Cea mai mare bancă din Rusia intră în regiune

06/08/2012

Unii analişti afirmă că intrarea Sberbank din Rusia pe pieţele regionale este un lucru bun deoarece diversifică sectorul bancar.

De Ivana Jovanovic, din Belgrad pentru Southeast European Times -- 06/08/12

photo

Filialele Volksbank au fost achiziţionate de Sberbank. [Nada Bozic/SETimes]

Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, a achiziţionat conglomeratul financiar Volksbank International AG Group din Austria şi va prelua filialele Volksbank din Bosnia şi Herţegovina (BiH), Croaţia şi Serbia.

Achiziţia a durat şase luni, având ca rezultat un preţ semnificativ redus de 505 mn euro.

"Intrarea Sberbank va spori competitivitatea în sectorul bancar regional, deoarece aceasta este cea mai mare bancă rusească şi o bancă importantă la scară europeană", potrivit lui Goran Nikolic, economist la Centrul pentru Studii Europene din Belgrad.

"Influenţa capitalei ruseşti în regiune se consolidează odată cu apariţia Sberbank", a declarat Nikolic publicaţiei SETimes. Băncile ruseşti Moscow şi Gazprom sunt deja prezente în Serbia.

Marko Djogo, şeful secţiunii bancare a Asociaţiei Economiştilor din Republica Srpska, a declarat publicaţiei SETimes că diversificarea bancară este o evoluţie binevenită, în special din partea SUA, Rusiei, Chinei şi Turciei.

"Aceasta ar putea reduce riscul bancar local asociat situaţiei economice din ţările băncilor 'mamă'," a spus Djogo.

Sergey Gorkov, director executiv adjunct însărcinat cu operaţiuni internaţionale la Sberbank, a declarat pentru SETimes că Sberbank intenţionează să îmbunătăţească eficienţa în filiale.

"Preluarea Volksbank este o investiţie bună, care oferă potenţial de creştere oferit de pieţele centrale şi est europene pe termen mediu şi lung", a declarat Gorkov.

Gorkov a afirmat de asemenea că o parte importantă a strategiei Sberbank pentru regiune este concentrarea sa pe întreprinderile mici şi mijlocii.

"Acesta este un segment nedeservit în Europa Centrală şi de Est şi prin urmare reprezintă o oportunitate bancară în creştere, unde Volksbank îşi va extinde prezenţa sub îndrumarea Sberbank, oferind spectrul complet de servicii, de la servicii bancare tradiţionale la servicii non-bancare inovatoare, cu viteză şi calitate de deservire pe piaţă adecvate", a declarat Gorkov.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

"În prezent există 58 000 de întreprinderi mici şi mijlocii în portofoliul regional al băncii", a declarat Doris Ladewig, şef de comunicare pentru Volksbank, publicaţiei SETimes.

Portofoliul mai cuprinde 16 000 de companii şi mai mult de jumătate de milion de persoane, a adăugat Ladewig.

"Vor trebui să muncească din greu pentru a-i convinge pe cetăţeni sau pe oamenii de afaceri să îşi depună banii sau să le încredinţeze afacerile", a spus Sasha Cvetojevic, un client Volksbank din Croaţia, pentru SETimes.

Cvetojevic, care este totodată investitor şi membru al Reţelei Croate de Investitori Providenţiali, a declarat că el preferă o bancă puternică, locală, drept principala sa instituţie financiară, dar este mulţumit să aibă Volksbank drept partener de afaceri pe locul al doilea sau al treilea.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu