Pritužbe zbog ubrzane urbanizacije Istanbula

31/05/2012

Transformacija starih i često siromašnih starih delova Istanbula naljutila je mnoge, ali je drugima donela nadu.

Čigdem Bugdajdži za Southeast European Times iz Istanbula -- 31.5.2012.

photo

Urbana srednja klasa se useljava u mnoge stare četvrti Istanbula i istiskuje siromašne stanovnike na periferiju grada. [Rojters]

Istanbulski kvart Ahirkapi samo je jedan od mnogih krajeva grada zahvaćen ubrzanom urbanizacijom. Nova gradnja i obnova donose promene za lokalno stanovništvo.

Vlasnik radnje Husnu Jildiz rođen je i odrastao u tom kvartu i danas vodi očevu prodavnicu otvorenu pre 115 godina.

„Hoteli su poremetili živote žitelja ovog kraja. Gosti hotela stižu u naš kraj u okviru paket aranžmana: dolaze u jatima, kao ptice, i mi od toga nemamo koristi.“

Kako su istorijske kuće ostale su netaknute, godinama nerenovirane, u njih su se useljavali siromašni i oko njih izgradili egzistenciju. Danas, sa povećanim interesovanjem za istorijske građevine u Istanbulu, mnogi kvartovi zahvaćeni su brzim i drastičnim promenama, a oronule zgrade pretvaraju se u luksuzne hotele.

Slični tekstovi

Loading

Sahap Firat, koji se odselio iz kraja pre više od 30 godina, došao je da poseti kuću iz detinjstva. On priča o transformaciji Ahirkapija.

„Potrebno je da do toga dođe, pošto niko istinski ne želi da sredi ove zgrade ovde. I ja bih želeo da one ostanu kakve jesu, ali kuća u kojoj sam se rodio se raspada, stvarno je u lošem stanju.“

On ukazuje na sveže restaurirane zgrade, koje danas služe kao hoteli.

„Zgrade se zamalo nisu srušile. Sada su renovirane. Zar to nije bolje?“

This text will be replaced
Transkript | Podkast
Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 
  • Pošalji prijatelju
  • icon Štampana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Trgovina ljudima i dalje problem na BalkanuTrgovina ljudima i dalje problem na Balkanu

Regionalna saradnja između nevladinih organizacija i policije može da zaustavi sve rasprostranjeniji fenomen, kažu eksperti.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li mislite da se čini dovoljno da bi se ljudi odvratili od pomaganja nasilnim ekstremističkim grupama?

Da
Ne
Ne znam