Saraievo a fost votat cel mai vizitabil oraș

04/04/2012

Capitala BiH a întrecut câteva alte localități mediteraneene fiind numită cel mai bun loc de vacanță. Tot în știrile economice: compania americană Chevron și-a încheiat activitățile din România legate de gazele de șist pentru restul anului.
photo

Un site de turism susține Saraievo ca loc de vacanță de top. [File]

Saraievo a fost votat "Cel mai vizitabil oraș în 2012", conform unui sondaj efectuat de site-ul de turism foxnomad.com. Sondajul s-a încheiat vineri (30 martie). Capitala Bosniei și Herțegovinei (BiH) a întrecut Guimaraes din Portugalia în finală, după ce în prealabil a întrecut o serie de oponenți mediteraneeni ca Izmir, Fethiye, Sevilia și alții în stagiile premergătoare ale competiției.

***

Dintre toate țările fostei Iugoslavii, Croația și Slovenia au fost lovite cel mai tare de criza economică, spune duminică (1 aprilie) un raport al analistului sîrb Miroslav Zdravkovic. Conform calculelor sale, de la începutul crizei, în 2008, numărul angajaților din Croația a scăzut cu 9,9 %; în Slovenia cu 9,2 % -- urmați de Serbia cu 6,4 %, Muntenegru with 3,1 % și Bosnia și Herțegovina cu 2,6 %.

***

Compania americană Chevron a anunțat luni (2 aprilie) că va sista activitățile legate de gazul de șist din România pentru restul anului. Declarația vine pe fondul protestelor publice declanșate de îngrijorările ecologice. România a acordat Chevron la sfârșitul lui martie permisiunea de a explora și exploata gaze de șist în trei perimetre costale -- Vama Veche, Adamclisi and Costinești.

***

Compania franceză Michelin împreună cu oficialii sârbi au semnat luni (2 aprilie) la Pirot, un memorandum de înțelegere pentru o investiție de 170 mn euro pentru dezvoltarea fabricii producătorului de anvelope din oraș în următorii patru ani. Prima parte a proiectului urmează să creeze 700 de noi locuri de muncă. Planurile urmăresc mărirea capacității de producție a fabricii de la 8 milioane la 12 milioane de anvelope anual până în 2016.

***

Economia turcă a crescut cu 8,5 % în 2011, arată datele oferite luni (2 aprilie) de biroul de statistică Turkstat. PIB-ul pe cap de locuitor de anul trecut a ajuns la 10 444 $. În acest timp, Banca Mondială a adoptat o nouă strategie de cooperare cu Turcia care prevede fonduri de 4,45 miliarde $ pentru creșterea competitivității și a gradului de ocupare a locurilor de muncă, promovarea egalității între sexe, îmbunătățirea serviciilor publice și continuarea unei dezvoltări stabile. Scopul este acela de a susține ambiția Turciei de a deveni una dintre primele zece economii ale lumii până în 2023, spune banca.

***

Grecia, Israel și Cipru au promis miercuri (28 martie) să îmbunătățească cooperarea în exploatarea gazelor naturale. Aceasta vine după descoperirea unor rezerve considerabile de hidrocarburi în zonele economice exclusive din estul Mediteranei ale Israelului și Cipriului și estimărilor de rezerve mai mari în Grecia. Acordul a fost realizat între miniștrii energiei din cele trei țări, pe parcursul unei conferințe pe tema energiei organizate lângă Atena de The Economist.

***

Sute de fermieri sârbi au blocat săptămâna trecută regiunea din nordul Belgradului, Vojvodina, cu tractoarele pentru a protesta împotriva noului program de subvenții. Guvernul a respins ca nefondate cererile acestora susținând că noile reguli, care alocă subvenții pe baza cantității produse și a recoltelor livrate și nu a suprafeței de teren arabil, vor stimula productivitatea.

***

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Banca Centrală a Albaniei a redus joi (29 martie) rata de referință cu 0,25 de puncte procentuale până la 4,25 %. Mișcarea urmărește crearea condițiilor pentru îndeplinirea normei de inflație precum și pentru a asigura stimulul financiar necesar economiei.

***

Gigantul de stat rus Gazprom a acceptat reducerea prțului la gazele naturale pentru Bulgaria cu 11,1 %, a anunțat ministrul economiei și energiei Delyan Dobrev după o întâlnire cu oficialii companiei avută vineri (30 martie) la Moscova. Reducerea de la actualul preț de 600 $/1000 metri cubi este valabil de la 1 aprilie pe o perioadă de nouă luni.

(Diverse surse -- 28/03/12-04/04/12)

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu