Istraživanje pokazuje da su Hrvati manje opčinjeni EU

11/02/2009

Rezultati istraživanja Balkan Monitora predstavljeni su prošle nedelje u Zagrebu. Prema toj anketi, mnogi Hrvati su manje nego entuzijastični u pogledu pridruživanja Uniji.

Davor Konjikušić za Southeast European Times iz Zagreba -- 11/02/09

photo

Panelisti su razgovarali o temi "Hrvatska: umorna od reformi vezanih za EU?" na konferenciji održanoj u petak (6. februara). [Davor Konjikušić]

Mada je većina Hrvata zadovoljna svojim životom, 64 odsto njih veruje da zemlja ide u pogrešnom smeru, navodi se u istraživanju Balkan Monitora. Međutim, samo 7 odsto bi otišlo u inostranstvo u potrazi za boljim ekonomskim prilikama. Rezultati istraživanja predstavljeni su na konferenciji održanoj prošle nedelje u Zagrebu.

Istraživanje Balkan Monitora -- sprovedeno u septembru i oktobru 2008 -- najveće je istraživanje javnog mnjenja sprovedeno u regionu. To je zajednički projekat Evropskog fonda za Balkan i Agencije Galup. Studija konstantno prati mišljenja balkanskih stanovnika o životnom standardu, EU, mogućnostima za zapošljavanje, boravku u inostranstvu i učinku njihovih vlada.

Na konferenciji u petak (6. februara), Robert Mančin, direktor Galupa Evrope, predstavio je rezultate istraživanja.

"Evropske institucije moraju preuzeti odgovornost... ako žele da podrže integraciju balkanskih država u EU. Takođe je evidentno da je Hrvatska lider u integraciji regiona u EU i da većina Hrvata ne vidi sebe kao [deo] Balkana", rekao je Mančin.

Samo nešto više od 25 odsto anketiranih podržava članstvo u Uniji. Nešto više građana kaže da je članstvo u EU korisno za njihovu zemlju u odnosu na one koji kažu da je štetno (29 prema 26 odsto), ali većina ispitanika (38 procenata) nije zauzimala stranu oko tog pitanja.

Istraživanje pokazuje da Hrvati postaju manje uzbuđeni u pogledu EU. Anketari smatraju da je tekući spor sa Slovenijom oko morske granice jedan od glavnih faktora koji pogađa entuzijazam građana kada je reč o Uniji.

Slični tekstovi

Loading

Pored predstavljanja rezultata istraživanja, panelisti su razgovarali i o temi "Hrvatska: umorna od reformi vezanih za EU?" Među učesnicima su bili Mančin, član Evropskog fonda za Balkan Hedvig Morvai, predsednica Nacionalnog odbora za pregovore sa EU Vesna Pusić, profesor filozofije i aktivista nevladinih organizacija Žarko Puhovski, državni sekretar hrvatskog ministarstva inostranih poslvoa Davor Božinović i šef Delegacije Evropske komisije u Hrvatskoj Vinsent Deger.

Prema Božinoviću, stavovi Hrvatske nisu izloženi u samo tri poglavlja u pregovorima sa EU. "Ta poglavlja odnose se na sprovođenje pravde, osnovna prava i konkurentnost na tržištu. Mislim da imamo vremena da ostvarimo svoje ciljeve u narednom periodu", rekao je Božinović.

Komentarišući rezultate istraživanja, Pusić je rekla da su oni u puno slučajeva odraz emocija. "Jasno je da u Hrvatskoj moramo imati nultu toleranciju za organizovani kriminal. Za nas je najvažnija reforma pravosuđa", tvrdi ona.

Puhovski sumnja da Brisel iskreno prihvata Zagreb i kaže da Hrvatska trenutno više brine o ulasku u EU nego što EU zanima prijem Hrvatske. Samo 46 odsto Hrvata oseća da je "dobrodošlo od strane EU", u poređenju sa 82 odsto kosovskih ispitanika.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

EU menja ekonomski pristup BalkanuEU menja ekonomski pristup Balkanu

Unija će uvesti nove kriterijume za države kandidate za članstvo i potencijalne kandidate

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Američki brod i posada vrše poslednje pripreme kako bi neutralizovali najopasniji deo sirijskog hemijskog arsenala. Koliko je po vašem mišljenju ova operacija važna za zaštitu civilnog stanovništva od hemijskog oružja?

Vrlo je važna
Nije mnogo važna
Nije uopšte važna
Ne znam