Nemačka se sprema da preuzme predsedavanje Evropskom unijom

28/12/2006

Oživljavanje iščezavajućeg ustava EU, stabilizovanje zapadnog Balkana i nastavak razgovora o pridruživanju sa Turskom i Hrvatskom biće neki od prioriteta Nemačke tokom njenog šestomesečnog mandata na mestu predsedavajućeg Unije, koji počinje 1. januara.

(AFP - 28/12/06; AP, Rojters, Špigl onlajn - 27/12/06; AFP, DPA, Dojče Vele, Internešenel Herald Tribjun, EUobserver, RFE/RL - 19/12/06)

photo

Nemački kancelar Angela Merkel izrazila je nadu da će ustav EU biti "vraćen na pravi kolosek". [Geti Imidžis]

Nemačka će preuzeti rotirajući šestomesečni mandat predsedavajućeg EU od Finske u ponedeljak (1. januara), sedam godina nakon što je poslednji put bila na čelu tada mnogo manje Unije. Na vrhu programa Nemačke kao predsedavajućeg biće posrnuli ustav Unije, bliskoistočni mirovni proces, klimatske promene, stabilnost na zapadnom Balkanu i proširenje EU.

Ustavni sporazum EU, izrađen 2004. godine kako bi se efikasnije organizovale institucije Unije koja se širi, stavljen je na led nakon što su ga francuski i holandski birači odbacili na odvojenim nacionalnim referendumima održanim pre otprilike 18 meseci.

Nemački kancelar Angela Merkel izrazila je nadu ranije ovog meseca da će ustavni projekat biti "vraćen na pravi kolosek" tokom mandata njene zemlje na čelu EU, kako bi mogao da bude dovršen pre okončanja predsedavanja Francuske Unijom 31. decembra 2008. godine. Ako se to dogodi, sledeći evropski parlamentarni izbori 2009. godine biće održani po novim pravilima.

"Računamo da ćemo biti u stanju da pred kraj našeg predsedavanja iznesemo izveštaj u kojem ćemo predstaviti plan", rekla je Merkelova tokom posete Kopenhagenu prošle nedelje. "Nadamo da ćemo dobiti rezultat 2008, kada Francuska bude predsedavajući." Ustav je već ratifikovalo 18 zemalja EU, uključujući Bugarsku i Rumuniju koje ulaze u Uniju u ponedeljak, čime će se broj članova popeti na 27.

Nemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer rekao je prošle nedelje da je zatražio od drugih 26 zemalja da odrede specijalne predstavnike kao sagovornike u procesu ponovnog oživljavanja ustava.

Merkelova, kako se izveštava, planira da održi direktne sastanke sa liderima svih drugih zemalja EU u prva tri meseca 2007, kako bi pronašla zajednički jezik neophodan da bi se proces pogurao napred.

Očekuje se da evropski lideri, koji će se sastati u Berlinu krajem marta da obeleže 50. godišnjicu potpisivanja Rimskog sporazuma, usvoje kraću deklaraciju u kojoj se objašnjava "osnovna suština" Unije i njenog budućeg kursa. Nemačka se nada da će biti u stanju da formalno predstavi plan za rešavanje ustavnog zastoja na tradicionalnom samitu EU u junu.

"To će se, realističnije, odnositi na dogovoreni plan za predstojeći proces koji nameravamo da dopunimo nacrtom rešenja", objasnio je Štajnmajer.

Slični tekstovi

Loading

Stabilizacija zapadnog Balkana, posebno podržavanjem pregovora o statusu Kosova ili sprovođenjem ishoda ako sporazum bude postignut tokom predsedavanja Nemačke Evropskom unijom, još jedan je od zadataka na listi Berlina. Da bi se to postiglo, EU će uputiti svoju do sada najveću civilnu misiju usredsređujući se na pravosuđe i policijski rad.

Mada se ne očekuje da EU primi nove članove posle Bugarske i Rumunije dok ne razreši svoje institucionalne probleme, proširenje će ostati ključno pitanje na dnevnom redu Nemačke, uključujući tekuće razgovore sa Hrvatskom i Turskom o pridruživanju.

"Pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom mogli bi da budu zaključeni tokom predsedavanja Nemačke", saopštio je Berlin u dokumentu u kojem je detaljno izložen njegov program.

Nemačka će se takođe posvetiti formulisanju novog energetskog akcionog plana za EU i pregovorima sa Rusijom o novom partnerskom sporazumu. Sadašnji sporazum praktično ističe krajem 2007, kada će Portugal završavati svoj šestomesečni mandat predsedavajućeg EU. Pored toga, Nemačka će se truditi da promoviše nove inicijative za borbu protiv klimatskih promena i za jačanje odnosa Unije sa susednim zemljama koje su bogate energijom i strateški važne, uključujući tu Rusiju, druge bivše sovjetske republike i arapske zemlje.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam