Čepovi od boca za invalidska kolica

12/07/2012

Projekat prikupljanja hiljada čepova od boca za kompaniju koja se bavi reciklažom u zamenu za invalidska kolica u Izmiru, Turska, brzo se proširio na druge zemlje.

Safet Kabašaj za Southeast European Times iz Prištine – 12.7.2012.

photo

Korab Ahmeti (left), student, započeo je inicijativu „čepovi za kolica“ u Prištini. Valon Osmani je dobitnik invalidskih kolica. [Safet Kabašaj/SETimes]

Kuštrim Ahmeti sa Kosova dobio je ideju da prikuplja čepove plastičnih boca u zamenu za invalidska kolica kada je 2010. video majku kako nosi svoje nepokretno dete u zdravstveni centar u Izmiru, Turska, gde je radio kao lekar.

Ahmeti je predložio projekat „čepovi za invalidska kolica“ izmirskoj kompaniji za reciklažu Muzafer pinarbaši išletmeleri. Nakon nećkanja u početku, u kompaniji su prihvatili dogovor, nudeći jedna kolica za 250 kg materijala za reciklažu, tj. oko 60.000 čepova.

Ahmeti je postavio kutije u holu univerziteta Ege u Izmiru, sa porukom: „Ubaci čep (od boce), pokloni kolica“. Na njegovo iznenađenje, kutije su počele brzo da se pune.

„Nakon što smo dobili široku podršku u Izmiru, dobili smo ogromne količine čepova. Tako da smo premašili cilj od jednih kolica. Ubrzo smo nabavili njih 20.“

Slični tekstovi

Loading

Za kratko vreme, prikupljanje čepova od boca je postalo fenomen, proširivši se izvan granica Turske. Za manje od dve godine, 44 zemlje su uzele učešće u projektu, a nepokretnima, uglavnom u Turskoj, podeljeno je 1500 kolica.

Mustafa Urgen, menadžer u fabrici Pinarbaši, kaže za SETimes da njegova kompanija rado učestvuje u projektu i obećava da će se nastaviti promocija reciklaže i pomoći invalidima.

Somalija je prva strana zemlja koja je dobila invalidska kolica u okviru ove inicijative. Prikupljanje čepova je trenutno popularno na Kosovu, gde projekat vodi Korab, Ahmetijev brat, koji je i sam student na Američkom univerzitetu Kosova, gde je i započeo inicijativu.

Ambasada Turske na Kosovu je jedan od njegovih partnera, organizuje transport čepova u Izmir, a ovog leta će poslati prvi kontingent od 50 kolica u Prištinu.

This text will be replaced
Transkript | Podkast
Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 
  • Pošalji prijatelju
  • icon Štampana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam