Bosanski ratni film osvojio glavnu nagradu Berlinskog filmskog festivala

20/02/2006

«Grbavica», film koji se bavi pitanjem bosanskih Muslimanki koje su Srbi silovali tokom rata u Bosni i Hercegovini, osvojio je glavnu nagradu Berlinskog filmskog festivala, Zlatni medved.

(Indipendent, Ajriš tajms - 20/02/06; RFE/RL, FENA - 19/02/20; AP, Rojters, AFP, BBC, DPA - 18/02/06; zvanična internet stana Berlinskog filmskog festivala; Vikipedija)

photo

Režiser Jasmila Žbanić prima nagradu na svečanoj dodeli nagrade Zlatni medved u subotu (18. februara) u sklopu 56. Berlinskog međunarodnog filmskog festivala. Njen film «Grbavica» osvojio je Zlatnog medveda za najbolji film. [AFP]

«Grbavica», prvi dugometražni igrani film bosanskog režisera Jasmile Žbanić, osvojio je u subotu (18. februara) nagradu Zlatni medved na 56. Berlinskom filmskom festivalu.

Niskobudžetski film «Grbavica» fokusiran je na posledice masovnih silovanja koja su se dogodila tokom sukoba u Bosni i Hercegovini (BiH) 1992-1995. Procenjuje se da je tokom sukoba najmanje 20.000 bosanskih Muslimanki silovano od strane Srba.

Esma, koju igra beogradska glumica Mirjana Karanović, samohrana je majka koja živi u Sarajevu sa svojom 12-godišnjom ćerkom. Sara, koju igra Luna Mijanović, veruje da je njen otac poginuo herojskom smrću dok je branio prestonicu BiH.

Međutim, kada njena škola ponudi besplatno putovanje za učenike koji mogu da donesu potvrdu kojom se dokazuje da su deca ratnog heroja, devojčica počinje da saznaje istinu. Esma ne može da nabavi traženi dokument i na kraju priznaje da je Sara dete srpskog vojnika koji ju je silovao dok je bila u logoru za ratne zarobljenike.

«Želim samo da iskoristim ovu priliku da nas sve podsetim da je rat u BiH završen pre otprilike 10 godina, a da ratni zločinci [bivši lider bosanskih Srba i njegov vojni komandant] Radovan Karadžić i Ratko Mladić još uvek žive slobodno u Evropi», rekla je Žbanić primajući nagradu. «Nisu uhapšeni za organizovanje silovanja 20.000 žena u Bosni, ubistva 100.000 ljudi i proterivanje jednog miliona građana iz njihovih domova.»

Žbanić, 31, koja je napisala scenario, takođe je dobila nagradu ekumenskog žirija i Mirovnu filmsku nagradu za promociju ljudskih vrednosti i mira. Ovo je prvi film koji se bavi ovim aspektom nasleđa sukoba na Balkanu iz 1992. godine.

Slični tekstovi

Loading

«Mladi filmski režiser preuzela je ulogu političara i javno pokazala i rekla ono što se mnogi od njih ne bi usudili da kažu», izjavila je Rojtersu u nedelju Bakira Hasečić, predsednik Udruženja žena žrtava rata, koja je i sama bila žrtva silovanja tokom rata. «Potpuno smo napuštene. Sramota je da posle toliko godina i naših beskonačnih svedočenja o zločinima koji su počinjeni nad nama još uvek ne postoji zakon kojim bi se zaustavila naša patnja. Za nas rat nije završen.»

Na Berlinskom filmskom festivalu, koji je sličan festivalima u Kanu i Veneciji, prikazano je ukupno 360 filmova iz 56 zemalja. U konkurenciji za glavnu nagradu koju je osvojila «Grbavica» nalazilo se još 18 filmova.

Raniji radovi Jasmile Žbanić uključuju dokumentarne filmove «Autobiografija», «Posle, Posle» i «Noć je, mi svetlimo».

BiH je proizvela osam dugometražnih igranih filmova od kraja rata, uključujući šest debitanskih režiserskih ostvarenja koja su prikazana na međunarodnim festivalima. Drugi bosanskohercegovački režiser, Danis Tanović, osvojio je ukupno 42 nagrade za svoj antiratni film «Ničija zemlja», uključujući Oskara za najbolji strani film 2002. godine, kao i Zlatnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji 2002. i Zlatnu palmu na Festivalu u Kanu 2001. godine.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam