Trei persoane au fost arestate într-o operaţiune anticorupţie din Croaţia

27/08/2012

Lupta împotriva corupţiei este o poveste fără sfârşit pe care Croaţia trebuie să o continue pentru binele cetăţenilor săi, spun experţii şi oficialii.

De Drazen Remikovic, din Zagreb pentru Southeast European Times -- 27/08/12

photo

Poliţia investighează achiziţionarea de proprietăţi imobiliare de către filiala croată a NKBM. [NKBM]

O investigaţie comună întreprinsă de autorităţile din Slovenia şi Croaţia pentru eliminarea unei presupuse reţele de corupţie bancară este un indiciu că Croaţia nu va tolera practicile corupte, a declarat Nikola Kristic, preşedintele Transparency International Croaţia.

Investigaţia a vizat unitatea croată a celei de-a doua bănci ca mărime din Sloviena, NKBM, iar în urma acesteia, banca respectivă a pierdut, se pare, 60 milioane de euro. Cel puţin trei persoane au fost arestate, inclusiv Matjaz Kovacic, fostul director executiv al NKBM.

Poliţia investighează achiziţionarea de proprietăţi imobiliare de către filiala croată a NKBM, KBM Projekt, care este suspectată că ar fi acordat împrumuturi unor societăţi fictive din Croaţia. Poliţia crede că firmele au achiziţionat terenuri între 2006 şi 2009, după care le-au revândut firmei KBM Projekt la preţuri mai mari, potrivit Reuters.

Oficialii băncii slovene, ai KMC Projekt şi ai poliţiei croate anticorupţie, USKOK, au refuzat să comenteze cazul pentru SETimes.

Kovacic a demisionat din funcţia deţinută în cadrul băncii în ianuarie, pe fondul întrebărilor legate de afacerile băncii cu o companie de construcţii în prezent falimentată, Konstrucktor, şi de un audit al băncii centrale, potrivit The Slovenia Times.

Kristic a declarat pentru SETimes că, în opinia sa, populaţia va continua să aibă încredere în bănci.

"Putem vedea că bătălia împotriva corupţiei încă ia poziţie în ţările membre UE, precum România, Bulgaria, Slovenia, astfel că, esenţialmente, aceasta este o poveste fără sfârşit", a declarat el. "Dar cetăţenii încă aşteaptă rezultatele inculpărilor pentru corupţie. Când se va întâmpla, va fi un indiciu al seriozităţii în abordarea luptei împotriva corupţiei".

Dragutin Lesar, membru al Consiliului Naţional pentru Monitorizarea Implementării Strategiei Anticorupţie, a declarat că populaţia este pe deplin conştientă de profunzimea la care a ajuns corupţia din Croaţia în ultimii 20 de ani.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

"Prin urmare, guvernul trebuie să instituie reguli extrem de transparente care să fie aplicate tuturor", a declarat el publicaţiei SETimes. "Cred că Croaţia va primi de la UE o evaluare pozitivă în lupta împotriva corupţiei, dar oficialii trebuie să înţeleagă că trebuie să luptăm împotriva acesteia pentru oameni, nu din cauza unor reglementări UE".

Oficialii ministerului de interne declară că aprecierile oficialilor şi experţilor europeni în chestiunea eforturilor de combatere a corupţiei au fost pozitive până acum. Croaţia încă este sub monitorizarea Comisiei Europene, după închiderea capitolului 23 din negocierile de aderare la UE, care acoperă sistemul judiciar.

"Nu facem nicio diferenţă între corupţia 'mare' şi cea 'mică'", a declarat Jelena Bikic, purtătoarea de cuvânt a ministerului, pentru SETimes. "Croaţia a redus nivelul corupţiei, dar acesta este un fenomen dificil de eradicat complet. Guvernul a elaborat câteva planuri de acţiune şi strategii privind combaterea corupţiei care au fost implementate cu succes.

"S-au făcut mai multe pentru coordonarea instituţiilor de stat şi controlul acestora, pentru formarea personalului, ceea ce a avut ca rezultat sporirea numărului de inculpări pentru corupţie", a spus ea.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu