Lajmi i fundit:Kosova shpall pavarësinë

17/02/2008

PRISHTINË, Kosovë, Serbi -- Në një seksion të jashtëzakonshëm të Dielën (17 Nëntor), Parlamenti i Kosovës unanimisht nënshkroi deklaratën e pavarësisë nga Serbia. "Ne, drejtuesit e institucioneve të Kosovës, e deklarojmë Kosovën një shtet të lirë dhe të pavarur" lexohej, marr në pajtim me një plan të vendosur avancuar vitin e kaluar nga i dërguari special i KB Marti Ahtisari.

"Ne shprehim dëshirën e institucioneve dhe shprehim angazhimin për të mbrojtur dhe përkrahur të drejtat dhe liritë e të gjithë komuniteteve në Kosovë dhe pjesëmarrjen e tyre në realizimin e vendimit," shpallte dokumenti, i cili u lexua nga Kryeministri Hashim Thaçi. "Ne do të pajtohem me detyrimet e planit të Ahtisarit dhe ne do të plotësojmë këto detyrime në të ardhme - veçanërisht Shtojcën 12 të planit të tij, i vetmi që lidhet me të drejtat e komuniteteve etnike."

Deklarata gjithashtu mirëpriti një mision gjyqësor dhe policor në Kosovë, dhe nxiti NAT të vazhdoj me misionin e tij aktual të paqëruajtjes. Ai merr zotim që Kosova do të kontribuoj për tu bashkërenduar në Ballkan dhe shpreh një dëshirë për "marrëdhënie të mira me të gjithë vendet fqinj, veçanërisht me Serbinë."

Disa Vende të BE dhe Shtetet e Bashkuara shpresojnë për të përforcuar lidhjen më shpejtë se të Dielën, megjithatë paqëruajtësit e NATO kanë qenë vendosur në alarm në rast të ndonjë shkallëzimi tensionesh.

Festimet kishin filluar tashmë të Shtunën në Prishtinë kur njerëzit kanë dalë rrugëve për të kërcyer dhe valëvitur flamurin kombëtar Shqiptar. Në Beograd, megjithatë, qindra nacionalist Serb demonstruan kundër pavarësisë. Rreth 1,000 njerëz u grumbulluan për të kundërshtuar ndarjen e Kosovës përpara ambasadës Serbe në Slloveni, e cila aktualisht mban presidencën e alternueshme të BE.

Kryeministri Serb Vojisllav Koshtunica foli shkurtimisht në TV kombëtar pas votimit në Prishtinë. Ai ftoi qytetarët serb " të bashkohemi dhe ti tregojmë të gjithë botës që ne nuk pranojmë krijimin e një shteti fals në territorin tonë". (RTS, Reuters - 17/02/08; CNN, AFP, Dnevnik, Tanjug, Koha Ditore - 16/02/08; AP, AFP, BGNES, Alsat - 15/02/08)

Ne mirëpresim komentet tuaja lidhur me artikujt e SETimes.

Ne shpresojmë që ju do të përdorni këtë forum për të bashkëvepruar me lexuesit e tjerë në të gjithë Evropën Juglindore. Në mënyrë që ta mbajmë këtë eksperiencë interesante, ne ju kërkojmë të ndiqni regullat e theksuara në politikën e komenteve. Duke dërguar komentet, ju i miratoni këto regulla. Ndërkohë që SETimes.com nxit diskutimin mbi të gjitha subjektet, duke përfshirë edhe ato të ndjeshme, por komentet e postuara shprehin vetëm pikëpamjet e atyre që i dërgojnë. Për SETimes.com nuk është e nevojshme ti vërtetojë ose të bjerë dakord me këto ide, pikëpamje, ose opinione të shprehura në këto komente. SETimes.com mirëpret diskutimin konstruktiv por nuk inkurajon përdorimin e materialeve kopjo-ngjit, lidhjeve të pashoqëruara dhe slloganeve me një rresht. Ky është një forum i moderuar. Komentet e gjykuara si abuzive, ofendues, ose ato që përmbajnë karakter fetar mund të mos publikohen.

Politika e komenteve të SETimes