Reakcije na hapšenje Karadžića pokazuju duboke političke podele u BiH

23/07/2008

Kontradiktorne reakcije u Bosni i Hercegovini (BiH) na hapšenje Radovana Karadžića, glavnog optuženika za ratne zločine, pokazuju nastavak političkih podela u društvu.

Jusuf Ramadanović za Southeast European Times iz Sarajeva -- 23/07/08

photo

Bosanski Muslimani mole se za žrtve masakra u Srebrenici. Hag smatra da su Radovan Karadžić i njegov vojni komandant Ratko Mladić glavni krivci za sukobe u Bosni od 1992. do 1995. godine. [Geti Imidžis]

U ponedeljak (21. jula), 13 godina posle masakra u Srebrenici, srpska policija uhapsila je bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića. U Bosni i Hercegovini (BiH) mnogi su slavili; međutim, drastične su razlike izmedju reakcija u Republici Srpskoj (RS) i Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH).

Rukovodstvo Bošnjaka izrazilo je zadovoljstvo zbog zakasnelog hapšenja. Trenutni predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić iz Stranke za BiH, rekao je na državnoj TV da je pravda spora, ali dostižna; on je ipak primetio da je Karadžićev vojni komandant Ratko Mladić još uvek u bekstvu. On je rekao: ”Genocidni projekat koji su pokrenuli njih dvojica ne sme ostati u životu" -- misleći na RS na čijem se čelu Karadžić nalazio tokom sukoba u BiH.

Predsednik bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izrazio je isto mišljenje, rekavši da se nada da će suđenje Karadžiću doneti nove dokaze i omogućiti preispitivanje opravdanosti postojanja RS. On je naglasio da vlasti RS nikada nisu uhapsile niti sudile ikome za genocid ili masovna ubistva u BiH.

Sa druge strane, Mladen Bosić, predsednik Karadžićeve Srpske Demokratske stranke (SDS) u Banja Luci, opisao je Silajdžićeve izjave i izjave drugih zvaničnika u Sarajevu kao “političke orgije” koje ukazuju na to da će se suđenje Kardžiću pretvoriti u suđenje Republici Srpskoj.

“Hapšenjem Karadžića ispunjena je jedna od obaveza koje proizlaze iz Dejtonskog sporazuma”, rekao je premijer RS Milorad Dodik. On je dodao da nema kolektivne krivice koja bi mogla da se primeni na srpsku etničku zajednicu u BiH ili na celu RS. On je takođe naglasio da su bile neosnovane sumnje da se Karadžić krije u RS.

Željko Komšić, hrvatski član tročlanog predsedništva BiH, pisao je predsedniku Srbije Borisu Tadiću, ukazavši da je hapšenjem Radovana Karadžića “Srbija načinila veliki korak u normalizaciji bilateralnih odnosa između dve zemlje i u stabilizaciji celokupne situacije u regionu”.

Slični tekstovi

Loading

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak predviđa da će hapšenje “pomoći gradjanima BiH da se okrenu od prošlosti i da gledaju u budućnost”.

Reakcije javnog mnjenja su takodje bile različite u dva entiteta. U Banja Luci, odakle je nekada Karadžić vodio RS, postupci javnosti bili su uzdržani, a vlasti su primenile jake mere bezbednosti.

U Sarajevu, međutim, koje su Karadžićeve snage bosanskih Srba držale pod opsadom 44 meseca, nekoliko hiljada ljudi izašlo je na ulice da bi proslavilo hapšenje.

Još jedan dan takvih podeljenih reakcija mogao bi da dođe kada bude uhapšen Mladić.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam