Srebrenica: un oraş în curs de normalizare

14/09/2012

La şaptesprezece ani de la cel mai grav masacru produs în Europa după cel de-al doilea război mondial, tensiunile etnice din micul oraş Srebrenica încep să se aplaneze.

De Mladen Dragojlovic, din Bania Luka pentru Southeast European Times -- 14/09/12

photo

Almir Salihovic şi logodnica sa Ducisa Rendulic, împreună cu fiul lor Jusuf. Cei doi intenţionează să se căsătorească anul viitor, în mai. [Rick Westhead/Toronto Star]

Tensiunile etnice din oraşul Srebrenica din Bosnia şi Herţegovina se aplanează încetul cu încetul. Oraşul, care a fost scena celui mai grav masacru produs în Europa după cel de-al doilea război mondial, începe să depăşească ororile prin care a trecut cu 17 ani în urmă.

Musulmanul bosniac Almir Salihovic, în vârstă de 28 de ani, şi logodnica sa sârboaică croată, Dusica Rendulic, de religie catolică, intenţionează să se căsătorească anul viitor în mai. Va fi prima căsătorie a unui cuplu multietnic din Srebrenica de la masacrul din 1995.

Cei doi s-au întâlnit în mai 2010 într-o piaţă locală din Tuzla, unde Rendulic se afla în vizită la bunica sa. Ei s-au mutat la Srebrenica în luna noiembrie a aceluiaşi an.

Relaţia lor i-a înduioşat pe mulţi. O agenţie germană caritabilă le-a construit la începutul acestui an o casă cu un dormitor.

"Noi construim pentru cei care au nevoie de o locuinţă simplă şi decentă. Avem trei criterii pentru stabilirea necesităţilor. Am simţit că este mare nevoie să ajutăm oamenii să îşi refacă viaţa şi să aibă un loc simplu şi decent în care să locuiască. Sperăm ca pe termen lung aceasta să contribuie la prosperitatea ţării, pentru că totul începe de acasă", a declarat purtătoarea de cuvânt a agenţiei, Katerina Bezgachina, publicaţiei SETimes.

Înainte de masacrarea din iulie 1995 a peste 8 000 de bărbaţi şi băieţi musulmani, căsătoriile interetnice reprezentau 33% din totalul căsătoriilor din oraş.

"Dragostea poate învinge orice. Sunt convinsă că Almir şi cu mine vom avea un viitor luminos aici în Srebrenica, alături de copiii noştri", a declarat Rendulic publicaţiei SETimes. "Cred că lucrurile se vor schimba aici … iar căsătoriile multietnice vor fi la fel de normale cum au fost înainte de război. Eu m-am născut dintr-o căsătorie multietnică, când acest lucru era ceva normal.  Cei şase unchi ai lui Almir au fost ucişi în genocidul de la Srebrenica din 1995. Dar nimeni din familia lui nu este supărat pe mine pentru că sunt pe jumătate sârboiacă. Ei mă acceptă aşa cum sunt".

În ciuda tuturor urărilor de bine, Salihovic a spus că ei se mai confruntă totuşi cu unele reacţii negative.

"Este ridicol. Oamenii aceia ar trebui să vină la Srebrenica şi să vadă că în fiecare an tot mai mulţi bosniaci se întorc la casele lor de dinaintea războiului. Căsătoriile mixte au fost şi vor fi din nou absolut normale în toate comunităţile, mari sau mici. Tinerii vor face această schimbare", a spus acesta.

Rendulic spune însă că cea mai mare problemă pentru cuplul lor şi pentru Jusuf, fiul lor în vârstă de 7 luni, nu este amestecul de etnii. Aceasta a declarat publicaţiei SETimes că adevărata problemă cu care se confruntă ei este faptul că amândoi sunt şomeri într-un oraş în care rata şomajului este de 50%.

Salihovic taie iarba la firme şi pensionari şi câştigă în jur de 60 de euro pe săptâmănă. O asociaţie caritabilă oferă familiei, din două în două luni, făină, zahăr şi ulei.

"Tocmai am primit 10 oi de la o organizație de caritate și avem 14 găini acum", a declarat Rendulic într-un interviu acordat publicației Toronto Star. "Suntem săraci, dar suntem fericiți. Niciuna din familiile noastre nu are o problemă cu faptul că ne vom căsători".

Persistența lui Salihovic și Rendulic de a depăși diviziunile etnice este doar un exemplu al faptului că tinerii din Srebrenica încearcă să treacă peste crimele de război și să avanseze către viitor.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

"Încercăm să creăm o societate în care fiecare trebuie să aibă grijă de comunitatea locală, indiferent de naționalitate", a declarat Cedomir Glavas, președintele organizației de tineret Odyssey, pentru SETimes.

El a afirmat că grupul depune eforturi pentru reconciliere, lucrând mulți tineri locuitori din Srebrenica, în special cu copii. Grupul a construit câteva locuri de joacă pentru cei mici, unde copiii de toate naționalitățile vin să se joace împreună.

O formație locală -- cu membrii musulmani și sârbi -- face un turneu prin Europa. Câteva organizații de tineret au organizat o tabără cu participanți multietnici. Cafenelele locale sunt deschise acum tuturor etniilor.

"Noi, tinerii din Srebrenica, nu putem schimba trecutul, dar ne putem schimba viitorul. O mulțime de oameni de aici spun că nu doresc să fie împreună cu sârbii, dar au prieteni în rândul acestora. Lucrurile se schimbă încet, dar sigur", a declarat Salihovic pentru SETimes.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu