržavajući doživotnu zatvorsku kaznu, on provodi dane iza rešetaka u zatvoru sa maksimalnim merama bezbednosti tipa F na tom ostrvu, bez mogućnosti pomilovanja.

Međutim, dani izolacije su gotovi. Odžalan će biti prebačen u novi zatvor na ostrvu, zajedno sa nekoliko drugih kriminalaca.

Prema izveštaju turskog informativnog portala soL, među zatvorenicima koji su podneli zahtev za transfer na to ostrvo su: Sakir Akurt, Četin Arkaš, Jašar Činbaš, Nihat Ekmez, Lokman Ladžin, Mustafa Okdžul, Nedim Ozalp, Naif Ozkilič, Husein Jildirim i Sait Jildirim -- svi osumnjičeni članovi PKK koji su osuđeni na doživotne zatvorske kazne ili strog zatvor.

Ministri pravosuđa rekli su da će lista biti smanjena na osam osoba, u skladu sa rezultatima testova koji su dati desetorici zatvorenika.

Prema izvorima, Odžalan će biti sam u svojoj ćeliji, ali će mu biti dozvoljeno da se u slobodno vreme druži sa zatvorenicima koji se nalaze u njegovoj zoni. Prema nekim izveštajima, Odžalan će imati televizor.

Slični tekstovi

Loading

Ministarstvo pravosuđa počelo je građevinske radove na novom zatvoru posle procene Komiteta Saveta Evrope za sprečavanje torture i nehumanog ili degradirajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT).

Delegacija CPT-a posetila je Odžalana i intervjuisala ga o njegovim uslovima života. Delegacija se takođe sastala sa Odžalanovim advokatima koji su se žalili da im je teško da posete svog klijenta u trenutnim uslovima.

Ovi novi događaji odigrali su se u trenutku kada turska vlada preduzima demokratsku inicijativu -- u pokušaju da pokaže dobru volju prema Kurdima.

Prema CNN Turku, novi objekat košta oko 3,3 miliona evra.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

EU menja ekonomski pristup BalkanuEU menja ekonomski pristup Balkanu

Unija će uvesti nove kriterijume za države kandidate za članstvo i potencijalne kandidate

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Američki brod i posada vrše poslednje pripreme kako bi neutralizovali najopasniji deo sirijskog hemijskog arsenala. Koliko je po vašem mišljenju ova operacija važna za zaštitu civilnog stanovništva od hemijskog oružja?

Vrlo je važna
Nije mnogo važna
Nije uopšte važna
Ne znam