Numărul sârbilor din nordul Kosovo este disputat

20/08/2012

Agenţiile din Kosovo şi Belgradul au păreri diferite cu privire la cifra sârbilor din nordul Kosovo.

De Linda Karadaku, din Pristina pentru Southeast European Times -- 20/08/12

photo

Numărul sârbilor care trăiesc în nordul Kosovo este incert. [Reuters]

Rezultatele recensământului de anul trecut vor fi anunţate luna viitoare, iar confuzia cu privire la cifra sârbilor care trăiesc în nordul Kosovo s-a intensificat. Problema este complicată de faptul că sârbii din nord au refuzat să participe la numărătoarea populaţiei de anul trecut.

Rezultatele vor cuprinde datele din 34 de municipalităţi din Kosovo, dar vor ocoli cele trei municipalităţi din nord. Cifra populaţiei care trăieşte acolo va fi stabilită în baza testului preliminar al recensământului, realizat în nord în perioada 2008-2009.

Cifra populaţiei, care se ridică la proximativ 40 000 de persoane, va fi adăugată la cifrele finale ale recensământului, a declarat Sabri Zabergja, directorul Oficiului de Recensământ, cotidianului kosovar Zeri.

Zabergja a spus că rezultatele urmează să fie acceptate de Oficiul ONU pentru Servicii de Proiect, care implementează operaţiuni de menţinere a păcii, umanitare şi de dezvoltare.

Cu toate acestea, nu toţi sunt de acord.

"Eu nu pot să confirm nimic în acest sens. Deocamdată nu s-a luat nicio decizie. Vom da rezultatele finale pentru 34 de municipalităţi, dar în cele trei municipalităţi din nord nu s-a făcut recensământ", a declarat Isa Krasniqi, directorul Agenţiei de Statistică din Kosovo, publicaţiei SETimes.

Krasniqi a declarat că agenţia are alte date privind populaţia din nord, date care ar trebui de asemenea verificate. "Kosovo va avea o statistică cu privire la cifra generală a populaţiei. Vom da date generale pentru întregul teritoriu al Kosovo, inclusiv pentru nord. Datele vor fi furnizate pe căile obişnuite, dar este important ca acestea să fie recunoscute de Eurostat", a adăugat Krasniqi.

Kosovo a efectuat teste pentru recensământ în 2005, în 2006 şi în 2008. Mai mult de 71% din sârbii din nordul Kosovo au participat la testul din 2008, dar au refuzat să participe la recensământul propriu-zis în 2011.

Compania StatGIS shpk a fost contractată de Agenţia de Statistică din Kosovo pentru a actualiza datele cu privire la Zonele de Recenzare (EA) din ţară.

"Actualizarea datelor EA a făcut parte din activităţile de pregătire a recensământului. Instrumentele şi metodologia utilizate în acest proces au fost aprobate de părţile interesate locale şi internaţionale implicate în activităţile de pregătire a recensământului", a declarat Nehat Dervishi, directorul companiei, pentru SETimes.

Ramadan Ilazi, cofondatorul Mişcării Fol (Vorbeşte răspicat), declară că cifra populaţiei din nord nu poate fi cunoscută cu certitudine.

"Ar trebui să fim conştienţi că problema sârbilor care trăiesc în Kosovo este o problemă veche de un secol între albanezi şi sârbi. De fiecare dată când guvernele statelor respective discută despre această chestiune, aceasta îşi pierde dimensiunea practică şi umană", a declarat Ilazi pentru SETimes.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Belgradul, însă, a declarat că în nordul Kosovo trăiesc aproximativ 52 000 până la 55 000 de cetăţeni, potrivit datelor din 2009. Din aceştia, 95% sunt sârbi şi 5% albanezi, bosniaci, gorani şi rromi. Cea mai mare municipalitate este Mitrovica de Nord, care are peste 20 000 de cetăţeni. Cea mai mică este Zubin Potok, cu aproximativ 4 000 de locuitori.

Slavica Markovic, un comerciant de 52 de ani din Mitrovica de Nord, spune că nu există niciun fel de statistici exacte cu privire la cifra sârbilor sau a albanezilor care trăiesc în nord. "Oamenii spun că există de la 40 000 la 50 000 de sârbi. Nu ştiu câţi albanezi trăiesc în nord. Eu mă voi înregistra atunci când instituţiile sârbe vor organiza un recensământ", a declarat Markovic pentru SETimes.

Recensământul din 2011 din Kosovo a fost primul efectuat după cel din 1981.

Corespondenta SETimes Ivana Jovanovic din Belgrad a contribuit la redactarea acestui articol.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu