Turkinje se bore za svoje mesto u patrijarhalnom društvu

15/03/2012

Turska je svojevremeno prva među muslimanskim zemljama ženama ponudila široka prava i status. Danas, međutim, žene u toj zemlji muče brojni problemi.

Menekse Tokjaj za Southeast European Times iz Istanbula – 15.3.2012.

photo

Aktivistkinja grupe za ženska prava Femen protestuje protiv nasilja nad ženama u Istanbulu 8. marta. [Rojters]

Žene u Turskoj još uvek se u svakodnevnom životu bore sa problemima koji se javljaju zbog tradicionalnih patrijarhalnih vrednosti i društvenih odnosa. One ipak često javno protestuju protiv postojeće rodne diskriminacije i nasilja u porodici i traže poboljšanje postojećih zakona, u skladu sa principima koji postoje u savremenim zapadnim društvima.

U debati koja se vodi o pitanjima prava žena u Turskoj, najaktuelnija tema je rastući trend nasilja u porodici širom zemlje, u svim oblicima, bez obzira na društveno-ekonomski status i nivo obrazovanja.

Zbog preovlađujuće patrijarhalne strukture društva, gotovo polovina žena kaže da je doživela fizičko ili seksualno nasilja od ruku svojih muževa ili partnera.

Slični tekstovi

Loading

Ajse Kaja iz jugoistočne Anadolije je očajna i razočarana 26-godišnjakinja, žrtva nasilja u porodici više od deset godina, od ruke supruga za koga je bila primorana da se uda.

„Videla sam i još uvek viđam strašne stvari. Na primer, kada sam se udala i prvi put porodila, dete mi se razbolelo. Zamolila sam muža da odvede dete u bolnicu i odbio je. Dete je umrlo.“

I žene koje nose feredže bilo zbog verskih ubeđenja ili zbog pritiska porodice su diskriminisane, tako što ne mogu da realizuju svoje pravo na obrazovanje ili zaposlenje. Procenjuje se da u Turskoj najmanje 60 odsto žena nosi feredžu.

Od 2010. godine univerziteti širom Turske prestali su da se pridržavaju formalne zabrane nošenja feredža za žene, ali su restrikcije u državnim službama počele da se prelivaju u privatni.

This text will be replaced
Transkript | Podkast
Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 
  • Pošalji prijatelju
  • icon Štampana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Trgovina ljudima i dalje problem na BalkanuTrgovina ljudima i dalje problem na Balkanu

Regionalna saradnja između nevladinih organizacija i policije može da zaustavi sve rasprostranjeniji fenomen, kažu eksperti.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam