Zece ţări vor înfiinţa o societate pentru a stimula distribuţia de energie electrică

16/07/2012

Acordul ar putea avea ca rezultat preţuri mai mici pentru consumatori şi asigurarea unor resurse sigure de energie electrică, indicând totodată o integrare a acestei pieţe ce s-a dovedit un obiectiv dificil de atins pentru o perioadă lungă de timp.

De Ivana Jovanovic, din Belgrad pentru Southeast European Times -- 16/07/12

photo

Sistemul comun de distribuţie este menit să asigure resurse stabile de energie electrică pentru toate ţările membre. [Nada Bozic/SETimes]

Zece ţări au semnat un acord pentru înregistrarea unei noi companii, Oficiul de Licitaţii Coordonate pentru Europa de Sud-est (SEE CAO), în vederea distribuţiei de energie electrică în întreaga regiune.

Compania va avea sediul în Podgorica, iar obiectivul principal al acesteia este acela de a asigura alimentarea stabilă cu energie electrică a Albaniei, Croaţiei, Bosniei şi Herţegovinei (BiH), Macedoniei, Greciei, Muntenegrului, României, Sloveniei, Kosovo şi Turciei.

"De exemplu, dacă Croaţia dorea să importe energie electrică din Turcia, aceasta trebuia să ceară acceptul BiH, Muntenegru, Bulgaria etc… pentru a face acest lucru. Acum nu va mai fi cazul. Croaţia o va primi direct de oriunde din Europa de Sud-est … şi nu va mai exista posibilitatea ca vreuna din părţi să închidă rutele, cum s-a întâmplat iarna trecută, când Serbia şi-a închis toate graniţele şi nimeni nu a putut [transmite] energie electrică", a declarat Aleksandar Mijuskovic, directorul executiv al SEE CAO, publicaţiei SETimes.

Nu este însă vorba doar de cantitate. "Energia electrică pe care o vom utiliza va fi de o calitate mai bună, deoarece capacităţile utilizabile vor fi de 150 în loc de cele 100 actuale", a spus Mijuskovic. Sunt veşti bune pentru o zonă care s-a confruntat cu întreruperi cronice de energie electrică.

În plus, "acest proiect transmite un semnal puternic în ceea ce priveşte capacitatea regiunii de a conlucra pentru binele comun", a spus acesta.

Esenţial este şi faptul că SEE CAO devine un indicator real al integrării pieţei, spre deosebire de comerţul transfrontalier.

"Vorbim de pieţe mici, fragmentate. Aceasta înseamnă multe graniţe. Numărul mare de graniţe, în combinaţie cu diferitele mecanisme de licitaţii privind capacitatea de transmitere, transformă comerţul din regiune într-o sarcină dificilă", a declarat Slavtcho Neykov, directorul Secretariatului Comunităţii Energetice pentru înfiinţarea CAO din Viena, publicaţiei SETimes.

"Va fi mai puţină birocraţie. De fapt, ne aşteptăm să se aplice principiul ghişeului unic", a adăugat Neykov.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Se preconizează de asemenea că acest proiect va stimula eficienţa energetică şi va reduce dependenţa de unele surse. "Acest organism reprezintă o platformă excelentă pentru realizarea unor importuri şi exporturi de energie electrică mai rapide, mai ieftine şi mai facile", a declarat Ana B. Bovan, preşedinta Forumului de Dezvoltare Central European din Belgrad, publicaţiei SETimes. Serbia urmează să se alăture în mod oficial acestui grup la un moment dat.

Consumatorii vor trebui să aştepte vreo doi-trei ani până când vor simţi primul efect asupra preţurilor "pe baza comerţului cu electricitate mai bun şi mai facil ce va fi oferit de CAO", anticipează Mijuskovic. Preţurile vor scădea în cele din urmă, deşi acestea vor creşte probabil între timp faţă de nivelurile actuale, considerate mici după standardele UE.

CAO transmite de asemenea şi un puternic semnal politic. "După ani de turbulenţe, avem zece operatori de sisteme de transport (OST) care colaborează şi tranzacţionează. Mă aştept ca şi ceilalţi OST să urmeze acest curs", a declarat Neykov.

Klaudija Lutovska, c orespondenta SETimes din Skopie, a contribuit la redactarea acestui articol.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu