Iniţiativa Beneluxului balcanic atrage atenţia guvernelor

01/08/2012

Propunerea ca Albania, Kosovo, Macedonia şi Muntenegru să îşi unească forţele şi să construiască un viitor comun, prin cooperare, se răspândeşte rapid în regiune.

De Safet Kabashaj, din Pristina pentru Southeast European Times -- 01/08/12

photo

Nu toată lumea este de acord că asocierea a patru ţări balcanice într-o cooperare strânsă este o idee bună. Nikola Poposki, ministrul macedonean de externe, a declarat că ţara sa nu are nici un beneficiu din aceasta. [Reuters]

Propunerea ca patru din ţările regiunii să îşi unească forţele pentru a construi un "viitor comun" pentru a consolida relaţiile politice şi economice, având ca obiectiv accelerarea aderării la UE, a atras atenţia guvernelor Albaniei, Kosovo, Macedoniei şi Muntenegrului.

Gunther Fehlinger, un economist austriac, şi Ekrem Krasniqi, un jurnalist de origine kosovară din Bruxelles, au prezentat această idee în EUobserver.com.

"Nu propunem un stat nou, ci doar o cooperare mai strânsă într-un mod structurat, plecând de la modelele standard ale UE precum Benelux sau Visegrad Patru (V4), pentru a îmbunătăţi economia întâi şi pentru a accelera integrarea europeană", a declarat Fehlinger publicaţiei SETimes. El a afirmat că Beneluxul Balcanic 4 este bazat pe egalitate, respect reciproc şi recunoaşterea statelor şi a graniţelor.

Unul din aspectele pozitive generate de această iniţiativă este cooperarea economică, potrivit autorilor propunerii.

"O zonă economică şi comercială de 8 milioane de locuitori este o bună oportunitate pentru cele patru ţări de a-şi consolida relaţiile", a declarat Krasniqi publicaţiei SETimes. În felul acesta, a afirmat el, acestea îşi vor consolida economiile şi democraţiile, pentru a accelera aderarea la UE şi pentru a se pregăti mai bine pentru aceasta, devenind mai competitive atunci când vor fi în familia europeană.

Cooperarea regională şi relaţiile de bună vecinătate sunt factori importanţi în contextul aderării Balcanilor de Vest la UE, a declarat UE.

"Comisia Europeană sprijină cooperarea regională întrucât aceasta îmbunătăţeşte schimburile dintre ţări, contribuie la stabilitate şi la relaţiile de bună vecinătate", a afirmat Peter Stano, purtător de cuvânt pentru Politica de Extindere şi de Vecinătate Europeană a UE, publicaţiei SETimes.

Edmond Panariti, ministrul albanez de externe, a afirmat că ţara sa este în favoarea liberei circulaţii a persoanelor şi bunurilor.

"Această iniţiativă este în interesul direct al prosperităţii şi integrării şi mai mari a regiunii, precum şi un vector către integrarea europeană", a declarat Panariti publicaţiei SETimes.

Pristina este de asemenea interesată de cooperarea strânsă cu cele trei ţări vecine, a declarat ministrul de externe al Kosovo Enver Hoxhaj. El nu este însă sigur că modelul Beneluxului este adecvat actualelor circumstanţe balcanice.

"Nu cred că diferite modele pot fi utilizate în circumstanţe şi perioade diferite. Integrarea europeană este singurul model, singura inspiraţie şi singura sursă de admiraţie pentru Kosovo", a declarat Hoxaj publicaţiei SETimes.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Nikola Poposki, ministrul macedonean de externe, nu vede beneficii pentru ţara sa în cadrul iniţiativei. "Un asemenea proiect nu este logic deoarece Macedonia nu are nici un interes să participe la un cerc restrâns", a declarat Poposki reporterilor.

Lumir Abdixhiku, directorul executiv al Institutului Riinvest din Pristina, a declarat că pentru realizarea acestui obiectiv trebuie să existe o voinţă pozitivă în rândul acestor ţări. Deşi, în termeni practici, iniţiativa ar putea fi utilă, a afirmat el.

"La un moment dat vor fi eliminate graniţele tuturor ţărilor, acestea devenind state membre UE, cooperarea anterioară are astfel avantaje. Acestea sunt ţări mici, care ar putea fi atractive laolaltă pentru potenţialii investitori", a declarat Abdixhiku publicaţiei SETimes.

"Pe lângă beneficiile economice, aceste patru ţări nu au dispute legate de graniţe, dispute de recunoaştere, ci o istorie de cooperare pozitivă în ultimii ani", a declarat Adrian Shehu, un activist albanez care lucrează pentru această iniţiativă, publicaţiei SETimes.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu