Regiunea dezvoltă o strategie pentru un viitor comun

18/07/2012

Potrivit unui oficial prezent la summit, doar contactele continue dintre liderii regionali şi dialogul nestânjenit pot afecta erorile trecute, creând obiective viitoare comune.

De Ivana Jovanovic, din Belgrad pentru Southeast European Times -- 18/07/12

photo

Şefii de stat din Europa de Sud-est s-au reunit la Summitul Croaţia 2012. [Ministerul croat al Afacerilor Externe]

Croaţia, ţara gazdă, a fost centrul atenţiei la cel de-al 7-lea Summit Croaţia, un eveniment regional organizat la Dubrovnik. La acesta au participat preşedinţi de stat, premieri, miniştri ai afacerilor externe şi alţi oficiali de rang înalt din Europa de Sud-est, NATO, SUA şi UE.

Întrucât aderarea la UE este un obiectiv comun tuturor ţărilor din regiune, Croaţia, care va adera în mod oficial anul următor, a detaliat acest proces pentru ţările vecine aspirante în timpul conferinţei organizate în 7 şi 8 iulie.

"Am semnat sau vom semna acordul de cooperare pentru integrarea euro-atlantică cu ţările din regiune. Este ştiut deja că le-am oferit traducerea acquis-ului european. Vom lucra cu ţările din regiune la proiecte transfrontaliere comune", a declarat Vesna Pusic, ministrul croat al afacerilor externe, publicaţiei SETimes.

Principalele subiecte de la summit au fost perspectiva UE ca forţă motrice pentru schimbările sociale şi politice, construirea statului în societăţile aflate după conflicte, provocările politice şi de securitate, parteneriatul şi construirea instituţiilor.

Potrivit reprezentanţilor câtorva ţări la summitul de la Dubrovnik, conversaţiile neoficiale asupra perspectivei comune a UE ca bază pentru relaţiile regionale solide au fost cele mai importante momente ale summitului.

Reprezentanţii Muntenegrului la summit au jucat un rol important întrucât ţara a primit statutul de candidat în urmă cu câteva săptămâni. Prim-ministrul muntenegrean, Igor Luksic, a declarat că summitul constituie o oportunitate extraordinară de discuţii bilaterale asupra aderării ţării sale la UE, aceasta fiind, potrivit lui, o decizie importantă din punct de vedere regional.

Aleksandar Dzombic, prim-ministrul Republicii Srpska (RS), a participat de asemenea la summit. El a declarat că sunt importante contactele continue dintre liderii regiunii şi că doar dialogul nestânjenit poate afecta eventualele erori din trecut, creând obiective viitoare comune. Unul din aceste obiective este în mod cert aderarea la UE şi schimbul de experienţe pentru binele comun al regiunii.

"Sunt convins că regiunea va deveni un factor semnificativ al pieţei europene integrate, după aderarea la UE. Pentru a obţine aceasta, trebuie să conlucrăm în vederea consolidării economiei noastre şi să ne îndreptăm atenţia către construirea infrastructurii în întreaga regiune", a declarat Dzombic publicaţiei SETimes.

Deşi Serbia este binecunoscută pentru organizarea întâlnirilor liderilor din regiune, actualii săi oficiali nu au participat la evenimentul de la Dubrovnik întrucât printre cei prezenţi se aflau şi oficiali kosovari. Fostul preşedinte al ţării şi liderul Partidului Democrat, Boris Tadic, a sosit însă ca invitat personal al prim-ministrului croat Zoran Milovanovic.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Potrivit lui Ognjen Pribicevic, asociat la Institutul Sârb pentru Ştiinţe Sociale şi fost ambasador al Serbiei în Germania, evenimentele precum summitul din Croaţia sunt importante pentru bunele relaţii regionale, în special după conflictele din trecut.

"Acest lucru este în primul rând important pentru Serbia din cauza rolului jucat de aceasta în trecut cu regimul autoritar al lui Milosevic. Delegaţia sârbă ar trebui să participe în special deoarece Kosovo nu este reprezentat niciunde fără o explicaţie", a declarat Pribicevic publicaţiei SETimes.

În mod remarcabil, Tadic a dat mâna cu prim-ministrul kosovar Hashim Thaci la summit, acţiune care a stârnit dezbateri în Kosovo şi Serbia. Pribicevic a afirmat că gestul trebuia făcut de mult timp.

"Acest contact va facilita interacţiunea dintre oficialii Serbiei şi Kosovo, îmbunătăţind poate relaţiile dintre aceştia", a afirmat Pribicevic.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu