Dialogul dintre Turcia şi UE se poticneşte din cauza Ciprului şi Siriei

15/08/2012

Confruntate cu o ameninţare comună la adresa securităţii în Siria, UE şi Turcia menţin un dialog strâns, dar între cele două continuă să existe disensiuni cu privire la sprijinul acordat opoziţiei siriene şi la preşedinţia cipriotă greacă a UE.

De Ayhan Simsek, din Bruxelles pentru Southeast European Times -- 15/08/12

photo

Comisarul UE pentru politică externă, Catherine Ashton (stânga), îl întâmpină pe ministrul turc de externe Ahmet Davutoglu la o întâlnire avută în Polonia în 3 septembrie 2011. [Reuters]

Turcia, ţară candidată la UE, doreşte o implicare internaţională mai puternică în conflictul din Siria vecină, dar majoritatea partenerilor săi europeni continuă să aibă o atitudine prudentă faţă de conflictul ce durează de 17 luni.

"Intervenţia militară străină [în Siria] ar trebui evitată cu orice preţ", a declarat ministrul de externe cipriot Erato Kozakou-Marcoullis, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a UE, publicaţiei SETimes. "Aceasta ar avea repercusiuni grave nu doar pentru ţară, ci pentru întreaga regiune".

Turcia a acordat adăpost unui număr de 60 000 de refugiaţi şi este unul dintre cei mai fermi critici ai regimului sirian. Prim-ministrul Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat pe preşedintele sirian Bashar al-Assad că furnizează arme PKK şi a ridicat posibilitatea unei intervenţii militare dacă ameninţarea PKK sporeşte.

Între timp, rebelii sirieni cer instituirea de zone cu interdicţie de zbor şi a unor zone de securitate patrulate de forţele străine în apropierea graniţelor cu Turcia şi Iordania.

În ciuda apelurilor Turciei la acţiuni internaţionale mai ferme, unii politicieni europeni şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la rolul Turciei şi viitorul Siriei, aceştia temându-se că grupurile islamiste radicale ar putea prelua puterea în Siria şi ar putea aplica politici antidemocratice împotriva minorităţilor.

Unii critică aşa-zisul subiectivism pro-sunit al Turciei şi sprijinul acordat de guvern grupurilor de opoziţie sunite. Doi importanţi deputaţi conservatori din Parlamentul European, Elmar Brok şi Ioannis Kasoulides, au cerut recent Turciei, Qatarului şi Arabiei Saudite să ia în considerare celelalte grupuri minoritare în sprijinirea opoziţiei.

"Aceştia nu ar trebui să sprijine selectiv doar o mişcare de opoziţie, ci, dimpotrivă, să îşi exercite influenţa pentru o opoziţie atotcuprinzătoare, care să asigure viitorul minorităţilor vulnerabile din Siria", au afirmat Brok şi Kasoulides într-o declaraţie comună.

"Principalul sprijin al preşedintelui sirian Bashar Al-Assad în prezent este aprobarea tacită pe care el o are din partea minorităţilor alawită, kurdă, creştină şi druză. Dacă aceste minorităţi se simt suficient de sigure că viitorul Siriei nu va fi doar în mâinile forţelor islamiste sunite, având teama că acestea le-ar victimiza, atunci acestea vor abandona sprijinul lor pasiv", a afirmat Brok, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European.

Totuşi, alţii critică ţările europene pentru faptul că nu acordă sprijin Ankarei în faţa provocărilor tot mai mari reprezentate de conflictul din Siria.

"Din nefericire, asistăm la situaţia în care Uniunea Europeană încă este preocupată exclusiv de criza financiară", a declarat Ismail Ertug, un parlamentar european, pentru SETimes.

"Birocraţii şi diplomaţii UE raportează pozitiv despre rolul Turciei cu privire la politica externă, la Siria, dar aceste rapoarte nu ajută la eliminarea obstacolelor din procesul de aderare a Turciei la UE", a afirmat Ertug.

Principalul diplomat al Uniunii, Catherine Ashton, şi ministrul de externe al Turciei, Ahmet Davutoğlu, menţin contactul în timpul crizei siriene. Diplomatul europeni şi cel turc şi-au exprimat disponibilitatea de a dezvolta în continuare dialogul politic şi cooperarea, dar chestiunea Ciprului subminează strângerea relaţiilor între Bruxelles şi Ankara.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Din cauza lipsei unei soluţii cu privire la insulă, Ciprul blochează discuţiile de aderare a Turciei la UE. Turcia boicotează întâlnirile organizate de preşedinţia UE de la 1 iulie, de când Republica Cipru, condusă de ciprioţii greci, a preluat preşedinţia rotativă a UE.

Potrivit diplomaţilor europeni, nu preşedinţia rotativă a UE este responsabilă pentru conducerea politicii externe a UE, ci Ashton. Totuşi, problema Ciprului limitează cooperarea dintre UE şi Turcia, iar planurile de evacuare ale UE nu au primit sprijinul Turciei.

La iniţiativa preşedinţiei cipriote, UE se pregăteşte să evacueze până la 200 000 de cetăţeni din Siria prin Cipru, dacă situaţia din Siria se deteriorează şi mai mult, potrivit lui Eleni Mavrou, ministrul de interne al Ciprului.

"Este regretabil că Turcia alege să nu colaboreze cu preşedinţia cipriotă a consiliului UE", a declarat Kozakou-Marcoullis publicaţiei SETimes. "În ciuda faptului că Ciprul a ales să acţioneze într-un mod imparţial şi să preia iniţiativa de a cere Turciei să coopereze cu preşedinţia cipriotă, apelul nostru nu a fost auzit".

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu