Nakon finansijskog spasa Grci razočarani

25/02/2012

Blogeri tvrde da najnoviji paket spasa i pogrešno saosećanje sa Grčkom na međunarodnom planu nisu odagnali iluzije o boljoj budućnosti.

Endi Dabilis za Southeast European Times in Atine -- 25.2.2012.

photo

Nezaposleni Grci čekaju u redu da prime naknadu u birou za nezaposlene u Atini. Nezaposlenost mladih iznosi oko 50 odsto. [Rojters]

Paket finansijske pomoći u iznosu od 130 milijardi evra, koji je Grčka dogovorila sa međunarodnim kreditorima u utorak (21. februara), nije odagnao opšti sumoran osećaj kod građana.

Slično prvom paketu od 109 milijardi evra, koji je sprečio otklizavanje u nesolventnost, i ovaj paket spasa došao je sa oštrim rezovima i otpuštanjima. Dok vlada nastavlja da smanjuje plate i beneficije -- planirajući da sreže minimalni lični dohodak za 22 odsto i 32 odsto za radnike mlađe od 25 godina -- mnogi razočarani mladi kažu da razmišljaju o napuštanju Grčke.

Međutim, i pored opšteg neraspoloženja, neki analitičari izražavaju nadu.

„Mi smo bankrotirali, ali je sporazum o spasavanju ekonomije očigledno prilično povoljan za grčke interese. Ne znam da li samo kupujemo vreme. Nadajmo se da će Grčka izbeći ono što je izgledalo neminovno“, rekao je za SETimes šef odeljenja za istraživanja atinskog Instituta za demokratiju Antonis Klapsis.

Drugi analitičari tvrde da će Grčka možda i dalje imati šansu, ako vlada nastavi da sprovodi reforme, ali i ako EU promeni fokus.

„Razmatramo ove reforme proteklih deset godina bez bilo kakvog osećaja urgentnosti“, kaže generalni direktor Helanske fondacije za evropsku i spoljnu politiku Tanos Dokos u izjavi za SETimes.

Ali, većina blogera, kao što je profesor ekonomije Univerziteta u Atini Janis Varufakis ne vide svetlo na kraju tunela, s obzirom na trenutnu strategiju Grčke.

„Do sada su razumni ljudi shvatili da paketi spasa za Grčku ne funkcionišu, uprkos tome što je grčka vlada -- bez obzira na njenu generalnu nekompetentnost – uspela da smanji primarni deficit za ogromnih 9 odsto“, rekao je on.

Čak i kreditni paket od 240 milijardi evra i otpis duga neće uspeti da zaustave konstantan rast duga zemlje i neumitno smanjenje njenog nacionalnog prihoda, zaključuje Varufakis.

Tanasis Skokos kritikuje stav Grka, koji krive druge za položaj u kojem su se našli i drže se ideja kao što su „blesavo odvajanje sveta na helenofile i one koji su protiv Grka, ogroman dug čovečanstva 'kolevci demokratije', sirtakiju i velikom Zorbi“.

Slični tekstovi

Loading

„Poenta je da mitovi i ono što ih održava nisu ni od kakve koristi“, kaže on.

Skokos tvrdi da su neprilike Grčke rezultat odluka koje su doneli i da će svako rešenje biti rezultat novih odluka. „Ako ne uspemo, verovatnije je da ćemo biti zaboravljeni nego spaseni od strane vojske helenofila. Zaboravimo jednom zauvek te zablude.“

Drugi bloger kaže da se Grčka pretvorila u političku scenu i beskonačnu ludnicu. On optužuje pripadnike političke elite za takvu situaciju, nazivajući ih patološki nekompetentnim lažovima i narcisima koji štite sopstvene interese.

„[Bivši premijer Jorgos Papandreu] rasturio je zemlju, ali nastavlja da podržava odličan rad PASOK-a. Ministar finansija Evangelos Venizelos, koji je udvostručio poreze na nekretnine i lične dohotke, želi da postane premijer čak i ako zemlja koju bi vodio ne postoji, jer je on sam (pomogao) da se ona rasturi.“

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Zemlje regiona preduzimaju korake protiv džihadistaZemlje regiona preduzimaju korake protiv džihadista

Mere vlade protiv učešća domaćih državljana u aktivnostima IDIL-a su od ključne važnosti kako bi se realizovala regionalna borba protiv terorizma, smatraju stručnjaci.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Neke balkanske zemlje sarađuju u reagovanju na ilegalne aktivnosti poput sajber kriminala. Da li biste voleli da vidite povećanje te saradnje?

Da
Ne
Ne znam