Burimet rajonale

Biografi, Zgjedhjet

Serbia-Kosovë

zgjedhjet për kuvendin

17/11/2001

Burimi: Fondacioni Ndërkombëtar për Sistemet Zgjedhore

Kosovë

Përmbledhje e zgjedhjeve

Rezultatet e zgjedhjeve të para parlamentare në Kosovë tregojnë se Lidhja Demokratike e Kosovës (LDK) fitoi 46.2 përqind të votave, duke marrë 47 vende në parlament. Përqindja tjetër më e madhe shkoi për Partinë Demokratike të Kosovës (PDK) me 25.5 përqind dhe 26 vende. Njësia e sapo-formuar politike serbe e Kosovës, Aleanca Kthimi, doli nga zgjedhjet me 10.9 përqind dhe 22 vende. Njësia e tretë më e madhe politike shqiptare e Kosovës, Aleanca për të Ardhmen e Kosovës (AAK), mori 7,8 përqind të votave dhe 8 vende. Vendet e mbetura janë shpërndarë ndërmjet dhjetë grupeve të tjera, që përfshijnë romët, boshnjakët, goranët, turqit dhe bashkësitë e tjera të pakicave në Kosovë.

Parlamenti i formuar nga zgjedhjet do të përbehet prej 120 vendesh dhe do të jetë përgjegjës për zgjedhjen e qeverisë së parë të Kosovës, e cila teknikisht mbetet në Republikën Federale të Jugosllavisë, sipas Rezolutës 1244 të OKB-së.

Pjesëmarrja e votuesve për zgjedhjet historike më 17 nëntor, në të cilat 1.25 milion njerëz ishin të përshtatshëm për të votuar, ishte 63 përqind. Mes bashkësisë shqiptare të Kosovës, pjesëmarrja ishte 65 përqind, ndërsa në bashkësinë e serbëve të Kosovës brenda Kosovës pjesëmarrja ishte 46 përqind. Në territorin e Serbisë, pjesëmarrja ishte 57 përqind dhe në Mal të Zi ishte 56 përqind.

photo

Zgjedhjet

Croatia

10/01/2010

Zgjedhjet presidenciale
Romania

06/12/2009

Zgjedhjet presidenciale
Greece

04/10/2009

zgjedhje parlamentare
Bulgaria

05/07/2009

Zgjedhjet parlamentare
Shqipëri

28/06/2009

zgjedhje parlamentare
Croatia

17/05/2009

Zgjedhjet vendore
Serbia-Montenegro

29/03/2009

zgjedhjet parlamentare
Romania

30/11/2008

zgjedhje vendore
Maqedonia

01/06/2008

zgjedhjet parlamentare
Serbia

11/05/2008

zgjedhjet parlamentare
Albania

06/04/2008

zgjedhje presidenciale
Serbia

20/01/2008

zgjedhjet presidenciale
Kosovë

17/11/2007

zgjedhjet parlamentare
Turkey

22/07/2007

zgjedhje parlamentare të pjesshme
Mali i Zi

09/10/2006

zgjedhjet parlamentare
Shqipëri

03/07/2005

zgjedhjet parlamentare
Bullgari

25/06/2005

Zgjedhjet parlamentare
Kroacia

15/05/2005

Zgjedhjet vendore
Maqedonia

13/03/2005

zgjedhjet lokale
Kroacia

16/01/2005

Zgjedhjet presidenciale
Rumania

28/11/2004

Zgjedhjet presidenciale dhe parlamentare
Serbia-Kosovë

23/10/2004

Zgjedhjet e asamblesë
Bosnjë-Hercegovina

02/10/2004

Zgjedhjet vendore
Serbia

19/09/2004

zgjedhjet lokale serbe
Serbia

13/06/2004

zgjedhjet presidenciale
Rumania

06/06/2004

zgjedhje vendore
Macedonia

28/04/2004

zgjedhjet presidenciale
Turqi

28/03/2004

zgjedhjet lokale
Greqia

07/03/2004

zgjedhje parlamentare
Serbia

28/12/2003

zgjedhje parlamentare të parakohëshme
Kroacia

23/11/2003

zgjedhje parlamentare të parakohëshme
Serbia

16/11/2003

zgjedhje presidenciale
Bullgari

26/10/2003

zgjedhje vendore
Shqipëri

12/10/2003

zgjedhje vendore
Mali i Zi

11/05/2003

zgjedhje presidenciale
Serbia

08/12/2002

zgjedhje presidenciale
Turqi

03/11/2002

zgjedhje të rregullta parlamentare
Serbia-Kosovë

26/10/2002

zgjedhje vendore
Mali i Zi

20/10/2002

zgjedhje parlamentare të parakohëshme
Bosnje-Hercegovina

05/10/2002

zgjedhje parlamentare
Bosnje-Hercegovina

05/10/2002

zgjedhje presidenciale
Maqedonia

15/09/2002

zgjedhje të rregullta parlamentare
Shqipëri

24/06/2002

zgjedhje presidenciale
Bullgari

18/11/2001

zgjedhje presidenciale
Serbia-Kosovë

17/11/2001

zgjedhjet për kuvendin
Serbia-Kosovë

17/11/2001

zgjedhjet për kuvendin
Shqipëri

24/06/2001

zgjedhje të rregullta parlamentare
Bullgari

17/06/2001

zgjedhje të rregullta parlamentare
Mali i Zi

22/04/2001

zgjedhje parlamentare të parakohëshme