Politica pe criterii etnice a deturnat imnul naţional bosniac

21/07/2012

Spre deosebire de majoritatea imnurilor cântate de obicei, imnul fără versuri al BiH a devenit un simbol al divizării etnice şi al disensiunilor politice.

De Anes Alic, din Saraievo pentru Southeast European Times -- 21/07/12

photo

Ministrul bosniac al apărării, Muhamed Ibrahimovic (în dreapta), şi omologul său croat, Ante Kotromanovic, ascultă imnul naţional înainte de întâlnirea de la Saraievo din 16 mai. [Reuters]

Bosnia şi Herţegovina (BiH) este una dintre puţinele ţări din lume care au un imn naţional fără versuri, deoarece politicienii se ceartă pe cuvintele acestuia de la adoptarea sa cu 13 ani în urmă.

Cel mai recent, parlamentul bosniac a respins în 3 iulie versurile propuse de propria comisie. Mulţi cred că această comisie de 11 membri, compusă din etnomuzicologi, poeţi şi politicieni, şi-a petrecut ultimii doi ani în zadar şi a risipit în jur de 50 000 de euro. Parlamentul a anunţat că va numi o nouă comisie care să continue munca – ceea ce înseamnă din nou timp şi bani irosiţi.

"Vom fi cei mai fericiţi dacă vom putea cânta imnul nostru naţional", a declarat Neno Subasic, unul din membrii BH Fanaticos, cel mai mare grup de suporteri de fotbal din ţară.

Grupul a recurs la o abordare unică pentru a-şi satisface dorinţa neîncetată de a cânta: "Noi îl cântăm pe cel vechi", a spus Subasic. "Dar nu este acelaşi lucru dacă melodia şi versurile nu se potrivesc".

Concursul de versuri din 2008 ţinut de comisie prevedea ca lucrările înscrise în competiţie să conţină cuvinte la care să se poată raporta toţi bosniacii. Din cele 339 de lucrări, una a fost aleasă în unanimitate câştigătoare de către comisia respectivă, dar parlamentul a respins-o, iar căutarea continuă.

Lucrarea câştigătoare, intitulată "Intermezzo", reprezintă o fuziune a propunerilor celor doi finalişti: Dusan Sestic, compozitorul iniţial al melodiei imnului, şi Benjamin Isovic, un muzician din Saraievo.

Versurile se concentrează asupra frumuseţilor naturale din BiH şi a dragostei comune de patrie şi se încheie cu versul "Mergem împreună către viitor".

"Cetăţenii se confruntă cu probleme existenţiale, ceea ce le dă politicienilor mână liberă să ignore adoptarea textului imnului", a declarat psihologul Srdjan Puhalo publicaţiei SETimes.

Adăugarea versurilor la imnul naţional ar îmbunătăţi imaginea ţării în ochii cetăţenilor şi ai celor din străinătate, declară Puhalo, care spune că procesul de selecţie a fost lent deoarece cetăţenii nu au fost implicaţi.

"Elita politică bosniacă, respectiv sârbii şi croaţii bosniaci, încearcă să menţină diviziunile etnice şi ei nu doresc să stabilească nimic ce ar putea duce la crearea unei identităţi naţionale [bosniace]", afirmă acesta.

Ca atare, atunci când se cântă imnul fără text, croaţii bosniaci, bosniacii şi cei din Republica Srpska au tendinţa de a cânta versurile diferite, din vechile imnuri proprii.

Noua comisie parlamentară, numită de formaţiunea moderată Partidul Social Democrat (SDP) şi de Alianţa Social Democraţilor Independenţi (SNSD), cel mai mare partid din Republica Srpska, a votat deja împotriva creării textului, catalogându-l drept "o pierdere inutilă de timp şi bani" pentru că "nu va realiza nimic".

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Parlamentarul SNSD, Slavko Jovicic, membru în ultima comisie, a scris recent pe blogul său că deşi a votat câştigătorul, el se îndoieşte că textul va fi vreodată aprobat din cauza politicii neschimbate din BiH.

"Este imposibil să satisfaci dorinţele tuturor", a scris Jovicic. "Nu poate apărea numele unui singur oraş deoarece acolo domină un anumit grup etnic. Va trebui aşadar să menţionăm trei oraşe, trei râuri şi trei munţi".

Subasic spune că speră ca politicienii să ajungă în cele din urmă la un consens.

"Fie că ne inspiră sau nu, până la urmă tot va trebui să creăm imnul, pentru copiii noştri".

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu