Radikalni Islam na Balkanu u porastu

10/12/2012

Bezbednosne službe na Balkanu moraju da budu bolje pripremljene za opasnost od terorizma, kažu analitičari.

Miki Trajkovski i Dražen Remiković za Southeast European Times iz Skoplja i Sarajeva -- 10.12.2012.

photo

Šukri Alija pokušao je da preuzme kontrolu nad muslimanskom verskom zajednicom u Makedoniji. [AFP]

U svetlu porasta radikalnog Islama u regionu stručnjaci za bezbednost kažu da pokreti poput Vehabija predstavljaju sve veću opasnost na Balkanu.

Radikalni Islam pojavio se na Balkanu početkom 90-ih, kada su u izbili ratovi u bivšoj Jugoslaviji. Mudžahedinski borci i verski lideri sa Bliskog istoka stigli su u Bosnu i Hercegovinu (BiH) da se bore na muslimanskoj strani i mnogi su ostali jer su mogli da dobiju državljanstvo.

„Radikalni Islam je ozbiljna pretnja za region ... zapadnu Makedoniju, Kosovo, Albaniju, Sandžak i Bosnu. Tih lica ima više nego što građani misle“, kaže zaSETimesVladimir Pivovarov, bivši šef makedonske vojno-bezbednosne agencije.

Šukri Alija, koji se smatra jednim od ideologa radikalnog muslimanskog pokreta u regionu, uhapšen je prošlog meseca na osnovu međunarodne poternice. Izručen je Makedoniji sa Kosova u sredu (5. decembra), gde će biti optužen za niz krivičnih dela.

Alija je osuđen zbog napada na imame Islamske zajednice u Makedoniji pre nekoliko godina, kada je njegova grupa pokušala da preuzme kontrolu nad muslimanskom verskom zajednicom u toj zemlji.

Policija istražuje njegovu povezanost sa masovnim ubistvom kod Skoplja ove godine, kada je ubijeno pet ribara.

„Prema našim operativnim podacima, Alija je jedan od najvećih zagovornika radikalnog Islama i ne možemo isključiti mogućnost da je organizovao ta ubistva“, kaže zaSETimesIvo Kotevski, potpredsednik vlade Makedonije zadužen za odnose s javnošću.

Pivovarov kaže da je radikalni Islam prisutan u ekonomski nerazvijenim zemljama, pa samim tim ne mogu da odgovore na te pretnje.

Bezbednosne službe na Balkanu bi trebalo da ozbiljno shvate radikalni Islam na Balkanu, kao svojevrsnu odskočnu dasku za terorizam, dodao je on. „Iako vlade na Balkanu najavljuju da su spremne da izađu na kraj sa tim fenomenom, vidimo da na terenu to nije tako.“

Preventivno delovanje je od presudne važnosti, tvrdi Frosina Remenski, profesor bezbednosnih studija na Fakultetu za bezbednost u Skoplju. Ipak, prevencija zahteva još bolju saradnju država u regionu i bezbednosnih službi.

„Harmonizovanje zakona svih zemalja u regionu i zajedničke preventivne protivterorističke aktivnosti, u kombinaciji sa postojećim antikriznim ekonomskim politikama umnogome će smanjiti mogućnost da se pojedinci priključuju radikalnim islamistima“, kaže Remenski zaSETimes.

photo

Arhivski snimak napravljen 28. oktobra 2011. na kome se vidi Mevlid Jašarević (23) kako stoji na raskrsnici sa kalašnjikovim, nakon što je pucao na ambasadu SAD u Sarajevu. [AFP]

Pre godinu dana, Sarajevo je bilo užasnuto terorističkim napadom vehabije Mevlida Jašarevića iz Srbije na ambasadu SAD. Jašarević je 28. oktobra 2011. pucao iz automatske puške na zgradu ambasade duže od sat vremena, pogodivši je sa više od 100 metaka pre nego što je ranjen iz snajperske puške i uhapšen.

Teroristi su 2010. godine napali policijsku stanicu u Bugojnu, u centralnoj BiH, i ubili jednog policajca, dok su petoricu ranili. Oba suđenja su u toku.

Stručnjaci veruju da radikalni islamisti u BiH imaju snažne veze sa grupama u Sandžaku, Srbiji, kao i u Makedoniji, na Kosovu i u Crnoj Gori.

Krajem 2009. mediji su obelodanili poverljivi interni dokument Kancelarije visokog predstavnika (Office of the High Representative -- OHR) u BiH, u kome se kaže da najviši bošnjački politički i verski zvaničnici finansiraju terorizam i radikalni islam u toj zemlji.

Među zvaničnicima koji su imenovani u tom dokumentu su bivši vođa Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić, vođa Socijaldemokrata Zlatko Lagumdžija i lider Alijanse za bolju budućnost i medijski mogul Fahrudin Radončić.

Imenovani su demantovali optužbe, a OHR je saopštio da je dokument interne prirode.

Vođe radikalnih islamista sve su prisutnije u javnosti, kojoj se obraćaju video linkovima, saopštenjima za medije i održavanjem javnih rasprava.

Neformalni vođa Vehabija u BiH, Nusret Imamović, nedavno je izjavio da bi u BiH trebalo da je na snazi šerijatsko pravo.

„Islam ima neraskidivu vezu sa politikom. Za nas, vrhunac Islama je džihad. Alah voli one koji se bore na njegov način“, rekao je Imamović na forumu „Ekstremizam, terorizam, obim i naslovi“ održanom u Sarajevu 23. septembra.

Slični tekstovi

Loading

Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, kaže da stvari poput Imamovićevog foruma predstavljaju direktan napad na Ustav BiH.

„To je prvi put da su takve ideje predstavljene javno, u srcu Sarajeva.

Niko od političara nije reagovao na Imamovićev forum. Najgore je to što drugi Muslimani zbog toga trpe štetu“, kaže Galijašević zaSETimes.

Dopisnici SETimesa Biljana Lajmanovskić i Ivana Jovanović učestvovali su u pisanju ovog teksta iz Skoplja i Beograda.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 
  • Pošalji prijatelju
  • icon Štampana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam