Regiunea are temeri cu privire la protecţia datelor personale

16/08/2012

Ţările din regiune au temeri mari cu privire la abuzarea datelor personale în scopuri criminale.

De Linda Karadaku pentru Southeast European Times -- 16/08/12

photo

Tehnologia permite accesul facil la datele personale. [Reuters]

Ţările din Europa de Sud-est devin tot mai îngrijorate de protecţia datelor personale ale cetăţenilor ca parte a luptei împotriva crimei organizate şi corupţiei.

Davor Dubravica, şeful iniţiativei regionale anticorupţie, a declarat că toate elementele de date pe care cineva le colectează sau le deţine pot fi utilizate în scopuri ilegale.

"Există întotdeauna o şansă ca cineva [care lucrează în capacitate administrativă oficială] să vândă date personale privind averea, proprietatea sau datoriile altcuiva. Aceste date pot fi utilizate de grupurile de crimă organizată pentru extorcare, şantaj şi alte acţiuni ilegale", a declarat Dubravica publicaţiei SETimes.

Iniţiativa a fost înfiinţată în Saraievo în 2000. Din aceasta fac parte Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia şi UNMIK.

"Atunci când primeşti un card SIM, datele tale personale sunt înregistrate … este acelaşi lucru cu accesul la internet. Există o reţea de persoane care ştiu cine eşti, despre ce vorbeşti la telefon, ce citeşti online, chiar la birou; administratorul reţelei îţi poate citi emailurile private", a declarat Bekim Arifi, un kosovar din Podujevo, pentru SETimes.

Arifi a declarat însă că legea nu este suficientă. "Câtă vreme există oameni care pot intra în viaţa ta personală [prin accesarea ilegală a unui sistem de date], nu există nicio protecţie a datelor personale", a afirmat el.

În 2010, parlamentul kosovar a aprobat legea privind protecţia datelor personale, iar în 2011 a fost înfiinţată agenţia pentru protecţia datelor personale.

Agenţia pentru protecţia datelor personale din Kosovo a finalizat prima fază a inspecţiei operatorilor de telefonie mobilă din Kosovo în decembrie 2011. Aceasta a declarat că operatorii de telefonie mobilă "depăşesc intenţia" pentru care au fost colectate sau procesate datele personale şi "orice înmagazinare sau înregistrare de informaţii constituie o încălcare a legii şi este sancţionată ca atare [prin lege]".

Agenţia a ordonat operatorilor de telefonie mobilă să distrugă copiile tipărite şi electronice ale datelor personale ale deţinătorilor de carduri SIM şi să ia măsuri pentru a proteja fişierele cu date personale.

Agenţia a semnat o serie de acorduri de cooperare în regiune, ultimul fiind cel semnat în 8 august cu Croaţia.

Ruzhdi Jashari, directorul agenţiei, a declarat că acordul se concentrează asupra dezvoltării legislaţiei, cooperării în proiecte internaţionale şi schimbului de experienţă în tehnologie şi comunicare în masă.

Potrivit lui Dubravica, există modalităţi de a opri abuzurile.

"[Datele personale pot fi protejate] dacă datele sensibile sunt stocate în sisteme automatizate. Este necesară stabilirea unui bilanţ adecvat al supravegherii pentru a proteja datele şi pentru a-i identifica pe toţi ofiţerii care au acces la date pentru uz privat sau ilicit", a afirmat el.

Ramadan Ilazi, cofondatorul Mişcării kosovare FOL, a declarat că ideea protecţiei datelor personale este nouă în Kosovo.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

"Datele personale sunt îndeosebi abuzate în sectorul privat. Cea mai bună cale de a proteja datele personale este de a-i face pe cetăţeni să reacţioneze la suspiciunea întrebuinţării abuzive a datelor lor personale", a declarat Ilazi publicaţiei SETimes.

Ţările din regiune au mecanisme similare pentru protecţia datelor personale. "Cooperarea în rândul acestora este crucială, ţinând cont de faptul că criminalitatea din Balcani este transnaţională şi bine organizată la nivel regional", a afirmat Ilazi.

O conferinţă regională asupra colectării şi protecţiei datelor personale a avut loc în iulie la Haga, în cadrul programului UE Instrumentul de Asistenţă pentru Preaderare.

La conferinţă au fost prezenţi reprezentanţii Albaniei, Bosniei, Croaţiei, Kosovo, Macedoniei, Muntenegrului şi Serbiei, participând la un proiect finanţat de UE în vederea consolidării cooperării intrastatale şi internaţionale.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu