Istraživanje pokazuje da su Hrvati manje opčinjeni EU

11/02/2009

Rezultati istraživanja Balkan Monitora predstavljeni su prošle nedelje u Zagrebu. Prema toj anketi, mnogi Hrvati su manje nego entuzijastični u pogledu pridruživanja Uniji.

Davor Konjikušić za Southeast European Times iz Zagreba -- 11/02/09

photo

Panelisti su razgovarali o temi "Hrvatska: umorna od reformi vezanih za EU?" na konferenciji održanoj u petak (6. februara). [Davor Konjikušić]

Mada je većina Hrvata zadovoljna svojim životom, 64 odsto njih veruje da zemlja ide u pogrešnom smeru, navodi se u istraživanju Balkan Monitora. Međutim, samo 7 odsto bi otišlo u inostranstvo u potrazi za boljim ekonomskim prilikama. Rezultati istraživanja predstavljeni su na konferenciji održanoj prošle nedelje u Zagrebu.

Istraživanje Balkan Monitora -- sprovedeno u septembru i oktobru 2008 -- najveće je istraživanje javnog mnjenja sprovedeno u regionu. To je zajednički projekat Evropskog fonda za Balkan i Agencije Galup. Studija konstantno prati mišljenja balkanskih stanovnika o životnom standardu, EU, mogućnostima za zapošljavanje, boravku u inostranstvu i učinku njihovih vlada.

Na konferenciji u petak (6. februara), Robert Mančin, direktor Galupa Evrope, predstavio je rezultate istraživanja.

"Evropske institucije moraju preuzeti odgovornost... ako žele da podrže integraciju balkanskih država u EU. Takođe je evidentno da je Hrvatska lider u integraciji regiona u EU i da većina Hrvata ne vidi sebe kao [deo] Balkana", rekao je Mančin.

Samo nešto više od 25 odsto anketiranih podržava članstvo u Uniji. Nešto više građana kaže da je članstvo u EU korisno za njihovu zemlju u odnosu na one koji kažu da je štetno (29 prema 26 odsto), ali većina ispitanika (38 procenata) nije zauzimala stranu oko tog pitanja.

Istraživanje pokazuje da Hrvati postaju manje uzbuđeni u pogledu EU. Anketari smatraju da je tekući spor sa Slovenijom oko morske granice jedan od glavnih faktora koji pogađa entuzijazam građana kada je reč o Uniji.

Slični tekstovi

Loading

Pored predstavljanja rezultata istraživanja, panelisti su razgovarali i o temi "Hrvatska: umorna od reformi vezanih za EU?" Među učesnicima su bili Mančin, član Evropskog fonda za Balkan Hedvig Morvai, predsednica Nacionalnog odbora za pregovore sa EU Vesna Pusić, profesor filozofije i aktivista nevladinih organizacija Žarko Puhovski, državni sekretar hrvatskog ministarstva inostranih poslvoa Davor Božinović i šef Delegacije Evropske komisije u Hrvatskoj Vinsent Deger.

Prema Božinoviću, stavovi Hrvatske nisu izloženi u samo tri poglavlja u pregovorima sa EU. "Ta poglavlja odnose se na sprovođenje pravde, osnovna prava i konkurentnost na tržištu. Mislim da imamo vremena da ostvarimo svoje ciljeve u narednom periodu", rekao je Božinović.

Komentarišući rezultate istraživanja, Pusić je rekla da su oni u puno slučajeva odraz emocija. "Jasno je da u Hrvatskoj moramo imati nultu toleranciju za organizovani kriminal. Za nas je najvažnija reforma pravosuđa", tvrdi ona.

Puhovski sumnja da Brisel iskreno prihvata Zagreb i kaže da Hrvatska trenutno više brine o ulasku u EU nego što EU zanima prijem Hrvatske. Samo 46 odsto Hrvata oseća da je "dobrodošlo od strane EU", u poređenju sa 82 odsto kosovskih ispitanika.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam