Băncile au încheiat un acord pentru Grecia

07/03/2012

Acordul cu privire la obligaţiunile de tip swap va costa unui număr de 12 bănci peste jumătate din activele lor. Tot în ştirile economice: Fitch Ratings a confirmat ratingul pentru creditele pe termen lung ale Croaţiei la BBB-, iar România doreşte să devină eficientă din punct de vedere energetic.
photo

Fără acest acord, la care participă Banca Naţională a Greciei, ţara nu şi-ar fi putut asigura cel de-al doilea pachet de împrumut de salvare. [Reuters]

Doisprezece dintre cei mai mari investitori privaţi în obligaţiunile de stat elene s-au angajat luni (5 martie) să participe la o tranzacţie de obligaţiuni swap care îi vor costa peste jumătatate din activele lor. Printre aceştia se numără compania germană de asigurări Allianz, banca franceză BNP Paribas, băncile germane Commerzbank şi Deutsche Bank, precum şi banca grecească Eurobank EFG şi Banca Naţională a Greciei.

***

FMI şi Kosovo au semnat luni (5 martie) un nou acord standby. Acordul de 107 mn de euro a fost încheiat după ce Fondul a anulat acordul anterior în vara anului 2011, ca urmare a majorării cu până la 50% a salariilor din sectorul bugetar, măsură luată de guvernul premierului Hashim Thaci.

***

Un ONG a cerut bulgarilor şi românilor să boicoteze produsele olandeze, deoarece Olanda îşi menţine poziţia faţă de liberalizarea pieţei UE pentru lucrătorii din cele două ţări, fapt care a amânat luarea unei decizii în această chestiune până la toamnă. Organizaţia Natură pentru Oameni a declarat luni (5 martie) că populaţia ar trebui să nu îşi mai umple rezervoarele de carburanţi de la staţiile olandeze şi să nu mai cumpere produse cosmetice, legume şi alte produse alimentare olandeze.

***

Fitch Ratings a confirmat luni (5 martie) ratingul pentru creditele pe termen lung ale Croaţiei la BBB-, cu perspectivă negativă ca urmare a deficitului bugetar semnificativ şi ale măsurilor politice insuficiente pentru a consolida situaţia financiară a ţării. Bulgaria şi România au acelaşi rating, cel mai scăzut în ceea ce priveşte investiţiile.

***

Producătorul sloven de aparatură electrocasnică Gorenje a inaugurat luni (5 martie) noua sa fabrică de producţie în oraşul Zajecar din Serbia. Fabrica, care va produce echipamente sanitare şi maşini de spălat, a creat deja 96 de locuri de muncă, urmând a ajunge la 300.

***

Pe lacurile din Macedonia -- Ohrid, Prespa, Dojran şi Mavrovo – se vor construi zece mici porturi, în efortul de promovare a activităţilor turistice din cadrul unui plan de acţiune adoptat de către ministerul transporturilor şi comunicaţiilor. Se preconizează ca aceste porturi să îmbunătăţească semnificativ şi condiţiile de navigare din interiorul ţării.

***

Banca Centrală a Muntenegrului a declarat joi (1 martie) într-un comunicat că este posibil ca ţara să solicite FMI un acord privind îmbunătăţirea situaţiei sale financiare. Declaraţia a fost făcută după întâlnirea pe care guvernatorul Băncii Centrale, Radoje Zugic, a avut-o la Podgorica cu reprezentanţii FMI.

***

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat luni (5 martie) că ţara sa ar putea deveni independentă energetic la sfârşitul acestui deceniu ca urmare a descoperirii unor importante zăcăminte de gaze în apele sale teritoriale din Marea Neagră. El a făcut această declaraţie după ce a vizitat platforma de foraj a gigantului petrolier american ExxonMobil.

***

Ministrul cipriot de interne, Neoklis Sylikiotis, a declarat că gigantul de petrol şi gaze CNOOC, deţinut de statul chinez, se numără printre companiile care şi-au exprimat interesul de a investi în zăcămintele de gaze naturale din largul coastei insulei. Descoperirea a fost anunţată în luna decembrie de către compania americană Noble Energy şi este estimată la aproximativ 140-230 miliarde de metri cubi de gaze.

(Diverse surse -- 29/02/12-07/03/12)

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu