Părinţii şi oficialii unei comunităţi protestează împotriva unei hotărâri din domeniul învăţământului

17/09/2012

Oficialii unei comunităţi acuză guvernul de la Skopie că foloseşte copiii ca instrumente politice.

De Miki Trajkovski, din Struga pentru Southeast European Times -- 17/09/12

photo

Guvernul nu recunoaşte educaţia primită de copiii din satul macedonean Podgorci, pentru că acestora li s-a predat în mod ilegal materia de învăţământ în limba albaneză, în clase restrânse. [Miki Trajkovski/SETimes]

Dezacordul cu privire la limba care ar trebui folosită într-o şcoală din sud-vestul Macedoniei i-a determinat pe părinţii unui număr de 20 de copii să ceară ca educaţia elementară a acestora să fie finalizată în Albania sau Kosovo.

În disputa de la şcoala Goce Delchev din Struga sunt implicaţi copiii din satul vecin Podgorci. Aceştia au învăţat din clasa întâi până într-a patra în clase mixte, cu predare în limba albaneză.

Statul consideră că respectivele clase sunt ilegale, deoarece autorităţile din Struga le-au înfiinţat fără aprobarea ministerului învățământului. Legea prevede ca numărul de elevi din clasele elementare să fie de cel puţin 24.

Autorităţile din Struga au finanţat clasele din bugetul municipal în ultimii trei ani, promiţând părinţilor că vor găsi o soluţie la această problemă, au declarat câţiva părinţi. Dar statul a anunţat că elevii nu vor primit diplome de absolvire la sfârşitul anului şcolar.

Luna aceasta părinţii au protestat, blocând intrarea în clădirea consiliului local din Struga.

"Am un nepot care ar trebui să meargă în clasa a cincea, dar el stă acasă, pentru că nu ştim ce să facem", a declarat Nedzmedin Dervishovski, publicaţiei SETimes.

Părinţii spun că dacă problema nu se rezolvă, ei vor întreba guvernele din Pristina şi Tirana dacă copiii lor îşi pot continua şcolarizarea acolo.

"Noi suntem albanezi şi acesta este motivul pentru care ne-am lăsat copiii să înveţe în albaneză", a declarat unul dintre părinţi, Emir Zuberi, publicaţiei SETimes.

"Facem apel la guvernele din Albania şi Kosovo şi la toate instituţiile relevante din Macedonia să se implice în rezolvarea acestei probleme, pentru ca cei trei ani de învăţământ să nu fie pierduţi", a declarat un alt părinte, Semrije Murtazoska, pentru SETimes.

Murtazovska a spus de asemenea că părinţii sunt dezamăgiţi de primarul din Struga, de foştii şi actualii miniştri şi miniştri adjuncţi ai învățământului, din cauza falselor promisiunilor ale acestora de a rezolva această problemă cu ani în urmă.

Primarul din Struga, Ramiz Merko, a negat acuzațiile părinților.

"Deși inițial am primit aprobarea Ministerului Învățământului, politicienii s-au implicat apoi, iar aprobarea inițială a fost retrasă", a afirmat Merko. "Apoi au început toate problemele. Voi cere politicienilor să nu se implice în aceasta. În spatele protestului părinților se ascund partidele politice, care nu doresc ca elevii să învețe în albaneză".

Ministrul adjunct al învățământului din Macedonia, Safet Neziri, a declarat publicației SETimes că oficialii încearcă să găsească o soluție.

"Realitatea este că deși acești copii au mers la școală în ultimii câțiva ani, aceștia au fost în afara sistemului educațional al Macedoniei", a afirmat el. "Încercăm să îi readucem în sistemul educațional oferindu-le documente pentru anii de școală terminați, de la școala unde orele se țin deja în albaneză".

Articole pe aceeaşi temă

Loading

"Și cer tuturor celor care lucrează în sistemul educațional să nu mai comită zilnic abuzuri împotriva acestor copii în scopuri politice", a afirmat Neziri.

Vedat Kolonja, de 55 de ani, din Struga, a declarat pentru SETimes că copiii sunt victimele politicii și politicienilor.

"Dacă doresc să învăț germana, cine îmi poate interzice acest drept?", a întrebat ea. "Ar trebui să îi lase pe copii să studieze în ce limbă doresc ei. Este inuman să nu respecți drepturile naturale fundamentale ale cetățenilor în secolul al XXI-lea".

Părinții au declarat că vor înainta o plângere la Curtea Internațională pentru Drepturile Omului de la Strasburg. Între timp, oficialii macedoneni amenință că îi vor amenda pe părinți cu sume de până la 2 000 de euro pentru faptul că permit copiilor lor să urmeze cursuri considerate ilegale de stat.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu