Od prebijanja do tvitova, rasizam u porastu u Grčkoj

06/08/2012

Zbog aktuelne ekonomske krize i porasta popularnosti neonacističke grupe Zlatna zora imigranti su postali ugroženi.

Endi Dabilis za Southeast European Times iz Atine -- 6.8.2012.

photo

Grci i imigranti koji žive u Grčkoj marširaju na mitingu protiv rasizma u centru Atine 24. aprila. Miting je održan u znak protesta zbog fašističkih napada i planova vlasti da naprave centre za zadržavanje ilegalnih imigranata. [Rojters]

Akcija protiv talasa imigranata koji koriste Grčku kao odskočnu dasku za ulazak u Evropu dovela je do porasta broja rasističkih napada, tvrdi se u izveštaju Hjuman rajts voča (Human Rights Watch), a politički lideri kažu da strahuju da ekstremističke grupe pokušavaju da naprave fašističku državu.

U izveštaju naslovljenom „Mržnja na ulicama -- ksenofobično nasilje u Grčkoj“, koji je izašao posle samo šest meseci istraživanja u Atini i drugim grčkim gradovima, glavni istraživač Džudit Sanderlend izjavila je da je ta organizacija ustanovila da je za tri meseca bilo najmanje 300 napada na imigrante iz Azije i Afrike, uključujući i brutalno prebijanje tinejdžera i trudnih žena od strane bandi muškaraca.

Animozitet prema imigrantima u Grčkoj je porastao zbog katastrofalne ekonomske krize zbog koje su smanjene plate i penzije i povećani porezi, pa su Grci zabrinuti za svoju budućnost. Istovremeno, imigranti su okrivljeni za porast kriminala, i to od strane grupa kao što su neonacistička partija Zlatna zora.

Procenjuje se da u Grčkoj, koja ima jedanaest miliona stanovnika, ima milion imigranata, od čega je veliki broj bez papira.

„Nadamo se da možemo da ih ubedimo da je to važno čak i u jeku ekonomske krize, jer ako to pitanje ne krenemo da rešavamo sada, biće sve gore ... imate situaciju da bande siledžija lutaju okolo i napadaju ljude“, kaže Sanderlend, koja se sastala sa predstavnicima ministarstva za javni red i zaštitu građana, zaSETimes.

U izveštaju stoji da niko još nije osuđen po grčkom zakonu o zločinima iz mržnje iz 2008, a da policija nije zaštitila žrtve rasističkih napada, niti su počinioci kažnjeni. Hjuman rajts voč je pozvao novu koalicionu vladu da napravi plan borbe protiv rasizma, uključujući i obuku policajaca, od kojih je 50 odsto glasalo, kako se veruje, za Zlatnu zoru. Nekoliko policajaca je nedavno optuženo zbog prebijanja jednog afričkog imigranta.

Zlatna zora, koja je osvojila 18 mesta u parlamentu, na platformi da Grčka treba da se otarasi imigranata, povezivana je sa više napada. Utvrđeno je i da ta stranka stoji iza rasističke poruke na Tviteru da će komarci koji nose smrtonosni virus Zapadnog Nila u afričkim imigrantima pronaći „domaću hranu“. Tvit je prosledila grčka troskokašica Paraskevi Papahristu, koja je izbačena iz grčkog olimpijskog tima neposredno pred Olimpijske igre u Londonu.

photo

Grčka olimpijska troskokašica Paraskevi Papahristu izbačena je iz grčke ekipe za London pošto je preko Tvitera poslala poruku koja je protumačena kao rasistička. [Rojters]

Ta stranka, koja je otvorila narodne kuhinje i organizovala grupe za zaštitu kako bi prikupila podršku, žestoko brani svoju taktiku.

„Jedini rasizam u Grčkoj je rasizam prema Grcima. Svako ko zucne makar i reč protiv ilegalnih imigranata biva javno ismejan... Bilo bi poštenije doneti zakon kojim se svako ko ima drugačije mišljenje osuđuje na kamenovanje do smrti“, saopštila je Zlatna zora.

U Grčkoj nema puno simpatcija za imigrante. Na hiljade ilegalnih imigranata je privedeno i biće smešteni u posebne centre koji se u tu svrhu grade. Premijer Antonis Samaras izjavio je da je jedan od njegovih prioriteta da isprazni Grčku od imigranata koji, kako kaže, tu ne pripadaju.

„Moramo da povratimo naše gradove,“ rekao je on, proglasivši imigrante za „bolest“. On je naglasio i da želi da ograniči i ukine neka prava imigranata i njihove dece koja su rođena u Grčkoj.

„Pitanje rasističkog nasilje nije na dnevnom redu vlade“, kaže zaSETimesKostas Papajoanu, šef Nacionalnog komiteta za ljudska prava.

Džo Osamuji, 43-godišnji imigrant iz Nigerije, kaže da je za vreme 16-godišnjeg boravka u Grčkoj doživeo diskriminaciju, ali ne i stepen nasilja protiv stranaca koje mu se desilo nedavno, kasno uveče na stanici, dok je čekao autobus. Imigranta pored njega iznenada je napala grupa ljudi.

„Nisu se predstavili, ali svi znaju da je to bila Zlatna zora“, kaže on zaSETimes.

„Zlatna zora služi samo za odvraćanje pažnje, oni koriste bedu i korupciju“, ostavljajući Grke da se brinu za svoju budućnost, kaže on. Osamuji, kompjuterski inženjer koji kaže da je u Grčkoj posao mogao da nađe samo kao konobar, kaže: „Na mom radnom mestu ima rasizma i čuju se predrasude.“

photo

Afrički imigranti u Grčkoj se suočavaju sa diskriminacijom i pretnjom nasiljem. [Endi Dabilis/SETimes]

Nema znakova da rasizam jenjava. Portparol Zlatne zore Ilijas Kasidiaris, koji je optužen da je napao dvojicu levičarskih poslanika u živoj televizijskoj emisiji pred izbore 17. juna na kojima je osvojio poslaničko mesto, izjavio je da neprijatelji Grčke žele da pretvore tu zemlju u „bedni protektorat u kome žive podljudi bez svesti, zemlje ili kulture“, i pozvao da se duž granica postave nagazne mine.

Slični tekstovi

Loading

„Problem rasizma u Grčkoj je kompleksan. Na delu je opasna eskalacija rasističkog nasilja nad izbeglicama i migrantima“, a neke grupe pokušavaju da iskoriste teškoće u Grčkoj, kaže zaSETimesKeti Kehajiojlu, referent za informisanje Visokog komesara za izbeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR) u Atini.

„Ekonomska kriza izazvala je frustracije i socijalne nemire kod emocionalno nabijenog stanovništva koje traži žrtvene jarce“, dodaje ona. UNHCR je krajem prošle godine uspostavio pilot program za nadgledanje tih napada i saopštio da se rasističko nasilje „širi zastrašujućom brzinom i preti da ugrozi već narušenu socijalnu koheziju zemlje“.

Havijed Aslam, šef pakistanske imigrantske grupe povezane sa Kampanjom protiv rasizma iz Atine, rekao je istraživačima Hjuman rajts voča da je, zajedno sa još pet drugih imigranata, brutalno pretučen i da su napadači provalili u sedam stanova, u kojima su napali stanare i uništavali njihovu imovinu.

„To su fašističke bande i neko mora da ih zaustavi“, kaže on.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 
  • Pošalji prijatelju
  • icon Štampana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam