O iniţiativă din fosta Iugoslavie prinde din nou viaţă

14/08/2012

Voluntariatul, cunoscut în fosta Iugoslavie ca iniţiative de muncă ale tineretului, capătă un nou avânt după două decenii de la zilele sale de glorie.

De Miki Trajkovski, din Ohrid pentru Southeast European Times -- 14/08/12

photo

Anul trecut, 150 de tineri voluntari au construit albia râului Lipovacka din Vrnjacka Banja, Serbia. [Facebook]

După două decenii de la închiderea aşa-numitelor tabere de muncă, populare pentru efortul lor colectiv şi voluntar în fosta Iugoslavie, ideea de voluntariat reînvie din Ljubljana până în Skopie prin voinţa reînnoită a tineretului.

"Noi dorim să îi apropiem pe tineri prin voluntariat. Aceasta a fost cea mai bună idee din fosta Iugoslavie, fiind acceptată pe deplin de SUA şi Europa," a declarat Zoran Stevoski, un fost voluntar din Macedonia, care a participat la 10 acţiuni de voluntariat pe tot teritoriul fostei Iugoslavii, publicaţiei SETimes.

El este membru al clubului de foşti voluntari Coasta Tineretului, recent înfiinţat la Ohrid cu scopul de a-i îndruma pe tineri pe calea cea bună, departe de violenţă.

Asociaţii similare există în prezent aproape în fiecare oraş mai mare din Slovenia, Croaţia, Serbia, Bosnia şi Herţegovina (BiH) şi Muntenegru.

Ultimele tabere au fost organizate cu aproximativ un an înainte de destrămarea fostei Iugoslavii în 1990. Acestea ajutau la construcţia de drumuri, căi ferate, staţii de cale ferată, baraje şi alte tipuri de infrastructură. În fiecare an, la această iniţiativă de muncă a tineretului participau aproximativ 50 000 de tineri.

Foştii voluntari din taberele de muncă îşi amintesc de aceste iniţiative ca de un prilej de socializare, de a întâlni oameni şi de a se simţi bine. În Ohrid, de exemplu, câteva obiective majore de infrastructură, care funcţionează şi astăzi, au fost construite prin două acţiuni de voluntariat din 1984 şi 1985.

Milorad Dzordzevic, preşedintele organizaţiei voluntarilor din Belgrad, înfiinţată în 2009, a declarat publicaţiei SETimes că aceasta va organiza în septembrie o reuniune a foştilor şi actualilor voluntari din fosta Iugoslavie, sub sloganul "Belgrad – oraşul cu inima deschisă".

"Scopul nostru este acela de a-i atrage pe tinerii neimplicaţi politic, dar care se simt oarecum daţi deoparte, deoarece ţara noastră ţine cont de tinerii care nu sunt afiliaţi niciunui partid politic", a spus Dzordzevic

"Nu numai copiii mei sunt interesaţi, ci şi prietenii lor şi unii studenţi cu care colaborez", a declarat Ivancica Markovic din Croaţia, care a participat la nouă acţiuni de voluntariat, publicaţiei SETimes.

"Dorim să demonstrăm că putem trăi împreună şi, deşi politicienii încearcă să ne dezbine, cetăţenii de rând arată că între ei nu există divergenţe", a declarat Nevena Terzic din Zenica pentru SETimes.

"Dorim să readucem munca voluntară colectivă şi să distragem tinerii de la a-şi petrece timpul liber pe străzi", a spus Senad Memik din Saraievo pentru SETimes.

Mulţi foşti şi actuali politicieni din ţările fostei Iugoslavii au participat la taberele de muncă voluntară. Printre aceştia s-au numărat prim-ministrul muntenegrean Milo Djukanovic, primarul Belgradului Dragan Djilas, fostul preşedinte macedonean Branko Crvenkovski şi parlamentarul sârb Aniko Ziros-Jankelic.

"Părerea mea despre asemenea iniţiative de muncă este că sunt oportunităţi minunate pentru tineri de a recunoaşte şi depăşi prejudecăţile reciproce. Am fost fericit când am fost contactat din nou de foşti voluntari", a declarat Ziros-Jankelic.

"Se implică mulţi oameni care nu au mijloace de a călători, dar ne organizăm şi, cu ajutorul mijloacelor de transport în comun, mergem la destinaţiile de muncă voluntară", a spus Marija Amon din Slovenia publicaţiei SETimes.

Anul trecut, în Vrnjacka Banja, Serbia, 150 de tineri voluntari au construit albia râului Lipovacka în trei săptămâni. Vara aceasta are loc o muncă voluntară similară în oraşul sloven Portoroz.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Mulţi au spus că deşi fostul sistem iugoslav nu a fost reuşit, iniţiativele de muncă voluntară au fost un succes.

"Când eram copil, am urmărit construcţia staţiei de cale ferată Doboj-Zenica în BiH. Am simţit acea atmosferă. Cântam în timp ce munceam şi le aduceam adesea apă voluntarilor", a spus Muhamed Pivic din Zenica.

Ljupco Keverovski, profesor de psihologie la Universitatea de Stat din Bitola, a declarat că taberele de muncă voluntară, cu efectele lor pozitive, pot funcţiona în condiţiile actuale.

"Dacă nu ţinem cont de implicaţiile istorice [ale taberelor de muncă] când acestea erau importante şi populare în societate, acum putem vorbi despre implicaţiile lor potenţiale în condiţiile actuale: consolidarea spiritului de unitate, cultivarea valorilor împărtăşite, desfiinţarea diferitelor prejudecăţi. [Taberele de muncă] pot fi adaptate condiţiilor moderne", a spus Keverovski.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu