Decizia Curţii Constituţionale prelungeşte suspendarea lui Băsescu

03/08/2012

Decizia Curţii Constituţionale de a amâna verdictul mult-aşteptat cu privire la referendumul de duminica trecută amplifică criza politică.

De Paul Ciocoiu, din Bucureşti pentru Southeast European Times -- 03/08/12

photo

Curtea Constituţională a României a prelungit suspendarea lui Traian Băsescu. [Reuters]

Curtea supremă a României a amânat joi (2 august) luarea deciziei privind valabilitatea referendumului naţional asupra suspendării preşedintelui Traian Băsescu, după ce guvernul a declarat în mod neaşteptat că nu poate garanta acurateţea listelor de votare ale naţiunii.

Decizia respectivă a aruncat România într-o nouă criză, făcând ca moneda naţională să atingă un nou nivel minim record în raport cu euro, aruncând îndoială asupra valabilităţii alegerilor locale din această vară şi reînsufleţind temerile că naţiunea va avea de suferit de pe urma luptei politice dintre Băsescu şi prim-ministrul Victor Ponta.

"Aceasta este cea mai proastă decizie pe care ar fi putut-o lua curtea, creând o situaţie neviabilă din punct de vedere logic", a declarat Laura Ştefan, expert judiciar la organizaţia consultativă Expert Forum, publicaţiei SETimes. "Decizia luată ieri pune sub semnul îndoielii o grămadă de lucruri şi permanentizează o stare de instabilitate, ceea ce nu poate decât să facă mult rău României".

Judecătorii urmau să invalideze suspendarea lui Băsescu din 6 iulie de către parlament. Legea prevede că preşedintele nu poate fi îndepărtat din funcţie decât cu aprobarea a cel puţin 50% din alegătorii români.

Biroul Electoral Central a declarat că doar 46% din cei 18,2 milioane de alegători înregistraţi ai naţiunii s-au prezentat la vot în cadrul referendumului, nefiind astfel întrunit cvorumul prevăzut de lege. Aproximativ 87% din aceştia au votat pentru demiterea lui Băsescu din funcţie.

Miercuri, însă, ministerul de interne a anunţat că nu poate garanta acurateţea listelor de alegători. Curtea Constituţională a ordonat guvernului să furnizeze liste actualizate până la sfârşitul lunii şi a declarat că va amâna emiterea verdictului până în 12 septembrie.

Crin Antonescu, aliatul lui Ponta, va rămâne în funcţia de preşedinte interimar. "Credem că aceasta este o decizie corectă", a declarat Ponta după decizia curţii.

Cristian Preda, europarlamentar şi membru al Partidului Democrat Liberal (PDL), formaţiunea lui Băsescu, nu este de acord. "Niciunde în lume listele electorale nu sunt stabilite după scrutin. Este evident că guvernul a urmărit crearea unei crize prin trimiterea de date contradictorii la Curtea Constituţională", a declarat Preda publicaţiei SETimes.

Judecătoarea Aspazia Cojocaru a ridicat posibilitatea unui nou referendum asupra demiterii lui Băsescu. "Dacă mă întrebaţi pe mine, eu una aş anula referendumul deoarece a fost ţinut pe baza unor date false", a declarat ea reporterilor.

Listele revizuite vor fi create de primarii din România. Majoritatea acestora reprezintă USL şi îi sunt loiali lui Ponta, care se luptă cu Băsescu din luna mai, de când a devenit premier. Ponta a condus iniţiativa destituirii în parlament, acuzându-l pe Băsescu de depăşirea autorităţii sale legale şi de transformarea României într-un regim prezidenţial de facto.

Manevrele USL de îndepărtare a lui Băsescu de la putere au stârnit îngrijorare în UE, oficialii europeni punând sub semnul întrebării dedicarea guvernului faţă de democraţie. USL i-a înlocuit pe preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor -- ambii aliaţi ai lui Băsescu -- şi au încercat să schimbe constituţia pentru a permite ca Băsescu să fie demis cu simpla majoritate a voturilor depuse în referendum.

Preda a afirmat că decizia ar putea avea implicaţii serioase pentru România.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

"Atât referendumul, cât şi alegerile locale au fost organizate plecând de la o cifră de 18,2 milioane de alegători. Să pui totul în discuţie acum înseamnă să delegitimizezi şi alegerile locale", a afirmat el. În privinţa instabilităţii politice prelungite, "aceasta va duce probabil la o scădere sensibilă a nivelului de trai".

Pe fondul actualei crize, moneda românească a atins un nou nivel minim record în raport cu euro. "O atenuare a situaţiei politice interne tensionate ne-ar ajuta foarte mult", a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, ca răspuns la deprecierea monedei.

Decizia curţii le-a lăsat un gust amar multor români.

"Se întâmplă lucrul de care mă temeam cel mai mult -- o bătălie politică iraţională", a declarat Ovidiu Scarlat, un bibliotecar de 38 de ani, publicaţiei SETimes. "Decizia curţii arată ceva ce este tipic acestei democraţii imature, că nu putem lua decizii cruciale atunci când trebuie. În privinţa politicienilor, aceştia pur şi simplu nu ştiu să piardă".

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu