Experţii spun că este necesară cooperarea poliției din regiune pentru a reduce furturile de autovehicule

20/09/2012

Poliţia declară că furturile de maşini reprezintă o mare problemă, iar pentru rezolvarea acestora este absolut necesar efortul comun al poliţiei din regiune.

De Katica Djurovic, din Belgrad pentru Southeast European Times -- 20/09/12

photo

Majoritatea maşinilor furate sunt dezmembrate şi vândute pentru piese. [Reuters]

Mafia maşinilor din Balcani este printre cele mai bine organizate şi mai periculoase din Europa, câştigând milioane de euro din activitatea sa infracţională, avertizează agenţia Uniunii Europene responsabilă cu aplicarea legii, Europol.

Firmele de asigurări din UE raportează că aproximativ 130 000 de maşini se fură anual în Balcani, iar în UE circa 1,2 milioane în fiecare an.

"Traficul organizat de autovehicule este în creştere pe plan internaţional. Graniţele deschise ale Europei şi bazele de date diferite şi necoordonate ale autovehiculelor fac ca furturile de maşini să fie o treabă relativ uşoară. Hoţii pot fura o maşină în UE şi o pot duce într-o ţară vecină spre revânzare, fără prea mare dificultate", a declarat Soren Kragh Pedersen, purtătorul de cuvânt al Europol, publicaţiei SETimes.

Raportul Europol arată că o maşină scumpă îi poate aduce hoţului un profit de 15 000 de euro. Acesta estimează că jumătate din maşinile furate în UE sunt traficate în ţările vecine, generând profituri anuale de 6,75 miliarde de euro.

Potrivit Institutului de Criminologie şi Studii Sociale din Belgrad, limba comună, apropierea geografică şi culturală sunt factori care ajută grupurile infracţionale din Balcani să conlucreze.

"Infractorii au legături strânse şi se ştiu între ei de mai mult timp. În plus, le este mai uşor să păstreze legătura cu cineva din regiune decât cu persoane din alte ţări cu care nu au nimic în comun", a declarat directorul institutului, Leposava Kron, publicaţiei SETimes.

În Serbia sunt furate anual 3 000 de maşini.

Potrivit departamentului de poliţie din Serbia, hoţii de maşini vânează autoturisme de lux precum Mercedes, Audi, BMW şi diferite tipuri de jeep-uri, dar şi maşini mai vechi cum ar fi modelele Golf şi Zastava, care sunt de obicei dezmembrate şi vândute pentru piese.

Poliția sârbă susține că cel mai mare număr de vehicule sunt furate în Belgrad, în timp ce cele mai populare rute de furt sunt Muntenegru, Bosnia și Herțegovina (BiH), Macedonia și Bulgaria, precum și fostele țări sovietice. Uneori, mașinile furate în Balcani sunt descoperite în Orientul Mijlociu. În ultimii câțiva ani, Kosovo a devenit așa-numitul "punct negru" pentru mașini.

Cooperarea transfrontalieră a poliției și schimbul de informații sunt esențiale în combaterea acestui tip de criminalitate, au declarat experții.

"Industria auto trebuie reglementată strict, întrucât mulți hoți de mașini le accesează cu ușurință. Înregistrarea și urmărirea ar trebui să aibă loc imediat după ce mașinile sunt eliberate. Urmărirea acestor produse este o cale de a împiedica furtul de mașini", a spus Milan Dimitrijevic, șeful Departamentului de Cooperare Operațională Internațională a Poliției din Belgrad, publicației SETimes.

Poliția spune că furtul de mașini este o mare problemă, iar un efort comun al departamentelor de poliție din regiune este obligatoriu.

"Operațiunile anterioare precum cele din Majevica și Kamen au fost un exemplu bun al cooperării de succes, dar avem nevoie de mai multă activitate de acest gen. Combaterea crimei organizate este o bună prevenție și un mesaj clar adresat tuturor grupurilor criminale din fosta Iugoslavie", a declarat Dimitrijevic.

In Sarajevo, thieves steal three to four cars daily, and around 3,000 cars anually.

Potrivit Direcției Poliției Federale a BiH și Ministerului de Interne al Republicii Srpska, în prima jumătate a anului 2012 au fost furate 526 de mașini, cu 30% mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut.

În Croația sunt furate anual 2 000 de mașini.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

În ultimii ani, multe din vehiculele de lux furate în Europa au fost găsite în Albania. Un tractor care a dispărut în Africa de Sud a fost găsit într-un sat din apropierea orașului albanez Durres.

Canalul macedonean de televiziune Sitel a informat recent despre faptul că un microbuz furat în urmă cu 13 ani în Bulgaria a fost găsit în orașul albanez Podgradec.

Majoritatea victimelor furturilor de mașini nu se așteaptă să-și vadă din nou mașina. Una dintre victime este Luka Pejovic, de 49 de ani, din Podgorica, al cărui Golf 4 a fost furat în urmă cu câțiva ani.

"Presupun că a fost dezmembrat și vândut pentru piese, deoarece am mers regulat în piețele de mașini, sperând că ar putea fi acolo. Se pare că revenim la anii 1990, când furtul mașinii era o problemă cotidiană", a declarat Pejovic pentru SETimes.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu