Izložba koja treba da prikaže istinu o Jasenovcu

08/01/2007

Memorijalni centar na mestu gde se nalazio koncentracioni logor u Jasenovcu, zatvoren tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, ponovo je otvoren u novembru 2006. godine, sa novim obrazovnim centrom i stalnom izložbom. Prisustvo najviših hrvatskih zvaničnika na ceremoniji otvaranja poslalo je snažan signal.

Davor Konjikušić za Southeast European Times – 08/01/07

photo

Ratni memorijalni centar u Jasenovcu. [Davor Konjikušić]

Nova stalna izložba otvorena je u Jasenovcu, mestu gde se nalazio najveći koncentracioni logor na zapadnom Balkanu tokom Drugog svetskog rata. I dok taj projekat mnogi opisuju kao značajnu prekretnicu, on je izazvao takođe kontroverzu i kritike.

Broj žrtava u Jasenovcu već decenijama je predmet sporenja. Najviše je stradalo Srba, mada su u logoru ubijani i Jevreji, Romi i Muslimani, kao i hrvatski politički zatvorenici. Prema nekim srpskim izvorima tamo je stradalo čak 700.000 ljudi, ali je ta brojka je kasnije revidirana, i broj žrtava je smanjen. Prema najnovijim procenama smatra se da je život izgubilo desetine hiljada ljudi.

I hrvatski i srpski istoričari pokušavaju da utvrde preciznije brojke. U memorijalnom centru u Jasenovcu postoji spisak osoba za koje je poznato da su tu stradale, kao i u specijalnom logoru za žene i decu. Na listi od ukupno 69.842 imena je 39.580 Srba, 14.599 Roma, 10.700 Jevreja i 3.462 Hrvata, a ima i žrtava drugih nacionalnosti.

Nova stalna izložba napravljena je u saradnji sa, između ostalih, Jad Vašemom i Muzejom Holokausta u Vašingtonu. Izložba ističe pojedinačna iskustva zarobljenika u Jasenovcu, sa svedočenjima iz prve ruke i izloženim ličnim stvarima. U središtu izložbe je spisak imena žrtava koja su prikupili kustosi spomen-područja Jasenovac. Pored imena, biografskih podataka, podataka o nacionalnoj pripadnosti i načina smrti, tu je i pozivanje na izvore, prilikom čega se svaka žrtva pominje poimence.

photo

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić (levo) polaže venac u znak sećanja na jasenovačke žrtve. [Geti Imidžis]

Izložba omogućava posetiocima da prouče veliki broj dokumenata, fotografija i informacija o raznim temama, uključujući i osnivanje Nezavisne države Hrvatske (NDH) i njene veze sa fašističkom Italijom i Trećim Rajhom. Posetioci mogu da se obaveste ne samo o Jasenovcu, već i o drugim logorima u Hrvatskoj za vreme Drugog svetskog rata.

Preživeli iz Jasenovca prisustvovali su otvaranju izložbe. Sa njima su bili i najviši hrvatski politički zvaničnici, među kojima i predsednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader, koji su naglasili da zločini ustaškog režima ne smeju da se zaborave.

“Novi memorijalni muzej i obrazovni centar treba da obaveste mlade o tome kakav je zaista bio ustaški režim”, rekao je Mesić. On je dodao da bi “nova stalna izložba trebalo da primenjuje jedan zakon, a to je zakon istine”.

Pošto je pogledao izložbu, Mesić je rekao da brutalnost ubijanja možda nije dovoljno verno prenesena. Ipak, on je pohvalio činjenicu da su žrtve predstavljene kao pojedinci.

photo

(Sleva nadesno) Hrvatski premijer Ivo Sanader, hrvatski predsednik Stjepan Mesić i predsednik Sabora Vladimir Šeks prisustvuju otvaranju obrazovnog centra u Jasenovcu 27. novembra 2006. godine. [Geti Imidžis]

Sanader je rekao da “nema opravdanja za mržnju, radikalizam i ekstremizam”. “Mržnja nas osiromašuje”, rekao je on. Posleratna Hrvatska “spremna je da prekine ciklus nametnute netolerancije i okrene se modernom evropskom društvu”, dodao je premijer.

Nešto uzdržaniji bio je politički predstavnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, Milorad Pupovac. Prema njegovim rečima, stalna izložba samo je prvi korak u pravcu onog što bi Memorijalni centar trebalo da postane. “Nema dovoljno prostora da bi se prikazali svi izložbeni predmeti, niti koncepcija omogućava da se posetiocima prikažu detalji samog logora. To je prilično dobar informativno-dokumentacioni centar koji je potrebno dalje razvijati”, rekao je on.

Slični tekstovi

Loading

Zorica Stipetić, predsednica Saveta spomen-područja Jasenovac, priznaje da je potreban dalji razvoj, ali kaže da izložba ipak predstavlja veliki korak. Danas je jasno svima koji su učestvovali u projektu da to nije političko pitanje, već napor da se na istinit način dočara ono što se događalo u Jasenovcu.

Jevrejska zajednica u Hrvatskoj pohvalila je izložbu. Međutim, taj entuzijazam ne dele svi. Efraim Zurof iz centra Simon Vizental u Jerusalimu izrazio je razočarenje onim što je nazvao “postmodernističkim đubretom”.

“Nova izložba ne prikazuje ništa od ustaške ideologije masakara. Niko iz toga ne može shvatiti bilo šta o ustaškoj ideologiji, čiji je cilj bio da pretvori Hrvatsku u čisto katoličku zemlju bez Srba, Jevreja i Roma. Nova izložba je pokušaj da se izbegnu činjenice koje su dovele do stvaranja Jasenovca”, rekao je on posle posete Memorijalnom centru.

Prema rečima profesora Ive Goldštajna, međutim, prisustvo najviših hrvatskih zvaničnika na otvaranju šalje snažan signal i pokazuje da je Hrvatska odbacila ustaše i sve ono što su oni predstavljali. Govori hrvatskih lidera bili su nedvosmisleni u osudi tog mračnog poglavlja u istoriji Hrvatske, kaže Goldštajn.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 
  • Pošalji prijatelju
  • icon Štampana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam