Srbija želi pohvalu za saradnju

06/11/2009

Srpski zvaničnici izrazili su nadu u četvrtak da će glavni tužialc Haškog tribunala Serž Bramerc dati pozitivnu procenu saradnje njihove zemlje sa tribunalom, što je ključno u pogledu nastojanja Beograda za prijem u EU.

(AP, AFP, Rojters, DPA, Beta, B92, Vlada Srbije, Evropski parlament - 05/11/09; AFP - 04/11/09; AP - 03/11/09)

photo

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je u sredu (4. novembar) da se nada da će se u izveštaju UN-a potvrditi "potpuna saradnja" njegove zemlje u pogledu pokušaja da se privedu pravdi dvojica begunaca. [AFP]

Srpski lideri pružili su u četvrtak (5. novembar) uveravanja glavnom tužiocu UN-a Seržu Bramercu da Beograd daje sve od sebe da uhapsi dvojicu preostalih optuženika za ratne zločine koje traži Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Srbija "intenzivno traga" za bivšim vojnim komandantom bosanskih Srba Ratkom Mladićem i bivšim liderom hrvatskih Srba Goranom Hadžićem, rekao je predsednik Boris Tadić u saopštenju objavljenom posle razgovora sa Bramercom.

On je u sredu doputovao u dvodnevnu posetu Beogradu da bi razmotrio saradnju Srbije sa Haškim tribunalom, uključujući napore za hapšenje begunaca. Bramerc treba da podnese izveštaj Savetu bezbednosti UN-a o tome sledećeg meseca.

Najnovija izmenjena optužnica MKSJ-a protiv Mladića koja sadrži 15 tačaka tereti ga za ratne zločine počinjene tokom sukoba u Bosni i Hercegovini (BiH) 1992-1995, uključujući progon, istrebljenje i ubistva, deportaciju, nehumano postupanje i uzimanje talaca. On se takođe suočava sa dve tačke za genocid zbog svoje navodne uloge u masakru preko 7.000 muškaraca i dečaka bosanskih Muslimana u Srebrenici 1995. godine i 43-mesečnoj opsadi Sarajeva.

Najtraženiji optuženik za ratne zločine u Evropi živeo je pod vojnom zaštitom u Srbiji do 2002. godine, rekao je bivši šef Mladićevog obezbeđenja beogradskom sudu u junu.

I za njega i za Hadžića, koji je optužen za ratne zločine zbog svoje uloge u sukobu u Hrvatskoj 1991-1995, mnogi smatraju da se kriju u Srbiji.

Hapšenje njih dvojice je "prioritet za srpsku vladu", rekao je premijer Mirko Cvetković posle sastanka sa Bramercom u četvrtak.

Glavni tužilac Haškog suda "izrazio je zadovoljstvo nivoom saradnje Srbije sa tribunalom i pohvalio efikasnost svih kompetentnih tela", navodi se u saopštenju vlade.

Tokom svoje posete Bramerc se takođe sastao sa šefom srpskog saveta za saradnju sa MKSJ Rasimom Ljajićem i tužiocem zemlje za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.

"Zajedno smo potvrdili da gotovo da ne postoje otvorena pitanja vezana za pristup arhivama, pristup dokumentima i oslobađanje svedoka obaveze čuvanja tajni", rekao je Ljajić beogradskoj novinskoj agenciji Beta posle razgovora sa Bramercom. "Jedino otvoreno pitanje je hapšenje dva osumnjičenika".

Potpuna saradnja sa MKSJ je ključni uslov za napredak Srbije u integraciji u EU.

Slični tekstovi

Loading

Vukčević je izjavio Rojtersu u intervjuu objavljenom u četvrtak da Srbija ima "političku volju" da ispuni taj uslov. On takođe veruje da će "Mladić biti uhapšen do kraja godine", mada se većina Srba protivi njegovom hapšenju, sudeći po novom istraživanju.

Srpski tužilac izrazio je nadu da će u Bramercovom predstojećem izveštaju biti priznata "potpuna saradnja" njegove zemlje u naporima da se dvojica begunaca privedu pravdi. On je takođe izjavio Rojtersu da će uskoro biti uhapšeno još 16 osoba. One su osumnjičene za umešanost u ubistvo ukupno 45 osobe u tri odvojena slučaja tokom sukoba u BiH i Hrvatskoj.

U aprilu 2008, Srbija je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Unijom, što je veliki prvi korak u pravcu konačnog članstva u 27-članom bloku, kao i Privremeni trgovinski sporazum. Oba tek treba da budu aktivirana.

SSP će biti podnet parlamentima na ratifikaciju, a implementacija Privremenog sporazuma počeće čim lideri EU zaključe da Srbija u potpunosti sarađuje sa MKSJ, saopštila je Evropska komisija.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam