Albania preia preşedinţia rotativă a PABSEC

06/07/2011

Tirana preia frâiele până la sfârşitul anului. Tot în ştirile de afaceri: Bulgaria şi Rusia cad de acord cu privire la extinderea discuţiilor pe tema proiectului centralei nucleare de la Belene, iar Fitch a îmbunătăţit ratingul de credit al României.
photo

Preşedintele Parlamentului albanez, Jozefina Topalli (dreapta). [Reuters]

Albania a preluat preşedinţia rotativă a Adunării Parlamentare a Organizaţiei de Cooperare la Marea Neagră (PABSEC) într-o ceremonie desfăşurată duminică (3 iulie) la Kiev. Preşedintele Parlamentului albanez, Jozefina Topalli, va prezida organizaţia pentru următoarele 6 luni. PABSEC include Albania, Azerbaijan, Bulgaria, Armenia, Georgia, Grecia, Moldova, România, Rusia, Serbia, Turcia şi Ucraina.

În ciuda crizei financiare globale, economiile din Europa de Sud-est au continuat să-şi restructureze reglementările din domeniul afacerilor, conform raportului Doing Business pe 2011 pentru Sud-estul Europei al Corporaţiei Financiare Internaţionale a Băncii Mondiale, publicat miercuri (29 iunie). Documentul analizează uşurinţa în derularea afacerilor în 22 de oraşe din Albania, Bosnia şi Herţegovina (BiH), Kosovo, Macedonia, Moldova, Montenegru şi Serbia. Acesta evaluează patru domenii: începerea unei afaceri, obţinerea permiselor de construcţii, înregistrarea proprietăţii şi obţinerea de contracte. De menţionat sunt oraşele Skopie and Banja Luka, care au înregistrat cel mai mare progres.

Ratele dobânzilor din Bulgaria sunt mai mici decât în Romania, dar mult mai mari decât în Grecia, conform unui studiu al economiştilor de la Unicredit Bulbank. Studiul publicat luni (4 iulie) a luat în considerare zece ţări din Europa Centrală şi de Est pe perioada 2007-2010 şi a relevat faptul că cel mai mare procent de credite "neperformante" îl are România, cu un procent de 20,5%.

Bulgaria şi Rusia au convenit să prelungească discuţiile asupra centralei nucleare Belene pentru încă trei luni, a anunţat ministrul bulgar al economiei, energiei şi turismului, Traycho Traykov, vineri (1 iulie). Acordul anterior, care a fost semnat în aprilie şi a expirat la sfârşitul lunii iunie, oferea celor două părţi timp suplimentar pentru a examina chestiunile nerezolvate precum reţelele de siguranţă suplimentare şi costurile proiectului.

Agenţia de rating Fitch a îmbunătăţit ratingul de credit pe termen lung al României cu o treaptă, la BBB-, luni (4 iulie), ţara revenind în categoria recomandată pentru investiţii. Agenţia a explicat că îmbunătăţirea -- prima după aproape trei ani -- a fost decisă datorită succesului obţinut de România în eforturile de reducere a deficitului bugetar şi de ieşire din recesiunea de doi ani.

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a avertizat luni (4 iulie) că actualele propuneri de refinanţare a datoriei Greciei de către băncile private va reprezenta de fapt o "intrare în incapacitate de plată selectivă". Instituţiile financiare germane şi franceze şi-au dat deja aprobarea de principiu pentru această măsură, pentru a oferi ţării timp să îşi plătească datoriile. Dacă planul este aprobat, acesta va include restructurarea a până la 30 miliarde de euro din datoria guvernului grec.

Serbia va primi 137 mn euro din partea Germaniei pentru diferite proiecte care vizează energia, instituţiile şi şomajul. Cea mai mare parte a banilor vor fi alocaţi proiectelor energetice, îndeosebi modernizării hidrocentralei Vlasina, a anunţat vicepremierul Bozidar Djelic vineri (1 iulie).

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Istanbul va fi pe primul loc pe lista celor 132 de oraşe unde se preconizează că turismul va creşte rapid anul acesta, a dezvăluit Indicele Oraşelor Ţintă al MasterCard Worldwide sâmbătă (2 iulie). Compania a declarat că veniturile obţinute de oraşul turcesc din turism vor ajunge la 10.2 miliarde USD, cu 30,1% mai mult faţă de anul anterior.

Ministrul grec al dezvoltării, Michalis Chrisochoides, a anunţat luni (4 iulie) că aproximativ 20 000 de companii noi vor primi subvenţii în numerar de până la 10 000 de euro cu condiţia să nu concedieze angajaţi. Programul, care vizează stoparea disponibilizărilor din sectorul privat, a început în urmă cu cinci ani şi va continua până în septembrie

Croaţia a emis eurobonduri guvernamentale în valoare de 750 mn euro joi (30 iunie). Obligaţiunile vor ajunge la maturitate în 2018 şi au o dobândă pe cupon de 5,875. Acestea au fost cumpărate aproape imediat.

Diverse surse -- 29/06/11 - 6/07/11

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu