Privatizarea minei Trepca din Kosovo este tergiversată

06/08/2012

O datorie estimată la 206 mn euro, datorată în principal unor companii sârbe, şi 41 mn de euro sub formă de obligaţiuni la alte companii străine obstrucţionează privatizarea minei Trepca.

De Linda Karadaku, din Pristina pentru Southeast European Times --06/08/12

photo

Datoriile mari ale minei kosovare din Trepca obstrucţionează procesul privatizării acesteia. [Reuters]

Privatizarea Trepca, un uriaş complex industrial minier din Kosovo, a fost suspendată pentru ca oficialii să poată finaliza un audit şi să creeze o listă corectă a creditorilor minei.

"Problemele financiare nesoluţionate împiedică privatizarea Trepca, în principal datoriile apărute după 1990. Aceasta nu poate fi vândută sau privatizată dacă valoarea datoriei sale nu este definită clar şi creditorii nu sunt identificaţi", a declarat Ibrahim Rexhepi, directorul executiv al Centrului pentru Cercetare Strategică şi Socială din Kosovo, publicaţiei SETimes.

Se estimează că Trepca datorează aproximativ 206 mn euro, în principal unor companii sârbe, şi 41 mn euro unor companii greceşti, franceze şi bulgare. Aceasta datorează de asemenea guvernului kosovar aproximativ 100 mn euro pentru investiţii făcute din 1999.

În plus, Serbia obiectează faţă de eforturile de privatizare a minei Trepca, care are rezerve valoroase de plumb, zinc, argint, aur, indiu şi metale rare. The Economist a informat în ianuarie 2011 că structurile Trepca, cu mina bogată şi numeroasele fabrici de procesare, "au reprezentat 70% din producţia de extracţie a [fostei] Iugoslavii".

Goran Bogdanovic, fost ministru sârb pentru Kosovo, a declarat că privatizarea este "ilegală şi contravine Rezoluţiei 1244 a Consiliului de Securitate al ONU".

"Ne opunem acesteia şi nu vedem niciun mod în care privatizarea poate fi realizată. Vom face tot posibilul pentru a împiedica producerea acestui lucru, deoarece cea mai mare parte a minei este în nordul Kosovo", a declarat Bogdanovic reporterilor din Serbia.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Efortul de privatizare a început la sfârşitul anului trecut, în conformitate cu legea kosovară pentru reorganizarea şi lichidarea anumitor întreprinderi şi a proprietăţilor lor, a declarat Yilli Kaloshi, purtătorul de cuvânt al Agenţiei de Privatizare a Kosovo, publicaţiei SETimes.

Kaloshi a afirmat de asemenea că agenţia va institui o perioadă de 90 de zile pentru depunerea de cereri şi plângeri din partea potenţialilor creditori ai Trepca, dar acest proces nu a început.

Din comisie vor face parte şi reprezentanţii minei Trepca şi ai altor instituţii de stat. "Va fi pentru prima dată când creditorii minei Trepca vor fi identificaţi cu precizie", a afirmat Kaloshi.

Musa Limani, profesor la Universitatea pentru Afaceri şi Tehnologie din Kosovo, a declarat publicaţiei SETimes că statutul legal al Trepca nu este soluţionat încă, dar că aceasta este considerată o întreprindere publică. Limani a adăugat că guvernul kosovar nu recunoaşte niciun contract privitor la Trepca fără consimţământul minei.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu